Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Dalio: Φαρσοκωμωδία το σίριαλ για το χρέος στις ΗΠΑ – Σαν οι αλκοολικοί να γράφουν νόμους για το αλκοόλ

Παρέμβαση Dalio: Φαρσοκωμωδία το σίριαλ για το χρέος στις ΗΠΑ – Σαν οι αλκοολικοί να γράφουν νόμους για το αλκοόλ
Ο Ray Dalio δεν... εντυπωσιάζεται από τη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους
Μόνο εντυπωσιασμένος δεν είναι από τη συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio.
Όπως είπε, μείζον είναι το διογκωμένο χρέος, το οποίο ως πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, με την υπερχρεωμένη κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεχίζει να δανείζεται ολοένα και περισσότερα χρήματα.
Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, ο Dalio είπε πως η συμφωνία του προέδρου Joe Biden και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy ήταν «η καλύτερη που θα μπορούσε κανείς να περιμένει, αν και όχι αρκετά καλή».
«Αντιμετώπιση του προβλήματος για τον υπερβολικό όγκο χρέους, που είναι ήδη πολύ μεγάλο: Βαθμός Δ», πρόσθεσε.
«Δεν θα έχει μεγάλη διαφορά».
Ο Biden και ο McCarthy δήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι συμφώνησαν να αναστείλουν το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, περιορίζοντας παράλληλα τις δαπάνες στους προϋπολογισμούς του 2024 και του 2025.
Εάν η συμφωνία τους περάσει από το Κογκρέσο, υποτίθεται πως θα αποτρέψει μια καταστροφική χρεοκοπία για την οποία η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είχε προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές Ιουνίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι βουλευτές έχουν ενεργήσει 78 διαφορετικές φορές για να αυξήσουν ή να επεκτείνουν τα όρια δανεισμού από το 1960 – και αυτό έκανε τον Dalio να στραφεί κατά της ίδιας της έννοιας του ανώτατου ορίου χρέους στο παρελθόν.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει πραγματικό όριο χρέους γιατί αυτό που ονομάζεται όριο χρέους δεν περιορίζει ποτέ στην πραγματικότητα το χρέος», είχε πει τον Ιανουάριο.
«Είναι μια φάρσα που λειτουργεί ως εξής: ένα σωρό αλκοολικοί γράφουν νόμους για να επιβάλουν τα όρια κατανάλωσης στο αλκοόλ.
Όταν φτάσουν στο όριο, κάνουν μια φαρσοκωμωδία διαπραγμάτευση που εξαλείφει προσωρινά το όριο το οποίο τους επιτρέπει να έχουν το επόμενο άφθονο ποτό, μέχρι να φτάσουν στο επόμενο όριο, οπότε περνούν ξανά σε διαπραγμάτευση-φάρσα, και έτσι συνεχίζουν να τρώνε» είπε.
Ο Dalio, ωστόσο, ήταν πιο ευγενικός για τον Biden και τον McCarthy, επαινώντας την ικανότητά τους να βρουν κοινό έδαφος για μια συμφωνία, παρά τις αντιρρήσεις των κομμάτων τους.
«Οι μεσαίοι συγκρατήθηκαν ενάντια στους εξτρεμιστές στα κόμματά τους», έγραψε. «Αυτό είναι μεγάλο πράγμα».
Ο θρυλικός επενδυτής πρόσθεσε ότι η διετής παράταση του ορίου δανεισμού ήταν μια «λογική» πολιτική, γιατί θα αποτρέψει την εκ νέου ανάφλεξη μιας συζήτησης για το ανώτατο όριο του χρέους κατά τον εκλογικό κύκλο του 2024.
Ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία η Βουλή

Με ευρεία πλειοψηφία (314 ψήφοι υπέρ και 117 κατά) και με δικομματική συναίνεση ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους, απόφαση την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden χαρακτήρισε ως «κρίσιμο βήμα μπροστά».
Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή «πέρασε» το νομοσχέδιο και πλέον απομένει η έγκριση από τη Γερουσία – κάτι που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, μια και οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία – πριν το σχέδιο νόμου πάρει το δρόμο προς το γραφείο του προέδρου Biden.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας διαβεβαίωσε πως θα εισάγει άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο έτσι ώστε να αποφευχθεί το δυσοίωνο σενάριο της στάσης πληρωμής.
Για να μην υλοποιηθεί το σενάριο αυτό, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να έχει γίνει νόμος, δηλαδή να φέρει την υπογραφή του Biden, το αργότερο έως τις 5 Ιουνίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης