Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ - Οι δυνάμεις Ηλεκτρονικού Πολέμου της Ρωσίας συντρίβουν 333 drones της Ουκρανίας την ημέρα ή 10.000 τον μήνα

Σοκ - Οι δυνάμεις Ηλεκτρονικού Πολέμου της Ρωσίας συντρίβουν 333 drones της Ουκρανίας την ημέρα ή 10.000 τον μήνα
Η Ρωσική Πρωτοπορία στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο
Η Ρωσία «συντρίβει» 333 Ουκρανικά drones την ημέρα ή 10.000 τον μήνα αναφέρει το βρετανικό Royal United Services Institute (RUSI).
Οι δυνάμεις του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου «σπέρνουν τον όλεθρο» στην Ουκρανία που χάνει 10.000 drones τον μήνα…

Οι ερευνητές αποκάλυψαν νέα συστήματα και δυνατότητες του ρωσικού Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) που ήταν καταστροφικές για τα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και τις κρυπτογραφημένες ραδιοεπικοινωνίες σε ένα ανησυχητικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Μια έκθεση από το Royal United Services Institute (RUSI) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) σημειώνει πώς οι δυνάμεις ηλεκτρονικού πολέμου παραμένουν σταθερά αποτελεσματικές και καταστρέφουν σχεδόν 10.000 ουκρανικά drones το μήνα, δηλαδή περίπου 333 drones την ημέρα.
Όπως και η «κλιμακωτή» αεράμυνα της, με προοδευτικά επικαλυπτόμενα συστήματα εδάφους-αέρος (SAM) μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, οι ρωσικές επίγειες δυνάμεις έχουν κατανείμει επαρκώς τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού πολέμου που καλύπτουν κάθε 10 χιλιόμετρα του μετώπου.

Η Ρωσική Πρωτοπορία στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο

Προηγούμενες αναλύσεις των EurAsian Times είχαν σημειώσει πώς η Ρωσία πρωτοστάτησε στον ηλεκτρονικό πόλεμο, έχοντας προετοιμαστεί στην τεχνολογία από τον πόλεμο στη Συρία το 2015 και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Μεταγενέστερες αναφορές στον κορυφαίο δυτικό τύπο αποκάλυψαν περαιτέρω την έκταση της επιτυχίας του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου καταφέρνοντας μεγάλο πλήγμα στην Ουκρανίας, μέσα από ένα ποικίλο φάσμα συστημάτων για την αντιμετώπιση των πάντων, από drones, επικοινωνίες, σήματα δορυφορικής πλοήγησης και δορυφόρους.
Ο πόλεμος έχει περάσει ένα χρόνο και αναμένεται να συνεχιστεί για μερικούς μήνες ακόμη, με το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία.
Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, προελαύνει για να καταλάβει μικρούς εναπομείναντες θύλακες εδάφους στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Ένα νέο ρωσικό σύστημα Counter-Drone

Οι ρωσικές Krasukha-2, Krasukha-4, RB-341V LEER-3, R-330Zh Zhitel, Murmansk-BN και Moskva-1 είναι μερικές από τις γνωστές πλατφόρμες ηλεκτρονικού πολέμου, που εκτελούν παρεμβολές σήματος ραδιοφώνου, επικοινωνιών, ραντάρ δορυφορικής πλοήγησης διαφόρων συχνοτήτων και μπάντες, μαζί με τους ρόλους της Electronic Support (ES) και της Electronic Attack (EA).
Το σύστημα 14Ts227 Tobol EW διέκοψε τον «συγχρονισμό» της δορυφορικής υπηρεσίας Διαδικτύου Starlink με τα επίγεια τερματικά της.

Το Shipovnik-Aero αφανίζει τα Ουκρανικά drones

Αλλά η μελέτη RUSI αποκάλυψε επίσης έναν παρεμβολέα ηλεκτρονικού πολέμου, το Shipovnik-Aero, υπεύθυνο για την κατάρριψη πολλών ουκρανικών UAV.
«Το Shipovnik-Aero αποδεικνύεται ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό σύστημα επειδή έχει χαμηλή υπογραφή και μπορεί να μπερδέψει περαιτέρω μιμούμενο άλλους πομπούς και συσκευές επικοινωνίας.
«Έχει επίσης ένα εξελιγμένο φάσμα για την κατάρριψη UAV.
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να χρησιμοποιεί εκτενώς την παρέμβαση στην πλοήγηση στο μέτωπο ως ηλεκτρονική προστασία.
Το ποσοστό απωλειών σε UAV για την Ουκρανία είναι περίπου 10.000 το μήνα», ανέφερε η μελέτη RUSI.

Η μελέτη πρόσθεσε ότι οι ρωσικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού πολέμου καταστρέφουν τον Ουκρανικό εξοπλισμό χωρίς να επιτίθενται με οπλικά συστήματα

Παράλληλα με το Shipovnik-Aero, ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει εκτενώς τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για να είναι ενεργά σε όλες τις μονάδες σε όλα τα κλιμάκια.
Αυτό περιλαμβάνει δυνατότητες αντι-UAV που έχουν εκχωρηθεί σε κάθε διμοιρία, συνήθως κατευθυντικοί παρεμβολές και συστοιχίες για την αεροπειρατεία UAV.
«Οι ουκρανικές δυνάμεις αξιολογούν τώρα ότι τουλάχιστον ένα από αυτά τα συστήματα είναι διαθέσιμο σε κάθε διμοιρία εντός των ρωσικών μονάδων στην πρώτη γραμμή του μετώπου», σημείωσε η μελέτη.
Υπάρχουν πολλά βίντεο με Ρώσους στρατιώτες που χρησιμοποιούν μεγάλα χειροκίνητα αντι-drone πυροβόλα όπλα, με αποτέλεσμα τα ουκρανικά UAV είτε να πέφτουν από την πτήση τους είτε να προσγειώνονται.
Το πρώτο σημαίνει ότι η σύνδεση ραδιοελέγχου μεταξύ του drone και του επίγειου χειριστή του έχει διακοπεί, ενώ το δεύτερο υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι παρεμβολείς έχουν αναλάβει τον έλεγχο του drone.
Τα ρωσικά στρατεύματα σε πολλά video ανακτούν ένα τέτοιο drone DJI κινεζικής προέλευσης, που φαινομενικά χρησιμοποιήθηκε από τους Ουκρανούς για επιτήρηση και διόρθωση πυρών πυροβολικού…

Μπλοκάρισμα Ουκρανικών Ραδιοεπικοινωνιών

Ειδικά σχετικά με τις στρατιωτικές επικοινωνίες, το RUSI σημείωσε μια εξαιρετικά εξελιγμένη και «ικανή» ρωσική ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου να υποκλέψει και να αποκρυπτογραφήσει κρυπτογραφημένες ουκρανικές ραδιοεπικοινωνίες χρησιμοποιώντας αυτό που προσδιόρισαν ως το Torn-MDM jammer.

«Τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας επιτυγχάνουν την παρακολούθηση και την αποκρυπτογράφηση σε πραγματικό χρόνο των κρυπτογραφημένων συστημάτων τακτικής επικοινωνίας της Ουκρανίας Motorola 256-bit, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU).»

«Όταν οι Ρώσοι δεν αναχαιτίζουν την κυκλοφορία, οι ουκρανικές μονάδες σημειώνουν ότι μπορούν να καταστείλουν αξιόπιστα τους δέκτες στους ασύρματους της Motorola σε απόσταση περίπου 10 χλμ. πέρα από την Προωθημένη Γραμμή των Εχθρικών Στρατευμάτων (FLET).»
Είναι ενδιαφέρον ότι νωρίτερα στον πόλεμο, Ρώσοι διοικητές έκαναν το μεγάλο λάθος να επικοινωνούν με ανοιχτά κινητά τηλέφωνα και μη κρυπτογραφημένα σήματα, με αποτέλεσμα ο Ουκρανικός στρατός να σκοτώνει τουλάχιστον πέντε Ρώσους στρατηγούς μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2022 .

Bayraktar-TB2-Drone-shot-down-1.jpg

A-picture-of-a-Pole-21-electronic-warfare-EW-system.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης