Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει πάνω από 77 δισ. στην Ουκρανία για τα προσωπικά (;) συμφέροντα του Biden - Μεγάλες αντιδράσεις στον Λευκό Οίκο

Οι ΗΠΑ έχουν δώσει πάνω από 77 δισ. στην Ουκρανία για τα προσωπικά (;) συμφέροντα του Biden - Μεγάλες αντιδράσεις στον Λευκό Οίκο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy δεν είναι ο μόνος που απαιτεί περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τον Joe Biden για την προστασία του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις
Σύγκρουση συμφερόντων, προσωπικές επιδιώξεις και ιδιοτελείς αποφάσεις.
Αυτές είναι οι κατηγορίες πολλών στελεχών ακόμη και του Λευκού Οίκου για τις αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, σχετικά με την Ουκρανία.
Διότι ήδη οι ΗΠΑ έχουν δώσει πάνω από 77 δισ. στην Ουκρανία, και ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά πως χρησιμοποιήθηκε αυτή η μαζική βοήθεια και ποιος επωφελήθηκε από αυτήν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy δεν είναι ο μόνος που απαιτεί περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τον Joe Biden για την προστασία του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις.
Το ίδιο και ένας στενός φίλος και χρηματοδότης του Biden, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης πολλών αντιπροσωπειών πολυτελών αυτοκινήτων γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.
Στέλνοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και άλλη στρατιωτική βοήθεια για να βοηθήσει στην υπεράσπιση της Ουκρανίας, ο Biden εξασφαλίζει επίσης τις επενδύσεις του εκατομμυριούχου μεγιστάνα αυτοκινήτων John Hynansky, ενός Ουκρανοαμερικανού και μακροχρόνιου υποστηρικτή του προέδρου.

Οι σχέσεις Biden με μεγιστάνες της Ουκρανίας

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής καριέρας του Biden , ο Hynansky και η οικογένειά του έχουν συνεισφέρει αρκετές χιλιάσες δολάρια στις εκστρατείες του, όπως δείχνουν τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής.
Μέλη της οικογένειας Hynansky έχουν φιλοξενηθεί στον Λευκό Οίκο και ο Hynansky έχει χορηγήσει δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε μέλη της οικογένειας Biden, όπως δείχνουν τα αρχεία περιουσιακών στοιχείων. Ο γιος του Hynansky, Michael, ο οποίος βοηθάει στη διαχείριση της αυτοκρατορίας αυτοκινήτων του, δάνεισε το Lear jet του στον Biden όταν ήταν γερουσιαστής.
Από τότε που η Ρωσία άρχισε να βομβαρδίζει την περιοχή γύρω από το Κίεβο τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δαπανήσει 77 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την Ουκρανία να ανοικοδομηθεί και να αποκρούσει μελλοντικές επιθέσεις.
Οι κυβερνητικοί παρατηρητές δεοντολογίας λένε ότι η φιλία του προέδρου δημιουργεί μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που απαιτεί πλήρη απολογισμό για το πώς χρησιμοποιήθηκε η μαζική εξωτερική βοήθεια, η οποία περιλαμβάνει ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια αορίστου χρόνου, και ποιοι επωφελήθηκαν από αυτήν.
Στη στρατιωτική πλευρά, εξάλλου, δισεκατομμύρια δολάρια έχουν πάει σε απροσδιόριστους τομείς, όπως η "ασφάλεια", οι "πληροφορίες" και η "εκπαίδευση".
Στο παρελθόν, ο Hynansky έχει προμηθεύσει τα αυτοκίνητα της αστυνομίας και τα ασθενοφόρα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Οι πρώιμες ενέργειες Biden

Η διοίκηση Biden βοήθησε την ομάδα του Hynansky στην Ουκρανία να προετοιμαστεί για την εισβολή, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφωνημάτων προς το κορυφαίο στέλεχός του στο Κίεβο 13 ημέρες πριν από τη διέλευση των ρωσικών τανκς από τα σύνορα.
Έχει στείλει δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των πόλεων που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο, όπου ο Hynansky λειτουργεί το μεγαλύτερο μερίδιο των εκθέσεων αυτοκινήτων και των κέντρων σέρβις της χώρας που ειδικεύονται σε Porsche, Jaguar, Land Rover και Bentley, μεταξύ άλλων μη αμερικανικών εμπορικών σημάτων που εισάγει.
Η στενή σχέση του προέδρου με τον Hynansky απεικονίζει ευρύτερα ηθικά ζητήματα που περιβάλλουν εδώ και καιρό τον Biden και τα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία συχνά έχουν οικονομικά συμφέροντα που επηρεάζονται άμεσα από τις πολιτικές που υποστηρίζει.
Ενώ υπηρετούσε ως ο άνθρωπος αναφοράς του προέδρου Obama στην Ουκρανία το 2015, ο Biden απαίτησε την απόλυση ενός εισαγγελέα που ερευνούσε μια εταιρεία φυσικού αερίου, την Burisma, η οποία πλήρωνε τον γιο του Hunter 80.000 δολάρια μηνιαίως για να υπηρετεί στο διοικητικό της συμβούλιο.
Η σύνδεση μεταξύ του Joe Biden και των επιχειρηματικών εγχειρημάτων του Hynansky χρονολογείται από το 2009, όταν ο τότε αντιπρόεδρος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία.
Σε ομιλία του στο Κίεβο προς κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Biden ξεχώρισε τον Hynansky, σημειώνοντας ότι μόλις είχε πάρει πρωινό με τον "πολύ καλό μου φίλο, John Hynansky".
Μέσα σε λίγους μήνες από τη συναναστροφή του με τον αντιπρόεδρο και τους τοπικούς αξιωματούχους στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Hynansky πήρε το πρώτο του διεθνές αναπτυξιακό δάνειο από την Αμερικανική Εταιρεία Υπερατλαντικών Ιδιωτικών Επενδύσεων, ή OPIC, έναν ομοσπονδιακό οργανισμό του οποίου το διοικητικό συμβούλιο διορίστηκε από τον πρόεδρο Obama.
Ο Hynansky χρησιμοποίησε τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια για να θεμελιώσει μια νέα έδρα και ένα τεράστιο κέντρο διανομής έξω από το Κίεβο, το οποίο προετοιμάζει 8.000 αυτοκίνητα προς πώληση κάθε χρόνο.
Το 2012, ο Hynansky έλαβε άλλα 20 εκατομμύρια δολάρια από τη χρηματοδότηση του OPIC για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της αντιπροσωπείας του, όπως δείχνουν τα ομοσπονδιακά αρχεία, βοηθώντας τον να έχει περίπου το 25% της αγοράς πολυτελών αυτοκινήτων στην Ουκρανία.
Ο Hynansky έχει πολιτικές διασυνδέσεις τόσο στο Κίεβο όσο και στην Ουάσινγκτον.
Ο πρόεδρος Zelenskyy αποκαλεί επίσης τον Hynansky καλό φίλο και τα τελευταία χρόνια του έχει απονείμει κρατικά βραβεία.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko βρίσκεται επίσης κοντά στον επιφανή επιχειρηματία του Γουίλμινγκτον.
Τον Αύγουστο του 2021, ο Hynansky εξασφάλισε δάνειο ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ουκρανία στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων αντιπροσωπειών Renault και Volvo στο Λβιβ.
Οι ΗΠΑ είναι ιδρυτικό μέλος της EBRD και παρέχουν το 10% του κεφαλαίου της.
Η κυβέρνηση Biden έχει προωθήσει τέτοιες "πράσινες" συμφωνίες.
"Στο εγγύς μέλλον, σκοπεύουμε να αυξήσουμε την παρουσία μας στην ουκρανική αγορά", δήλωσε τότε ο κορυφαίος αξιωματούχος της Hynansky στην Ουκρανία, Petro Rondiak.

Αναπάντητα τα ερωτήματα

Αν και ο Biden σιωπά σχετικά με τις ενέργειές του στην Ουκρανία, όσον αφορά τον Hynansky και τις επιχειρήσεις του εκεί, έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι οι συναλλαγές του γιου του με την Burisma επηρέασαν τις επίσημες ενέργειές του στην Ουκρανία - οι οποίες περιελάμβαναν την παράδοση περισσότερων από 50 εκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανική υποστήριξη για την ενίσχυση της ουκρανικής ενεργειακής βιομηχανίας, ένα πακέτο βοήθειας που ο Biden ανακοίνωσε προσωπικά στο Κίεβο τον μήνα πριν η Burisma προσλάβει τον γιο του το 2014.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ερευνούν αν τα κεφάλαια αυτά προορίζονταν να βοηθήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του γιου του στην Ουκρανία.
Λιγότερο διερευνάται αν τα φορολογικά χρήματα των ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν επίσης για την προστασία ή την ενίσχυση των ουκρανικών επενδύσεων του Hynansky.
Ο Paul Kamenar, σύμβουλος του National Legal and Policy Center, μιας ομάδας παρακολούθησης της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι, ασχολούμενος με την Ουκρανία, ο Biden εγείρει όλο και περισσότερο υποψίες ότι μπορεί να βάζει τις δικές του πολιτικές τύχες πάνω από το εθνικό συμφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης