Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η απειλή Fitch «ξεκλείδωσε» τη συμφωνία για το χρέος - Η νίκη Biden για αμυντικές δαπάνες, στο στόχαστρο τα επιδόματα

ΗΠΑ: Η απειλή Fitch «ξεκλείδωσε» τη συμφωνία για το χρέος - Η νίκη Biden για αμυντικές δαπάνες, στο στόχαστρο τα επιδόματα
Σύμφωνα με τους όρους της διαφαινόμενης συμφωνίας, οι αμυντικές δαπάνες θα επιτραπεί να αυξηθούν κατά 3% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το αίτημα του προέδρου Joe Biden για τον προϋπολογισμό
Σχετικά Άρθρα
Πολύ κοντά σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ βρίσκονται ο Λευκός Οίκος και οι εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικανών, αν και ακόμη δεν έχει οριστεί το νέο όριο στις ομοσπονδιακές δαπάνες για δύο χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα, όπως διαρρέουν πηγές των δύο πλευρών, η απειλή της υποβάθμισης της Fitch έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να "ξεκλειδωθεί" η διαπραγμάτευση, καθώς ο χρόνος στενεύει για την αποτροπή μιας καταστροφικής στάσης πληρωμών των ΗΠΑ.
Οι δύο πλευρές μείωσαν τις διαφορές τους στις συνομιλίες των τελευταίων ημερών, αν και οι λεπτομέρειες στις οποίες συμφωνήθηκαν είναι προσωρινές και η τελική συμφωνία δεν είναι ακόμη διαμορφωμένη.
Οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το ύψος του ανώτατου ορίου.

Η πύρρειος νίκη Biden

Σύμφωνα με τους όρους της διαφαινόμενης συμφωνίας, οι αμυντικές δαπάνες θα επιτραπεί να αυξηθούν κατά 3% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το αίτημα του προέδρου Joe Biden για τον προϋπολογισμό.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης ένα μέτρο για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας ώστε να φιλοξενήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έναν βασικό στόχο για το κλίμα, ενώ παράλληλα θα επιταχύνει τις άδειες για αγωγούς και άλλα έργα ορυκτών καυσίμων που ευνοεί το ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Η συμφωνία όμως θα περικόψει 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την αύξηση του προϋπολογισμού της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων κατά 80 δισεκατομμύρια δολάρια, την οποία ο Biden κέρδισε ως μέρος του νόμου του για τη μείωση του πληθωρισμού.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προειδοποιήσει για ένα κύμα πρακτόρων και ελέγχων, ενώ οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι η αύξηση θα αποπληρωθεί από μόνη της μέσω λιγότερης φοροδιαφυγής.
Αυτό που διαμορφώνεται θα είναι πολύ πιο περιορισμένο από την εναρκτήρια προσφορά των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ζητούσαν την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο με αντάλλαγμα 10 χρόνια ανώτατα όρια δαπανών.
Οι συντηρητικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων είχαν ήδη αντιδράσει την Πέμπτη στην ιδέα μιας μικρής συμφωνίας, με την ομάδα Freedom Caucus της Βουλής των Αντιπροσώπων να στέλνει επιστολή στον McCarthy απαιτώντας να παραμείνει σταθερός.

Ασφυκτικά τα περιθώρια

"Ξέρουμε πού βρίσκονται οι διαφορές μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να εργαστεί εκεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου των διακοπών.
"Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία.
Γνωρίζαμε ότι αυτό δεν θα ήταν εύκολο.
Είναι δύσκολο, αλλά εργαζόμαστε.
Και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι να το πετύχουμε", είπε.
Οι Jan Hatzius και Alec Phillips της Goldman Sachs ανέφεραν σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές ότι οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία την Παρασκευή είναι υψηλότερες.
"Οι διαπραγματευτές φαίνεται να πλησιάζουν σε μια συμφωνία".
Σε περίπτωση που επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, η Τρίτη αναδεικνύεται ως η πιθανή ημέρα για την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στη συνέχεια, η Γερουσία θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να την στείλει στο γραφείο του Biden πριν από την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε ότι το υπουργείο της μπορεί να ξεμείνει από μετρητά.
Την επόμενη ημέρα θα πρέπει να καταβληθούν πληρωμές σε εκατομμύρια δικαιούχους κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που ασκεί πίεση στους πολιτικούς να επιλύσουν το αδιέξοδο.

Παραμένουν τα ανοιχτά θέματα

Ο Garret Graves από τη Λουιζιάνα, ένας από τους διαπραγματευτές, χαρακτήρισε την πρόοδο "αργή" καθώς έβγαινε από τα γραφεία το βράδυ της Πέμπτης.
Είπε ότι ο Λευκός Οίκος παρέμεινε σταθερός στην άρνηση των απαιτήσεων των Ρεπουμπλικάνων να προστεθούν απαιτήσεις εργασίας στα κριτήρια επιλεξιμότητας για το Medicaid και άλλα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
"Έχουμε πολλά κολλήματα", είπε.
"Αλλά αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα".
Ο εκπρόσωπος Patrick McHenry, ένας Ρεπουμπλικάνος από τη Βόρεια Καρολίνα και άλλος διαπραγματευτής, ερωτηθείς το βράδυ της Πέμπτης τι θα έλεγε στους επενδυτές σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών, αστειεύτηκε: "Χαίρομαι που η αγορά είναι κλειστή".
Ο McHenry, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών, είναι ένας από τους κύριους διαπραγματευτές του McCarthy.

Η προειδοποίηση Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings έθεσε την Τετάρτη την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ για τις ΗΠΑ υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση.
Οι ΗΠΑ έχασαν τη βαθμίδα ΑΑΑ της S&P Global Ratings κατά τη διάρκεια μιας παρόμοιας κομματικής αντιπαράθεσης για το ανώτατο όριο του χρέους το 2011.
Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών δήλωσαν ότι η κίνηση της Fitch καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ταχεία επίλυση της διαφοράς.
Όμως ο McCarthy δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την ανακοίνωση της Fitch και ότι οι διαπραγματευτές δεν χρειάζονται τον οίκο αξιολόγησης για να τους υπενθυμίσει τη σημασία της σύναψης συμφωνίας.
Οι διαπραγματευτές συγκρούονται για την κλίμακα και τη διάρκεια των ορίων στις δαπάνες που πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα νομοσχέδιο που θα αυξάνει ή θα αναστέλλει το ανώτατο όριο του χρέους.
Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ακόμη και με μια συμφωνία που θα αποφύγει μια καταστροφική αθέτηση πληρωμών, τα ανώτατα όρια στις κυβερνητικές δαπάνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης