Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι περιμένει ο Putin από τον Xi - Ο ρόλος του Power of Siberia 2 που θα αλλάξει την παγκόσμια ισορροπία

Τι περιμένει ο Putin από τον Xi - Ο ρόλος του Power of Siberia 2 που θα αλλάξει την παγκόσμια ισορροπία
Το πρόβλημα για τη Μόσχα είναι ότι το Πεκίνο - ένας κρίσιμος οικονομικός εταίρος μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία - δεν φαίνεται να βιάζεται για τους αγωγούς
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας έφυγε από την Κίνα αυτή την εβδομάδα χωρίς μια ανταμοιβή που η Μόσχα εκτιμούσε εδώ και καιρό: μια σαφή δέσμευση του Πεκίνου για το Power of Siberia 2, ένα μεγάλο έργο αγωγού φυσικού αερίου που θα μετασχηματίσει τις ενεργειακές ροές στην Ασία.
Ο αγωγός που σχεδιάστηκε πριν από μια δεκαετία για να βοηθήσει τη Ρωσία να "στραφεί προς τα ανατολικά", μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ήταν ένας τρόπος να διαφοροποιήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου, να ενισχύσει τα έσοδα και να δώσει στο Κρεμλίνο μεγαλύτερη διπλωματική επιρροή.
Το έργο αυτό, που ονομάστηκε αρχικά "Αλτάι" από την ορεινή περιοχή της νότιας Σιβηρίας, απέκτησε νέο επείγοντα χαρακτήρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να αναζητά νέες διεξόδους για το φυσικό αέριο που κατέληγε στην Ευρώπη πριν οι κυρώσεις σταθούν εμπόδιο.
Το πρόβλημα για τη Μόσχα είναι ότι το Πεκίνο - ένας κρίσιμος οικονομικός εταίρος μετά την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία - δεν φαίνεται να βιάζεται να εμπλακεί.
Πρόκειται για μια επιφυλακτικότητα που οι αναλυτές λένε ότι δείχνει πόσο αδύναμη έχει γίνει η διαπραγματευτική δύναμη της Μόσχας σε καιρό πολέμου όταν συναλλάσσεται με τον οικονομικά ισχυρότερο γείτονά της.

Power of Siberia

Ένας άλλος ρωσικός αγωγός, ο Power of Siberia, ξεκίνησε το 2019 και αναμένεται να φτάσει στη μέγιστη δυναμικότητά του των 38 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως έως το 2024.
Όμως ο αγωγός αυτός βασίζεται στην ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Σιβηρία, τα οποία δεν είχαν ποτέ στείλει το καύσιμο στην Ευρώπη - γεγονός που τον καθιστά λιγότερο χρήσιμο για τη στρατηγική διαφοροποίησης της Μόσχας.
Ο PS-2, αντίθετα, στοχεύει να προμηθεύσει την Κίνα με φυσικό αέριο από τη βορειοανατολική χερσόνησο Yamal, η οποία ιστορικά εξυπηρετούσε την ευρωπαϊκή αγορά μέσω διαφόρων αγωγών, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream, του οποίου οι προμήθειες είχαν σταματήσει να ρέουν λόγω διαφορών με την ΕΕ, ακόμη και πριν από το σαμποτάζ που έγινε το 2022.



Οι τακτικισμοί της Κίνας

Η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων έχει μετατραπεί από στρατηγική επιλογή της Ρωσίας στη μοναδική της επιλογή.
"Το Πεκίνο έχει ιστορικό στην παράταση των διαπραγματεύσεων για να επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία - αυτό συνέβη και κατά τη διαπραγμάτευση του Power of Siberia 1", δήλωσε η Alicja Bachulska, εμπειρογνώμονας σε θέματα πολιτικής για την Κίνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
"Καθώς η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει μετατραπεί σε παρατεταμένο πόλεμο, το Πεκίνο πιστεύει ότι η διαπραγματευτική του θέση έναντι της Μόσχας μπορεί μόνο να γίνει ισχυρότερη".
Παίρνοντας το χρόνο της μπορεί να επιτρέψει στην Κίνα να εξασφαλίσει χαμηλότερη τιμή για το φυσικό αέριο μέσω του αγωγού, πρόσθεσε η ίδια.
Οι σινορωσικές συνομιλίες για τον αγωγό είχαν ενταθεί τους μήνες πριν από τον πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ο Vladimir Putin και Xi Jinping υπέγραψαν 25ετές συμβόλαιο για την απώτατη ανατολική διαδρομή και "σίγουρα μίλησαν για τον PS-2", δήλωσε η Tatiana Mitrova, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Αλλά από τότε, ενώ η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει την ετοιμότητά της να εκτοξεύσει το PS-2, το Πεκίνο έχει παραμείνει επιδεικτικά σιωπηλό.
Κατά την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο τον Μάρτιο, ο Xi παρέκαμψε το PS-2 - ενώ ο Putin μίλησε για το σχέδιο σαν να ήταν τελειωμένη υπόθεση, λέγοντας ότι "πρακτικά όλες οι παράμετροι... έχουν οριστικοποιηθεί".
Προσέχοντας να μην εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κάποιον προμηθευτή, η Κίνα έχει δραστηριοποιηθεί στην εξασφάλιση συμβολαίων φυσικού αερίου για μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που πραγματικά χρειάζεται, δήλωσε ο Gergely Molnar, αναλυτής φυσικού αερίου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Η Κίνα βασίζεται στη Ρωσία για λίγο πάνω από το 5% του εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο, είπε.
Μαζί με τις προγραμματισμένες αυξήσεις στην προμήθεια μέσω των υφιστάμενων οδών από τη Ρωσία, η συμφωνία για το PS-2 θα αυξήσει το μερίδιο αυτό σε περίπου 20% μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Alexei Miller, Vladimir Putin and Zhang Gaoli attend the ceremony marking the welding of the first link of The Power of Siberia
Τι θα κερδίσει η Κίνα

Η Κίνα θα κερδίσει από τον αγωγό.
Επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της χώρας, ιδίως τις χερσαίες προμήθειες από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία, οι οποίες θα είναι πιο ασφαλείς από τις θαλάσσιες διαδρομές σε περίπτωση γεωπολιτικών ή στρατιωτικών εντάσεων με τη Δύση.
"Η μεταφορά του φυσικού αερίου είναι ασφαλέστερη μέσω της Ρωσίας, μέσω χερσαίων μεταφορών, σε σύγκριση με τη [μακρινή] Μέση Ανατολή", δήλωσε ο Lin Boqiang, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελετών Ενεργειακής Πολιτικής της Κίνας του Πανεπιστημίου Xiamen.
Υπάρχουν γεωπολιτικές επιπλοκές για τη συμφωνία με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αλλά ορισμένοι ειδικοί της πολιτικής της Κίνας πιστεύουν ότι μια βαθύτερη ενεργειακή εταιρική σχέση με τη Ρωσία είναι μόνο θέμα χρόνου.
"Κανείς δεν πρέπει πραγματικά να περιμένει ότι η Κίνα θα πρέπει να διακόψει την πρόσβασή της στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο", δήλωσε ο Victor Gao, αντιπρόεδρος του Κέντρου για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση με έδρα το Πεκίνο.
"Αυτό το είδος εμπορίου είναι φυσιολογικό, είναι ειρηνικό εμπόριο".
Είπε ότι το τεράστιο ενεργειακό εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας "θα οδηγήσει τελικά σε αναδιαμόρφωση της προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο... και η Δύση δεν θα πρέπει να εκπλαγεί από αυτό".

Τι θα κερδίσει η Ρωσία

Για τη Ρωσία, η κατασκευή του PS-2 είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθμίσει τουλάχιστον ένα μέρος της αγοράς της ΕΕ που έχει χάσει.
Η αγορά αυτή αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που παράγεται από τη χερσόνησο Yamal.
Αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο κίνητρο για την Κίνα να συμφωνήσει τώρα στον νέο αγωγό.
Η Κίνα, πράγματι, έχει απασχοληθεί με την ανάπτυξη άλλων χερσαίων προμηθειών.
Σε μια σύνοδο κορυφής με χώρες της Κεντρικής Ασίας την περασμένη εβδομάδα, ο Xi υπερασπίστηκε την κατασκευή του λεγόμενου αγωγού Line D, ο οποίος θα είναι ο τέταρτος της Κίνας στην περιοχή που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν.
Περίπου 35 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου εξήχθησαν στην Κίνα μέσω τριών αγωγών από το Τουρκμενιστάν πέρυσι.
Αυτό συγκρίνεται με τα 16 δισ. κυβικά μέτρα που έστειλε η Ρωσία μέσω της Power of Siberia.
Ακόμα και με τον αγωγό PS-2 σε λειτουργία, η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις απώλειες που είχε στις ευρωπαϊκές πωλήσεις.
Η τιμή αυτού του αερίου θα ήταν επίσης χαμηλότερη.
Το φυσικό αέριο που στάλθηκε μέσω του πρώτου αγωγού Power of Siberia - με όρους που συμφωνήθηκαν όταν η διαπραγματευτική θέση της Ρωσίας ήταν πολύ ισχυρότερη - έχει τιμή πολύ χαμηλότερη από την τιμή της ευρωπαϊκής αγοράς.
1_225.JPG
Ο Sergei Vakulenko, πρώην διευθυντής στρατηγικής της Gazprom, δήλωσε ότι η Ρωσία αδυνατεί να φτάσει ακόμη και την τιμή που πληρώνει η Κίνα για τις εισαγωγές μέσω αγωγού από άλλους προμηθευτές.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, ο PS-2 θα απέφερε περίπου 12 δισ. δολάρια ετησίως για την Gazprom, εκ των οποίων το κράτος θα εισέπραττε περίπου 4,6 δισ. δολάρια σε δασμούς και φόρους, σύμφωνα με τον Ronald Smith, ανώτερο αναλυτή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην BCS Global Markets.
Το ποσό αυτό, που ισοδυναμεί με λιγότερο από το ήμισυ των μέσων μηνιαίων ενεργειακών εσόδων της Ρωσίας το 2023, δύσκολα θα ήταν μετασχηματιστικό.
Αλλά το Κρεμλίνο αναζητά απεγνωσμένα πρόσθετα έσοδα, καθώς το δημοσιονομικό του έλλειμμα διογκώνεται, το κόστος του πολέμου αυξάνεται και οι ευρωπαϊκές πωλήσεις φυσικού αερίου μειώνονται.
Η Mitrova του Πανεπιστημίου Κολούμπια δήλωσε: "Η Ρωσία είναι μια χώρα που δεν έχει καμία σχέση με άλλες. Αυτό το αέριο δεν έχει πού αλλού να πάει".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης