Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταζητούμενος για τη Ρωσία ο Αμερικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham - Τι απαντά στα πυρά Medvedev

Καταζητούμενος για τη Ρωσία ο Αμερικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham - Τι απαντά στα πυρά Medvedev
Ο Graham είχε πει στον Zelensky πως η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία είναι τα καλύτερα χρήματα που έχουν δαπανήσει ποτέ οι ΗΠΑ
Σε λίστα καταζητούμενων έβαλε η Ρωσία τον Αμερικάνο γερουσιαστή Lindsey Graham, εξοργισμένη για τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως ο Graham επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο, όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky, στον οποίο και επισήμανε πως η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία «είναι τα καλύτερα χρήματα που έχουμε ξοδέψει ποτέ».
Η Ρωσία, η οποία συνδύασε την τοποθέτηση αυτή του Graham με άλλη μεταγενέστερη δήλωση του ότι «σκοτώνονται Ρώσοι στο πεδίο της μάχης», επέκρινε τον Graham, αναφέροντας πως συνδέει τα αμερικανικά δολάρια με τις δολοφονίες Ρώσων με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών να παίρνει την απόφαση να βάλει στη λίστα καταζητούμενων τον Αμερικάνο γερουσιαστή.

Τι λέει ο Graham

Από την πλευρά του ο Αμερικάνος γερουσιαστής απορρίπτει την κριτική των Ρώσων, υποστηρίζοντας ότι με αυτή τη δήλωση του ήθελε να επαινέσει το πνεύμα των Ουκρανών για την αντίσταση τους στη ρωσική εισβολή.
Σύμφωνα με το Reuters, η δημοσιοποίηση του βίντεο με τις δηλώσεις του Graham στον Zelensky δείχνουν ότι δεν υπάρχει τέτοιος συσχετισμός.
Ο Graham εμφανίζεται να λέει ότι επισκέπτεται το Κίεβο την 457η ημέρα ενός πολέμου που η Ρωσία είχε υποθέσει ότι θα ολοκληρωνόταν εντός τριών ημερών, υποστηρίζοντας πως «η αντίσταση των Ουκρανών του θυμίζει τον καλύτερο εαυτό των Αμερικάνων», όταν «υπήρχε μια εποχή στην Αμερική που ήμασταν έτσι, όπου παλεύαμε μέχρι τον τελευταίο για να ελευθερωθούμε ή να πεθάνουμε».
«Τώρα είστε ελεύθεροι.
Θα είμαστε και εμείς» του απαντά ο Zelensky, με τον Graham να προσθέτει: «Και οι Ρώσοι πεθαίνουν».
«Ναι, αλλά αυτοί ήρθαν στο έδαφος μας.
Δεν πολεμάμε στο έδαφος τους» ανταπάντησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σφοδρές αντιδράσεις

Τόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov όσο και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι συνέδεσαν τα λόγια του Graham για τα οφέλη της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία με τους Ρώσους που πεθαίνουν στο πεδίο της μάχης.
Το αρχικό βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ουκρανοί δεν ξεκαθάριζε ότι οι παρατηρήσεις αυτές είχαν γίνει σε διαφορετικά σημεία της συνομιλίας του με τον Ουκρανό πρόεδρο.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερη ντροπή για μια χώρα από το να έχει τέτοιους γερουσιαστές» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov ενώ και ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Dmitry Medvedev αποκάλεσε τον 67χρονο Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή ως έναν «ανόητο ηλικιωμένο».

Απάντηση σε Medvedev

Απαντώντας σε αυτά τα πυρά ο Graham υποστήριξε πως η ρωσική προπαγάνδα δουλεύει σκληρά.
«Ήταν μια καλή επένδυση των ΗΠΑ να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της Ουκρανίας από τους Ρώσους εγκληματίες πολέμου.
Κε. Medvedev, αν θέλετε να σταματήσουν να πεθαίνουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, αποσυρθείτε.
Σταματήστε την εισβολή.
Σταματήστε τα εγκλήματα πολέμου» επισήμανε ο Graham.
Υπενθυμίζεται πως ο Graham είχε καλέσει τους Ρώσους να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Putin, αναφέροντας πως αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης