Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική εξέλιξη: Σε κατ’ ιδίαν διεθνείς διαπραγματεύσεις ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin

Σημαντική εξέλιξη:  Σε κατ’ ιδίαν διεθνείς διαπραγματεύσεις ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin
Ο Ρώσος ηγέτης θα προεδρεύσει επίσης σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και θα έχει διαβουλεύσεις με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας
Μία εξόχως σημαντική είδηση, που καλύπτεται μέχρι στιγμής από πέπλο μυστηρίου, μετέδωσε την Κυριακή 28/5/2023 το πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Σύμφωνα με το Tass ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin αναμένεται να έχει κατ' ιδίαν διεθνείς διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα.
Έως τώρα δεν έχει αποκαλυφθεί με ποιον ακριβώς θα μπορούσε να συναντηθεί ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
Ο Ρώσος ηγέτης θα προεδρεύσει επίσης σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και θα έχει διαβουλεύσεις με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.
Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα το πρόγραμμα του Putin για την επόμενη εβδομάδα.

Η προστασία των ρωσικών συνόρων

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την Κυριακή (28/5) να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων για να διασφαλιστεί η «ταχεία» ρωσική στρατιωτική και πολιτική μετακίνηση στις ουκρανικές περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο της Μόσχας.
Μιλώντας στον τομέα συνόρων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), ο Putin είπε ότι καθήκον τους είναι να «καλύψουν αξιόπιστα» τις γραμμές στην περιοχή της ζώνης μάχης.
Οι επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας αυξήθηκαν σε ένταση τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως με επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περιοχές κατά μήκος των συνόρων, αλλά όλο και περισσότερο βαθιά στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός αγωγού πετρελαίου βορειοδυτικά της Μόσχας το Σάββατο (217/5).
«Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η γρήγορη μετακίνηση τόσο των στρατιωτικών όσο και των πολιτικών οχημάτων και φορτίου, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, οικοδομικών υλικών ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλονται στα νέα υποκείμενα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Putin.
H Kherson, η Zaporizhia, το Lugansk και το Donetsk είναι οι τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας που η Ρωσία προσάρτησε τον Σεπτέμβριο.

Διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία αλλά με δύο όρους

Η Ρωσία είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά δεν θα παραιτηθεί από τους όρους της, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Μεγάλη Βρετανία Andrey Kelin σε συνέντευξή του στο BBC την Κυριακή.
«Θέλουμε ειρήνη, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις, φυσικά. Για εμάς, δύο πράγματα είναι σημαντικά.
Πρώτον, το ότι δεν θα υπάρξει απειλή από την Ουκρανία στη Ρωσία.
Και δεύτερον, ότι οι Ρώσοι στην Ουκρανία θα αντιμετωπίζονται όπως τα υπόλοιπα κράτη στον κόσμο.
Όπως οι Γάλλοι αντιμετωπίζονται στο Βέλγιο, ή όπως οι Ιταλοί και οι Γερμανοί αντιμετωπίζονται στην Ελβετία, όχι διαφορετικά.
Αυτό αποτελεί σοβαρή παραβίαση της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κάθε συνθήκης», είπε ο Kelin, ο οποίος χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια ως «ακραίο εθνικισμό».
Σύμφωνα με τον Kelin, ο στρατιωτικός σκοπός της Ρωσίας είναι να απελευθερώσει το Donbass από την κατοχή.
«Μπορούμε να κάνουμε ειρήνη αύριο, εάν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις γι' αυτό, φοβάμαι, γιατί ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση», υποστήριξε ο Ρώσος διπλωμάτης, προσθέτοντας πως το απλό «πάγωμα» της επιχείρησης δεν είναι καλή ιδέα.
«Δεν θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα για μια σταθερή και μακροπρόθεσμη ειρήνη στην Ευρώπη», εξήγησε ο Kelin.
Ο πρέσβης επανέλαβε ότι το ρωσικό πυρηνικό δόγμα δεν προβλέπει τη χρήση πυρηνικών στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για μια συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης καθώς αναφέρθηκε στις προμήθειες όπλων στο Κίεβο που επί του παρόντος αυξάνονται.

Peskov: Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα από τη Δύση

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov κατηγόρησε τις χώρες της Δύσης ότι διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας σε όλους τους τομείς.
«Ο πόλεμος διεξάγεται με μια ευρύτερη έννοια.
Ένας πόλεμος διεξάγεται εναντίον μας σε όλα τα μέτωπα, είτε είναι η οικονομία, οι διεθνείς σχέσεις, είτε από την άποψη των περιουσιακών στοιχείων», εξήγησε.
O Peskov υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν θα υποκύψει στα συναισθήματά της και θα μείνει νηφάλια σε αυτές τις συνθήκες.
«Πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και δυνατοί και να κάνουμε αυτό που αρμόζει καλύτερα στα συμφέροντά μας, να είμαστε σκληροί αλλά ανοιχτοί σε ό,τι θα μπορούσε να μας βοηθήσει να επικοινωνήσουμε ξεκάθαρα τις ανησυχίες μας και να πολεμήσουμε ό,τι θεωρούμε απαράδεκτο για τον εαυτό μας», δήλωσε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης