Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz: Θα μιλήσω με Putin - Όχι σε πάγωμα της σύγκρουσης - Το Κίεβο θα καθορίσει τους όρους για ειρήνη

Scholz: Θα μιλήσω με Putin - Όχι σε πάγωμα της σύγκρουσης - Το Κίεβο θα καθορίσει τους όρους για ειρήνη
Ο καγκελάριος της Γερμανίας δεν διευκρίνισε πότε θα γίνει αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία
(upd2) Την πρόθεση του να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin εξέφρασε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το πότε πρόκειται να γίνει αυτή η κίνηση.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger, ο Scholz υποστήριξε ότι έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία του συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο.
«Αλλά σκοπεύω να μιλήσω ξανά με τον Putin, την κατάλληλη στιγμή» υποστήριξε ο Γερμανός καγκελάριος, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πιθανής αλλαγής στην εξουσία στη Ρωσία, επισήμανε ότι δεν θέλει να απαντήσει σε τέτοιου είδους υποθετικά σενάρια.

Όχι στο πάγωμα της σύγκρουσης

Ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε την αντίθεση του στο σενάριο του να «παγώσει» η σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι αποκλείεται να συνάψει ένα είδος «ψυχρής ειρήνης», καθιστώντας έτσι, για παράδειγμα, την υπάρχουσα γραμμή του μετώπου ένα νέο «σύνορο» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» υπογράμμισε ο Scholz, επισημαίνοντας πως σε αυτήν την περίπτωση, θα «νομιμοποιηθούν» τα εδαφικά κέρδη που έχει αποκομίσει η Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.
«Αντιθέτως, θα πρέπει να μιλάμε για μια δίκαιη ειρήνη και προϋπόθεση για αυτό είναι η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων» ανέφερε ο Scholz.

Η άρνηση … για την Κριμαία

Ερωτηθείς για το εάν το ίδιο ισχύει και για την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, ο Γερμανός καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει ευθέως, κάνοντας λόγο για αποχώρηση των στρατευμάτων και υποστηρίζοντας πως «δεν είναι δική μας δουλειά να διαμορφώσουμε τους όρους για την Ουκρανία».

Στο τέλος θα υπάρξει μια συμφωνία

«Στο τέλος θα πρέπει να υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» τόνισε ο Scholz, τη στιγμή πάντως που η κυβέρνηση της Γερμανίας ετοιμάζεται για ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δις ευρώ γι ατην Ουκρανία.
Το Βερολίνο σχεδιάζει να μεταφέρει στο Κίεβο 20 επιπλέον οχήματα μάχης πεζικού Marder, 30 άρματα μάχης Leopard 1A5, 200 drones αναγνώρισης, οχήματα logistics , 4 συστήματα αεράμυνας IRIS.Τ, καθώς και πυρομαχικά αλλά και 100 τεθωρακισμένα οχήματα.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στα μέσα Μαΐου, ο Scholz είπε ότι από τον Φεβρουάριο του 2022 έως σήμερα, η Γερμανία παρείχε στην Ουκρανία υποστήριξη ύψους 17 δισ. ευρώ.

Ρωσία: Ανοιχτός στο διάλογο ο Putin

Την θέση πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin είναι πάντα ανοιχτός στο διάλογο υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Δεν έχει τηλεφωνήσει ακόμα ο Scholz στον Putin.
Δεν έχω καμία πληροφορία για το εάν η Γερμανία έχει εκκινήσει μια τέτοια διαδικασία.
Πιστεύω πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να μιλήσουν.
Ο πρόεδρος Putin παραμένει ανοιχτός στο διάλογο, καθώς όπως είναι φυσικό, απώτερος στόχος του είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των Ρώσων πολιτών» υποστήριξε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης