Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασύλληπτη η παγκόσμια δημοφιλία των Wagner μετά το Bakhmut – Ο στρατιωτικός όμιλος κάνει προσλήψεις και ζητά... χειριστές drones

Ασύλληπτη η παγκόσμια δημοφιλία των Wagner μετά το Bakhmut – Ο στρατιωτικός όμιλος κάνει προσλήψεις και ζητά... χειριστές drones
Δεκάδες χιλιάδες οι προβολές των θέσεων εργασίας, που διαφημίζει η Wagner
Σχετικά Άρθρα
Ο ιδιωτικός στρατιωτικός όμιλος Wagner με τις τελευταίες μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες τόσο στην Ουκρανία, όσο και στα μέτωπα της Αφρικής γνωρίζει ιδιαίτερα μεγάλη δημοφιλία.
Παρόλα αυτά η στρατιωτική εταιρεία του Yevgeni Prigozhin επιστρατεύει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook προκειμένου να στρατολογήσει γιατρούς, χειριστές drones ακόμα και ψυχολόγους για να συνδράμουν τις πολεμικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Politico.
Οι αγγελίες εργασίας της Wagner, η οποία έχει μισθοφόρους που δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες, έχουν φτάσει σχεδόν τις 120.000 προβολές στις δύο πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους δέκα μήνες, σύμφωνα με τη Logically, μια βρετανική ερευνητική ομάδα.
Εξήντα δημοσιεύσεις σε δεκάδες γλώσσες – συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, των βιετναμέζων και των ισπανικών – δίνουν πληροφορίες σχετικά με θέσεις μάχης, πληροφορικής, οδήγησης και ιατρικά πόστα που προφανώς είναι διαθέσιμες από τον όμιλο της Wagner.
Περιλαμβάνουν επίσης αριθμούς τηλεφώνων επικοινωνίας, λογαριασμούς Telegram και διαφημιζόμενους μηνιαίους μισθούς 240.000 ρούβλια (2.800 ευρώ) με παροχές συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης.
Ενώ οι ερευνητές δεν μπορούσαν να αποδώσουν απευθείας τα μηνύματα στον όμιλο Wagner με απόλυτη βεβαιότητα, οι δημοσιεύσεις φέρουν το αποτύπωμα της εταιρείας και των υποστηρικτών της.
«Γνωρίζουμε μόνο ότι χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς γλώσσα με τους προηγουμένως επαληθευμένους λογαριασμούς Wagner σε μέσα όπως το Telegram ή το VK», δήλωσε ο Kyle Walter, επικεφαλής της έρευνας για το Logically.
Το VK είναι ένα δημοφιλές ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ανησυχούν οι Βρετανοί για τους Wagner

«Δεν είναι σαφές ποια επιτυχία είχαν οι εκστρατείες στρατολόγησης.
Ωστόσο, η υποκίνηση σε βία – και η προώθηση ρωσικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας – σχεδόν σίγουρα αντιπροσωπεύουν παραβιάσεις των όρων υπηρεσιών του Facebook και του Twitter που θέτουν εκτός νόμου τέτοιο υλικό», ισχυρίζονται οι Βρετανοί.
Ξεχωριστή ανάλυση από αξιωματούχο δυτικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον δύο αριθμοί τηλεφώνου που περιλαμβάνονται σε αυτές τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνδέονται απευθείας είτε με τον όμιλο Wagner είτε με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών.
«Ορισμένες από αυτές τις προσπάθειες είναι πραγματικές ταινίες προπαγάνδας σε συνδυασμό με αριθμούς τηλεφώνου, ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας με εκπροσώπους του Ομίλου Wagner», είπε ο Walter.
wag_espania.JPG
«Καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε τους Wagner ως μια ολοένα και πιο επικίνδυνη απειλή στον κόσμο, το γεγονός ότι αυτές οι αναρτήσεις κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε ο ίδιος.
Από την πλευρά του το Twitter δεν δεσμεύεται από περιορισμούς, καθώς εγκατέλειψε τον καταστατικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως πρόσχημα την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
Ο νέος νόμος της ΕΕ για την εξάλειψη του παράνομου περιεχομένου και ψευδών ειδήσεων, ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 25 Αυγούστου.
«Ορίσαμε τον Όμιλο Wagner ως επικίνδυνο οργανισμό, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει παρουσία στις πλατφόρμες μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta (Facebook).

wag_1.JPG
Πρόσθεσαν ότι η εταιρεία αφαιρεί επίσης περιεχόμενο που περιέχει «επαίνους ή ουσιαστική στήριξη στους Wagner όταν το αντιληφθούμε, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων που στοχεύουν στη στρατολόγηση για αυτούς».

Αφρική και Ουκρανία

Οι Wagner δραστηριοποιούνται σε συγκρούσεις στο Μάλι και την Κεντρική Αφρική, αλλά δίνουν μάχη και για τη Ρωσία από τότε που άρχισε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.
Η στρατιωτικός όμιλος διεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος των σκληρών μαχών στο Bakhmut, την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που για σχεδόν 9 μήνες ήταν το θέατρο αιματηρότατων συγκρούσεων.
Ο όμιλος έχει χάσει περίπου 20.000 μαχητές στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Yevgeny Prigozhin, και προσπαθεί να προσελκύσει νεοσύλλεκτους.
Οι υπάλληλοι της Wagner έχουν «αποδοχές, υγειονομική περίθαλψη, καλοπληρωμένες δουλειές και την ευκαιρία να εργαστούν σε όλο τον κόσμο». «Μισθός 240.000 ρούβλια και ένα "καλό μπόνους για αποτελέσματα". Ελάτε μαζί μας τώρα για να υπερασπιστούμε την τιμή της Ρωσίας και έναν πολυπολικό κόσμο!» γράφει μία αγγελία εργασίας στα γαλλικά στο Facebook.
Ο Yevgeny Prigozhin απευθείας από το Bakhmut, είχε προσκαλέσει εθελοντές από 22 έως 55 ετών να εργαστούν στους Wagner.
Ο όμιλος Wagner και αρκετοί από τους ηγέτες του έχουν γίνει στόχος κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με ορισμένες χώρες να λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για να περιορίσουν τις δραστηριότητές του.

prigozhin_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης