Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Εμφύλιος σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς για τη συμφωνία για το χρέος - McCarthy: Θα περάσει

ΗΠΑ: Εμφύλιος σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς για τη συμφωνία για το χρέος -  McCarthy: Θα περάσει
Μέλη της σκληροπυρηνικής «Ομάδας για την Ελευθερία» της Βουλής δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή σε ψηφοφορία που αναμένεται την Τετάρτη 31 Μαΐου.
O Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Kevin McCarthy απέρριψε την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 την έντονη αντίθεση των σκληροπυρηνικών του κόμματος σε μια νέα συμφωνία με τον πρόεδρο Joe Biden για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προβλέποντας ότι οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής θα υποστήριζαν τη συμφωνία.
Μετά από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, ο McCarthy και ο Biden κατέληξαν σε μια κατ αρχήν συμφωνία , αλλά τώρα αντιμετωπίζουν την πρόκληση να επιτύχουν τη κύρωσή της στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους και της Γερουσίας πριν από τις 5 Ιουνίου για να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός.
Μέλη της σκληροπυρηνικής «Ομάδας για την Ελευθερία» της Βουλής δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή σε ψηφοφορία που αναμένεται την Τετάρτη 31 Μαΐου.
«Θα προσπαθήσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Chip Roy, ένα εξέχον μέλος της Ομάδας Freedom Caucus, σε ένα tweet.
Ωστόσο, ο McCarthy απέρριψε τις απειλές για αντιπολίτευση εντός του κόμματός του, λέγοντας ότι «πάνω από το 95%» των Ρεπουμπλικανών της Βουλής ήταν «εξαιρετικά ενθουσιασμένοι» με τη συμφωνία.
«Αυτό είναι ένα καλό, ισχυρό νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών», σημείωσε.
«Θα έχετε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να μπορούν να το μεταφέρουν στον πρόεδρο (προς υπογραφή)».
Για να κερδίσει το σφυρί του ομιλητή, ο McCarthy συμφώνησε να επιτρέψει σε οποιοδήποτε μέλος της Βουλής να ζητήσει ψηφοφορία για την ανατροπή του, δυνητικά καθιστώντας τον ευάλωτο στην εκδίωξη από τους δυσαρεστημένους Ρεπουμπλικάνους.
Επισήμανε  ότι «δεν ανησυχεί καθόλου» για αυτό το ενδεχόμενο.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν τη Βουλή με 222-213, ενώ οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία με 51-49.
Αυτά τα στενά περιθώρια σημαίνουν ότι οι μετριοπαθείς και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο, εάν ο συμβιβασμός χάσει την υποστήριξη της ακροαριστερής και ακροδεξιάς πτέρυγας κάθε κόμματος.
«Δεν είμαι ευχαριστημένος με ορισμένα από τα πράγματα για τα οποία ακούω», είπε η εκπρόσωπος Pramila Jayapal, η οποία προεδρεύει του Congressional Progressive Caucus, δήλωσε στο CNN «State of the Union».
 US debt ceiling crisis: Biden, McCarthy reach 'in principle' deal to raise  the limit for 2 years - The Economic Times Video | ET Now
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries δήλωσε ότι αναμένει υποστήριξη των Δημοκρατικών για τη συμφωνία για το «Face the Nation» του CBS, αλλά αρνήθηκε να εκτιμήσει πόσα από τα μέλη του κόμματός του θα την ψήφιζαν.
Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι επρόκειτο να ενημερωθούν για τη συμφωνία στις 17:00 (21:00 GMT) από τον Λευκό Οίκο, φοβήθηκαν ότι η συμφωνία θα ήταν παράλληλη με ένα σχέδιο ανώτατου ορίου χρέους των Ρεπουμπλικάνων που πέρασε από τη Βουλή τον περασμένο μήνα και θα είχε επιβάλει βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Ο Δημοκρατικός εκπρόσωπος Jim Himes δήλωσε στο Fox News ότι το σχετικά «μικρό» πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας θα μπορούσε να προσελκύσει υποστήριξη από μέλη του κόμματος του Biden.
Η συμφωνία αναστέλλει το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, ενώ ενισχύει τις δαπάνες για την ενείσχυση των σρατιωτικών και των βετεράνων και περιορίζει το ανώτατο όριο για πολλά εγχώρια προγράμματα, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
O McCarthy είπε επίσης στο Fox News ότι η συμφωνία περιλαμβάνει ένα μέτρο «paygo» που απαιτεί από τη διοίκηση να διασφαλίσει ότι οι νέες δαπάνες δεν αυξάνουν το έλλειμμα.
Η συμφωνία θα επιβάλει επίσης μια συνολική περικοπή δαπανών κατά 1% εάν το Κογκρέσο αποτύχει να θεσπίσει 12 νομοσχέδια για τις πιστώσεις έως την 1η Οκτωβρίου.
Ο Rory δήλωσε στο Twitter την Κυριακή ότι η συμφωνία θα αφήσει ανέπαφη την επέκταση της φορολογικής Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων που δημιουργήθηκε όταν οι Δημοκρατικοί έλεγχαν και τις δύο αίθουσες του Κογκρέσου.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις πιθανές επιπτώσεις της συμφωνίας στην άμυνα των ΗΠΑ και την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία.
Biden and McCarthy reach 'in principle' deal to raise debt ceiling days  before US default | US politics | The Guardian
«Δεν σκοπεύετε να αθετήσετε το χρέος, αλλά δεν θα υποστηρίξετε μια συμφωνία που μειώνει το μέγεθος του Πολεμικού Ναυτικού και εμποδίζει τη συνεχιζόμενη τεχνολογική και οπλική βοήθεια στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter.
«Το να υιοθετείς γραμμή του αντιπάλου σου δεν είναι μια στρατηγική νίκης», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Mike Lee.
Ο εκπρόσωπος Dan Bishop και άλλοι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν έντονα τις λεπτομέρειες της πρώιμης συμφωνίας που υποδηλώνουν ότι ο Μπάιντεν απώθησε επιτυχώς σε αρκετές απαιτήσεις μείωσης του κόστους το Σάββατο, σηματοδοτώντας ότι ο McCarthy μπορεί να έχει πρόβλημα να πάρει τις απαιτούμενες  ψήφους. 
Biden, GOP reach tentative deal to raise debt ceiling, avoid calamitous US  default
«Η απόλυτη συνθηκολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, δύσκολο να το καταπιούμε», είπε ο Bishop.
Οι Προοδευτικοί Δημοκρατικοί και στα δύο νομοθετικά σώματα δήλωσαν ότι δεν θα υποστήριζαν καμία συμφωνία που έχει πρόσθετη απαίτηση εργασίας προκειμένου κάποιος να δικαιούται επιδομα στα προγράμματα διατροφής και υγειονομικής περίθαλψης.
Αυτή η συμφωνία, λένε πηγές, προσθέτει απαιτήσεις εργασίας στην επισιτιστική βοήθεια για άτομα ηλικίας 50 έως 54 ετών.
Αρκετοί οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν θέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε καθεστώς αναθεώρησης για πιθανή υποβάθμιση, η οποία θα ωθούσε ανοδικά το κόστος δανεισμού και θα υποβαθμίσει τη θέση τους ως τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
1685173707671.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης