Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι μεγάλες προσδοκίες της αντεπίθεσης οδηγούν την Ουκρανία σε Βατερλό – Όλα είναι εναντίον της και κυρίως ο…χρόνος

Οι μεγάλες προσδοκίες της αντεπίθεσης οδηγούν την Ουκρανία σε Βατερλό – Όλα είναι εναντίον της και κυρίως ο…χρόνος
Το πρώτο που θα χάσει η Ουκρανία με μία αποτυχημένη αντεπίθεση θα είναι η στήριξη της Δύσης
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία καλλιέργησε διεθνώς και κυρίως προς τους υποστηρικτές της υψηλές προσδοκίες εν όψει της πολυδιαφημισμένης αντεπίθεσης και στην πολύ πιθανή περίπτωση αποτυχίας απέναντι στις εδραιωμένες θέσεις των Ρώσων, θα αντιμετωπίσει μία σειρά θανάσιμων κινδύνων.
Πρώτα από όλα θα χάσει τη διεθνή υποστήριξη, θα ενθαρρύνει τους επικριτές της συνεχιζόμενης στρατιωτικής ενίσχυσης των Ουκρανών και τελικά να ωφελήσει τη Ρωσία.
Η Ουκρανία έχει λάβει σχεδόν όλη την υποσχεθείσα στρατιωτική βοήθεια από δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων μάχης πεζικού και τανκς, τα οποία ενισχύουν την παγκόσμια πίεση για τους Ουκρανούς να επιτύχουν.
Αλλά η νίκη είναι πολύ μακριά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το «The Hill».
«Μερικές φορές, ο πόλεμος πωλείται σαν καταναλωτικό προϊόν, όπου υπάρχει πολλή διαφημιστική εκστρατεία και πολλή ελπίδα», σημειώνει ο Bill Astore βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και παλαιός συνεργάτης του πρώην προέδρου Dwight D. Eisenhower.
«Αυτό είναι αντίθετο με την πραγματικότητα που βλέπουμε συχνά», πρόσθεσε.

Το λάθος μήνυμα

Για μήνες, τα μηνύματα από την Ουκρανία και τους συμμάχους της ήταν ότι τα δυτικά τεθωρακισμένα, όπως τα γερμανικά τανκς Leopard και τα αμερικανικής κατασκευής οχήματα Stryker, είναι πολύ ανώτερα από τον ρωσικό εξοπλισμό και θα γείρουν την πλάστιγγα του πολέμου υπέρ του Κιέβου.
Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε όλη τη γραμμή του μετώπου μήκους 965 χιλιομέτρων στην ανατολική Ουκρανία και το Κίεβο δεν θα έχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού που βοήθησε τις επιτυχημένες αντεπιθέσεις του 2022 στις περιοχές Kherson και Kharkiv.
Ταυτόχρονα, η αντεπίθεση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, είναι η μοναδική ευκαιρία της Ουκρανίας φέτος να αποδείξει τις δυνατότητές της, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές.

RUSI: Ο χρόνος εναντίον της Ουκρανίας

Ο Endward Arnold ερευνητής στο Royal United Services Institute, εκτιμά πώς η Ουκρανία «πολεμά ενάντια στο χρόνο», επειδή όσο περισσότερο οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στην ανατολική επικράτεια, τόσο πιο πιθανό είναι ο πόλεμος να γίνει στατικός και η κατοχή να αποτελεί πια τετελεσμένο γεγονός.
«Δεν χρειάζεται να κάνουν τα πάντα, αλλά πρέπει να κάνουν αρκετά για να συνεχιστεί αυτή η υποστήριξη για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο», είπε ο Arnold.
«Πρέπει να δώσουν ένα αρκετά σημαντικό μάθημα στις ρωσικές δυνάμεις φέτος και στη συνέχεια θα εναπόκειται στους δυτικούς υποστηρικτές να αποφασίσουν αν αυτό είναι αρκετό», είπε χαρακτηριστικά.
Η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την αντεπίθεση ήταν απαραίτητη για τη στήριξη της ενίσχυσης στην Ουκρανία, τη διατήρηση της αισιοδοξίας στο στράτευμα και την απόκτηση του απαραίτητου εξοπλισμού.
Αλλά ακόμη και η Ουκρανία προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov είπε ότι οι προσδοκίες είναι «σίγουρα υπερβολικές» σε συνέντευξή του στα τέλη Απριλίου σε ουκρανικό ειδησεογραφικό μέσο.
«Όλοι θέλουν άλλη μια νίκη», είπε ο Reznikov προειδοποιώντας τους συμμάχους να μην θέτουν τόσο υψηλές προσδοκίες που θα απογοητευτούν αργότερα. «Θέλουν την επόμενη νίκη. Είναι φυσιολογικό, αυτά είναι συναισθήματα».

Λείπει και η τεχνογνωσία

Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε τον Μάιο 2023 πώς τα στρατεύματά του χρειάζονταν περισσότερο χρόνο πριν ξεκινήσουν την επίθεση, αλλά οι αναλυτές έχουν εκτιμήσει πως έχει ήδη ξεκινήσει και οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν αναγνωριστικές επιθέσεις.
Οι δυτικοί σύμμαχοι αναμένουν μεγάλα εδαφικά κέρδη, συμπεριλαμβανομένης της ελπίδας η Ουκρανία να χτυπήσει στη νοτιοανατολική περιοχή της Zaporizhia και να κόψει τη χερσαία γέφυρα στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 και χρησιμεύει ως κύριος κόμβος εφοδιασμού για τα ρωσικά στρατεύματα.
Άλλα σημαντικά εδαφικά κέρδη αναμένονταν στις περιοχές Lugansk και Donetsk που αποτελούν το ανατολικό Donbass.
Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες έχουν δείξει εδραιωμένα ρωσικά στρατεύματα σε όλο το μέτωπο, ιδιαίτερα γύρω από την Κριμαία και την περιοχή Zaporizhia.
Τα οχήματα και προηγμένα όπλα, που παρείχαν οι δυτικοί σύμμαχοι, δόθηκαν στην Ουκρανία με την προσδοκία, πως θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει σε μια στρατηγική συνδυασμένου πολέμου με τη χρήση των απαιτούμενων ελιγμών.
Σε αυτή τη στρατιωτική τακτική, οι Ουκρανοί θα επιχειρούσαν σε συγχρονισμό με αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα και πεζικό για να διαπεράσουν τις οχυρώσεις της Ρωσίας, κάτι που - εάν γινόταν σωστά - θα έβαζε τις ρωσικές δυνάμεις σε κλοιό.
Αλλά οι ελιγμοί συνδυασμένων όπλων είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, απαιτούν εκτεταμένη εκπαίδευση και ακόμη και οι καλύτεροι στρατοί μπορεί μερικές φορές να αποτύχουν να συντονιστούν σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τον περασμένο μήνα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει «ό,τι μπορούν» για να εφοδιάσουν την Ουκρανία με τις δυνατότητες να πετύχει, αλλά δεν εξέφρασε τη βεβαιότητά του για μία ουκρανική νίκη.
«Δεν είναι μόνο τα όπλα, είναι η τεχνογνωσία και ο τρόπος χρήσης αυτών των όπλων στο πεδίο», είπε ο Kirby σε συνέντευξη Τύπου.
«Όσο για την υλοποίηση κάθε είδους αντεπίθεσης της άνοιξης, αυτό θα εξαρτηθεί από τον Πρόεδρο Zelensky», σημείωσε.
Στρατιωτικοί αναλυτές αναμένουν πως η Ουκρανία θα καταφέρει να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές σε ορισμένα μέρη, αλλά είναι λιγότερο σαφές πότε θα συμβεί αυτό και πόσο σημαντικό θα είναι.

Διαψευσμένες προσδοκίες

Αντί να καθορίζουν την επιτυχία σύμφωνα με τις γραμμές τεράστιων εδαφικών κερδών, οι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν κάθε πρόοδο έναντι των ρωσικών γραμμών ως νίκη, δήλωσε ο Hein Goemans διευθυντής του Κέντρου Συγκρούσεων και Συνεργασίας Peter D. Watson στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.
Ωστόσο, αυτές οι οριακές νίκες είναι απίθανο να προσελκύσουν πρωτοσέλιδα σε μια εποχή που η δημόσια υποστήριξη για συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια μειώνεται σιγά-σιγά στις ΗΠΑ και οι εκλογές του 2024 είναι προ των πυλών.
Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι αυτός ως πρόεδρος μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο της Ουκρανίας σε 24 ώρες, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του και κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το 2024 την περασμένη εβδομάδα, αμφισβήτησε τη συνεχιζόμενη αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη.
Ιδιωτικά και η κυβέρνηση Biden ανησυχεί για την αποτυχία της αντεπίθεσης σύμφωνα με το Politico,
Οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι θα ενθαρρύνει τους επικριτές που λένε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από το έδαφός της και θα εξοργίσει τους πολιτικούς που ζητούσαν από τις ΗΠΑ να παράσχουν περισσότερα όπλα έγκαιρα, όπως πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας και μαχητικά αεροσκάφη.
Οι διαψευσμένες προσδοκίες θα ωφελήσουν επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Εάν η Ουκρανία συντριβεί ο Putin θα το χρησιμοποιήσει για να πει: Υπάρχουν αποδείξεις ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, δήλωσε ο Astore.
Ο Arnold, από το Royal United Services Institute, το έθεσε πολύ λιγότερο ήπια.
Εκτίμησε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι πρόσφεραν τόσα πολλά πριν από την επίθεση, επειδή κατάλαβαν τι διακυβευόταν εάν η επίθεση αποτύχει - η ελευθερία της Ουκρανίας και η μελλοντική θέση της στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
«Τα πάντα κρίνονται σε αυτή την αντεπίθεση», είπε ο Arnold.
«Δεν θέλετε να τους ασκήσουμε υπερβολική πίεση, αλλά δεν μπορείτε να το αποφύγετε», είπε χαρακτηριστικά.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης