Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 62 δισ. δολ. εκτοξεύτηκαν οι εμπορικές συναλλαγές της Τουρκίας με τη Ρωσία το 2022 – Μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο

Στα 62 δισ. δολ. εκτοξεύτηκαν οι εμπορικές συναλλαγές  της Τουρκίας με τη Ρωσία το 2022 – Μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο
Η Τουρκία τον Απρίλιο, απέκτησε το καθεστώς μιας χώρας που παράγει πυρηνική ενέργεια, καθώς η πρώτη της μονάδα, στο σταθμό Akkuyu, έλαβε την αρχική παρτίδα πυρηνικών καυσίμων
H αποστασιοποίηση του επανεκλεγέντος Τουρκου προέδρου Tayyip Erdogan από την αντι-ρωσική υστερία της Δύσης, μόνο θετικά αποτελέσματα είχε για την οικονομία τα χώρας του.
Ξεπέρασε το θηριώδες ποσόν των 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας το 2022, δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης το Σάββατο 27 Μαϊου 2023.
Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Yury Pilipson, διευθυντής του 4ου Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η ρωσοτουρκική συνεργασία έχει αναπτυχθεί «ιδιαίτερα δυναμικά» τα τελευταία χρόνια.
«Αυτό είναι το αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών των κυβερνήσεων, των αρμόδιων υπηρεσιών και των οικονομικών φορέων των δύο χωρών.
Είναι σημαντικό οι δυνατότητες της συνεργασίας μας να παραμένουν ουσιαστικές για την επίτευξη στόχων που θα ανοίγουν νέους ορίζοντες», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι η Δύση, δυσαρεστημένη από τις επιτυχίες της αποτελεσματικής ρωσοτουρκικής συνεργασίας, «επιλέγει να καταστρέψει αυτό που οι άλλοι έχτισαν» στο πλαίσιο μιας νεοαποιοκρατικής αντίληψης.

Οι «εχθρικές δυνάμεις»

«Προφανώς, μια τέτοια καταστροφική (σ.σ. δυτική) γραμμή σε σχέση με τις ρωσοτουρκικές σχέσεις θα συνεχιστεί.
Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους θα μπορέσουμε να αντισταθούμε στις ανατρεπτικές προσπάθειες των εχθρικών δυνάμεων», υπογράμμισε.
Ο Pilipson περιέγραψε ως «σημαντική» τη θέση της ενέργειας στη ρωσοτουρκική συνεργασία, με δύο αγωγούς φυσικού αερίου – BlueStream και TurkStream – να λειτουργούν με επιτυχία και έναν κόμβο φυσικού αερίου που στοχεύει στη δημιουργία υποδομής για περαιτέρω ανάπτυξη εμπορικών επαφών στον ενεργειακό τομέα.

«Ουδέν σχόλιο»

Ο Ρώσος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει τον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών της Κυριακής, λέγοντας ότι η Ρωσία δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, προσθέτοντας: «Ο τουρκικός λαός θα αποφασίσει μόνος του για την τύχη της χώρας του».
Ο διπλωμάτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κατασκευή του ρωσικού πυρηνικού σταθμού Akkuyu στη νότια Τουρκία ο οποίος είναι σημαντικός για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της χώρας αλλά και της περιοχής θα ολοκληρωθεί εγκαίρως, «σύμφωνα με όλα τα απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας και φυσικής ασφάλειας παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης της διαδικασίας.
Ερωτηθείς εάν οι τουρκικές αρχές ενδέχεται να μην επιλέξουν τη ρωσική εταιρεία Rosatom για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας λόγω των δυτικών κυρώσεων στη Μόσχα, υπογράμμισε ότι το Akkuyu δείχνει ότι οι δύο χώρες μπορούν να υλοποιήσουν σπουδαία έργα μαζί παρά τις εξωτερικές πιέσεις.
FACTBOX: Turkish elections see energy in focus | S&P Global Commodity  Insights
Παραγωγή πυρηνικής ενέργειας

Η Τουρκία πρόσφατα τον Απρίλιο, απέκτησε το καθεστώς της χώρας παραγωγού πυρηνικής ενέργειας, καθώς η πρώτη της μονάδα, στο Akkuyu , έλαβε την αρχική παρτίδα πυρηνικών καυσίμων.
Ο πυρηνικός σταθμός στο Akkuyu είναι η «μεγαλύτερη κοινή επένδυση» της Τουρκίας με τη Ρωσία.
Η μονάδα θα είναι πλήρως λειτουργική μέχρι το 2028 και θα παρέχει το 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, ενώ το project προβλέπεται να συνεισφέρει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια (29,15 δισεκατομμύρια λίρες) ετησίως για τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας και θα έχει «θετικό αντίκτυπο» στο εθνικό εισόδημα.
Turkey looks to complete 27.5% of Akkuyu nuclear plant by year-end | Daily  Sabah
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης