Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται το θρίλερ για το χρέος στις ΗΠΑ, πόσο κοντά είναι οι 2 πλευρές - Roubini: Αν δεν συμφωνήσουν, η αγορά θα καταρρεύσει

Συνεχίζεται το θρίλερ για το χρέος στις ΗΠΑ, πόσο κοντά είναι οι 2 πλευρές - Roubini: Αν δεν συμφωνήσουν, η αγορά θα καταρρεύσει
Καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίτευξη προόδου, δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo
Καθώς ο χρόνος για την αποφυγή της πτώχευσης των Ηνωμένων Πολιτειών (ως X-date έχει οριστεί η 5η Ιουνίου) τελειώνει, οι Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί διαπραγματευτές φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους και τον περιορισμό των ομοσπονδιακών δαπανών για δύο χρόνια, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.
Παρ’ όλα αυτά, ενώ η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών έχει μειωθεί, δεν υπάρχει ακόμα στον ορίζοντα... συμφωνία.
Οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει στο ποσό του ορίου, ωστόσο, σύμφωνα με όσα αφήνουν οι διαπραγματευόμενοι να διαρρεύσουν, οι δαπάνες για την άμυνα θα επιτραπεί να αυξηθούν κατά 3% τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το αίτημα του Προέδρου Biden.
"Καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίτευξη προόδου και στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε μια συμφωνία, καθώς η μη επίτευξή της είναι απαράδεκτη" δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo, ο οποίος, όπως είπε στο CNN, οι πληρωμές προς τους συνταξιούχους, τους βετεράνους πολέμων και άλλους θα καθυστερήσουν σε περίπτωση μη επιτυχούς αποτελέσματος σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις.
Στο μεταξύ, "ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει με τους Ρεπουμπλικάνους για να επιτευχθεί μια συμφωνία, καθώς οτιδήποτε άλλο θα ήταν καταστροφή για όλους τους Αμερικανούς."
Η κυοφορούμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης έναν δείκτη για την αναβάθμιση του εθνικού ηλεκτρικού δικτύου, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις μαζικές απαιτήσεις της ανανεώσιμης ενέργειας, ένας βασικός στόχος για τους Δημοκρατικούς, ενώ θα επιταχυνθούν οι άδειες για αγωγούς και άλλα έργα για ορυκτά καύσιμα που ζητούν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Επίσης, η συμφωνία θα στερήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τον στόχο για έσοδα 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπολόγιζε η κυβέρνηση Biden στον Νόμο Μείωσης Πληθωρισμού, μετά τις προειδοποιήσεις των Ρεπουμπλικανών.
Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο στόχος για τα έσοδα θα επιτευχθεί με τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Πώς ακριβώς ορίζεται η έννοια του "κοντά"

Όπως σημειώνει η Rabobank, η συμφωνία θα ορίσει όριο στα πάντα εκτός από την άμυνα.
Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς ορίζεται η έννοια του "κοντά" - νωρίτερα το βράδυ αναφέρθηκε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να απαιτούν περισσότερες μειώσεις δαπανών ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων - και ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία.
«Σε σημείωμα της προηγούμενης εβδομάδας, ο αμερικανός αναλυτής μας, Philip Marey, ανέφερε ότι είναι πιθανή η προσωρινή αναστολή του ορίου χρέους, αλλά υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να παρέλθει η 5η Ιουνίου χωρίς συμφωνία για οτιδήποτε και, επομένως, να μην γίνουν ορισμένες πληρωμές.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η διοίκηση ετοιμάζει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, το οποίο, υποτίθεται, δεν αναφέρει καμία προτεραιοποίηση πληρωμών.
Αντίθετα, πραγματεύεται πώς μπορεί να αντιμετωπίσει μια αθέτηση» αναφέρει η ολλανδική τράπεζα.
Όπως έχουμε αναφέρει, βάζοντας αυτήν την "συμφωνία" στο κάδρο, το σχέδιο που εγκρίθηκε από την Ομάδα Κομμάτων της Βουλής θα μειώσει τις δαπάνες για το οικονομικό έτος 2024 κατά 130 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου 0,5% του ΑΕΠ (αφήνοντας εκτός τη διαγραφή των φοιτητικών δανείων, που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και μπορεί να καταργηθεί από το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ).
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με αναφορές που υποδεικνύουν ότι ο Λευκός Οίκος μπορεί να περιορίσει τις μη στρατιωτικές δαπάνες για το οικονομικό έτος 2024 στα επίπεδα του 2023, η μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών για το οικονομικό έτος 2024 μπορεί να κυμανθεί από 0,1% έως 0,5% του ΑΕΠ.
Το τελικό αποτέλεσμα - το οποίο μπορεί να ανακοινωθεί την Παρασκευή 26 Μαΐου – θα είναι το εξής: Η τελική μείωση των δαπανών θα ανέρχεται σε 0,2%, στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Η σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι, μετά από μια πληρωμή επιδομάτων ύψους 25 δισ. δολαρίων, το υπόλοιπο ταμείου του Υπουργείου Οικονομικών μειώθηκε κατά 27 δισ. δολάρια και έφτασε στα 49,5 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο από το 2021.

Αυτό σημαίνει ότι, μετά την αφαίρεση περίπου 80 δισ. δολαρίων από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαθέτει περίπου 140 δισ. δολάρια.
Αυτό μας οδηγεί στα… καλά νέα: ακόμη και μετά τη σημαντική άντληση μετρητών στις 1 Ιουνίου (περίπου 100 δισ. δολάρια προγραμματισμένων πληρωμών), το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να διατηρεί ικανοποιητικό υπόλοιπο μετρητών την 5η Ιουνίου, την ημερομηνία που η Janet Yellen χαρακτήρισε ως X-Date πριν από την τεχνική χρεοκοπία.

Θα γίνει αποδεκτή η συμφωνία;

Δεδομένου ότι η πρόταση των Δημοκρατικών είναι υπό διαμόρφωση και δίνει πολύ λιγότερα από αυτά που ζητούν οι Ρεπουμπλικανοί (περιελάμβανε την αύξηση του ανώτατου ορίου για το χρέος έως τον Μάρτιο με αντάλλαγμα περιορισμούς στις δαπάνες για 10 χρόνια) οι συντηρητικοί της Ομάδας Ελευθερίας του Κοινοβουλίου φαίνεται να διαφωνούν ήδη με το τρέχον πλαίσιο.
Την Πέμπτη, η Ομάδα Ελευθερίας απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Kevin McCarthy, απαιτώντας από αυτόν να τηρήσει τις θέσεις και τις δεσμεύσεις του.

"Γνωρίζουμε πού διαφωνούμε ", δήλωσε ο McCarthy σε δημοσιογράφους στο Κογκρέσο, προσθέτοντας ότι η ομάδα του σχεδιάζει να εργαστεί καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
"Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία.
Ξέραμε ότι δεν θα ήταν εύκολο.
Είναι δύσκολο, αλλά δουλεύουμε.
Και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μέχρι να υπάρξει συμφωνία" ανέφερε.
Οι Jan Hatzius και Alec Phillips της Goldman Sachs Group Inc. ανέφεραν σε σημείωμά τους προς τους επενδυτές ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία την Παρασκευή 26 Μαΐου είναι μεγάλες.
"Οι διαπραγματευτές φαίνεται να πλησιάζουν σε συμφωνία."

Αν υπάρξει συμφωνία…

Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η Τρίτη είναι η πιο πιθανή ημέρα για να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Στη συνέχεια, η Γερουσία θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να στείλει το νομοσχέδιο στο γραφείο του Biden πριν από την 5η Ιουνίου, ημερομηνία που η υπουργός Οικονομικών, Janet Yellen, έχει δηλώσει ότι το υπουργείο της μπορεί να μείνει χωρίς μετρητά.
Την επόμενη ημέρα προβλέπεται πληρωμή προς εκατομμύρια συνταξιούχους.
Ένας από τους διαπραγματευτές, ο βουλευτής Garrett Graves (R-LA), περιέγραψε την πρόοδο ως "αργή", προσθέτοντας ότι ο Λευκός Οίκος παίζει σθεναρή άμυνα απέναντι στις απαιτήσεις του Κόμματος των Ρεπουμπλικανών για τα επιδόματα ανεργίας, τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για το Medicaid και άλλα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
"Έχουμε πολλά εμπόδια", είπε.
"Αλλά αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα".
Όταν ο διαπραγματευτής των Ρεπουμπλικανών, βουλευτή Patrick McHenry από τη Βόρεια Καρολίνα, ρωτήθηκε την Πέμπτη το βράδυ τι θα πει στους επενδυτές για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, απάντησε "Χαίρομαι που η αγορά έκλεισε".
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη 24 Μαΐου η Fitch Ratings έθεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση AAA των Ηνωμένων Πολιτειών υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση - κάτι που έχει να συμβεί από το 2011, όταν το Κογκρέσο βρισκόταν σε παρόμοιο αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Οικονομικών, η κίνηση της Fitch καθρεπτίζει την επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί γρήγορα μια λύση στο αδιέξοδο, ωστόσο ο McCarthy δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές δεν χρειάζονται μια εταιρεία αξιολόγησης για να κατανοήσουν τη σημασία της επίτευξης μιας συμφωνίας.
Παράλληλα, φαίνεται ότι η αγορά των αμερικανικών ομολόγων προεξοφλεί συμφωνία.


Nouriel Roubini: Συμφωνία, έστω, την ύστατη ώρα...

Στο μεταξύ, ο Nouriel Roubini προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες για την αποφυγή μιας χρεοκοπίας των ΗΠΑ μπορεί να καθυστερήσουν, καθώς η αποτυχία συμφωνίας για το ανώτατο όριο χρέους ενδέχεται να χτυπήσει τις αγορές και να βλάψει την εμπιστοσύνη στο δολάριο μακροπρόθεσμα.
«Μπορεί να φτάσουν στο “παρά πέντε” προτού να υπάρξει συμφωνία», είπε στο Bloomberg TV στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ στην Ντόχα.
«Ή είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία.
Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης