Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σχέδιο Β για την αποφυγή πιστωτικού επεισοδίου με την έκδοση εντόκων γραμματίων 170 δισ. δολ. έως την 1η Ιουνίου 2023

ΗΠΑ: Σχέδιο Β για την αποφυγή πιστωτικού επεισοδίου με την έκδοση εντόκων γραμματίων 170 δισ. δολ.  έως την 1η Ιουνίου 2023
Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοπρατήσει τρίμηνα και εξάμηνα γραμμάτια αξίας 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις πωλήσεις να εκκαθαρίζονται δύο ημέρες αργότερα, την 1η Ιουνίου.
Σχετικά Άρθρα
Καθώς δεν φαίνεται «λευκός καπνός» από το Κογκρέσο για την νομοθέτηση της αύξησης του ορίου χρέους, προκειμένου να προλάβει πιστωτικό επεισόδιο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σχεδιάζει να εκδώσει εντοκα γραμμάτια αξίας περίπου 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων λίγο πριν η κυβέρνηση ξεμείνει από μετρητά.
Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023, το Υπουργείο Οικονομικών θα δημοπρατήσει τρίμηνα και εξάμηνα γραμμάτια αξίας 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις πωλήσεις να εκκαθαρίζονται δύο ημέρες αργότερα, την 1η Ιουνίου.
Θα εκδώσει επίσης ένα εξάμηνο γραμμάτιο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διαχείριση των άμεσων αναγκών σε ρευστότητα, έκδοση που θα εκκαθαρισθεί επίσης την 1η Ιουνίου.
Οι φόβοι για χρεοκοπία φαίνεται να αμβύνονται καθώς οι νομοθέτες ανέφεραν ότι βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την άρση του ανώτατου ορίου του χρέους.
Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν επιφυλακτικοί για να δώσουν το πράσινο φβς με την «ημέρα Χ» να απέχει  μόλις λίγες μέρες δεν υπάρχει περιθώριο λάθους.
Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε την Παρασκευή (26/5) ότι η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα στις 5 Ιουνίου εάν δεν αυξηθεί το όριο χρέους.

Τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα

Η προγραμματισμένη δημοπρασία την επόμενη εβδομάδα, ύψους 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε γραμμάτια, υποδηλώνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ακόμα κάποιο περιθώριο κινήσεων
Εν τω μεταξύ, τα ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης συνεχίζει να συρρικνώνεται.
Από την Πέμπτη (25 Μάιου 2023), ο Γενικός Λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών ήταν στα 38,8 δισεκατομμύρια δολάρια, από 60,7 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη Παρασκευή (19/5)και 140 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από δύο εβδομάδες.
Ο Γενικός Λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτησης του χρέους σε κρατικά ομόλογα - αποτρέποντας την αθέτηση των υποχρεώσεων των ΗΠΑ - μεταξύ των μυριάδων άλλων δαπανών όπως οι μισθοί των ομοσπονδιακών υπαλλήλων.
Αυτά τα μετρητά στερεύουν  την επόμενη εβδομάδα, καθώς η 1η Ιουνίου είναι επίσης η ημερομηνία λήξης για γραμμάτια 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters.
What US Treasury debt payments are at risk of default? | Reuters

Η ρευστότητα του Υπουργείου Οικονομικών υποχωρεί καθημερινά καθώς τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και οι πληρωμές του δημοσιου αυξάνονται, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη ακριβώς πότε η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs είχαν προβλέψει προηγουμένως ότι η «ημέρα Χ» θα μπορούσε να πέσει μεταξύ 8 και 9 Ιουνίου.
Εάν τα μετρητά του Υπουργείου Οικονομικών εξαντληθούν πριν από μια συμφωνία στο Κογκρέσα, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν πιστωτικό επεισόδιο, τροφοδοτώντας μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.
Οι πιθανότητες να μην επιτευχθεί συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους είναι 25% και αυξάνονται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς από την JPMorgan νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
T-Bills Show Wariness About Default Even as Debt Ceiling Talks Progress
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης