Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντεπίθεση κατά των δυτικών κυρώσεων: Το ασιατικό SWIFT ξεκινά τη λειτουργία του τον Ιούνιο - Νέο καθεστώς στις διεθνείς συναλλαγές

Αντεπίθεση κατά των δυτικών κυρώσεων: Το ασιατικό SWIFT ξεκινά τη λειτουργία του τον Ιούνιο - Νέο καθεστώς στις διεθνείς συναλλαγές
Τα κράτη επιλέγουν νέους μηχανισμούς πληρωμών εν μέσω της επιταχυνόμενης παγκόσμιας αποδολαριοποίησης
Η Ασία έχει διαμορφώσει ήδη το αντίπαλο δέος του SWIFT ακυρώνοντας τη δυνατότητα της Δύσης στο μέλλον να επιβάλλει κυρώσεις όσον αφορά τις τραπεζικές συναλλαγές καθώς χάνει το μονοπώλιο του ελέγχου του σύστήματος εκκαθάρισης των συναλλαγών.
H ενωση Asian Clearing Union (ACU) λανσάρει ένα νέο διασυνοριακό σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων τον Ιούνιο ως εναλλακτική λύση στο SWIFT, σηματοδοτώντας άλλη μια σημαντική κίνηση από τις παγκόσμιες οικονομίες και τους οργανισμούς που επιλέγουν νέους μηχανισμούς πληρωμών εν μέσω της επιταχυνόμενης παγκόσμιας αποδολαριοποίησης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Global Times το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023.
Ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν Mohsen Karimi δήλωσε ότι το σύστημα πληρωμών είναι ικανό να αντικαταστήσει πλήρως το SWIFT και θα μπορούσε να διευκολύνει την παγκόσμια αποδολαριοποίηση των συναλλαγών, ανέφερε την Πέμπτη 1 Ιουνίου το RT, επικαλούμενο την ιρανική εφημερίδα Kayhan.
Το νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί μόνο από τα κράτη μέλη της ACU, αλλά άλλες χώρες θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη, σύμφωνα με το RT.
ACU_001
Το ιστορικό 

Η ACU ιδρύθηκε το 1974 ως μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι συμμετέχοντες διακανονίζουν πληρωμές για ενδοπεριφερειακές συναλλαγές μεταξύ των συμμετεχουσών κεντρικών τραπεζών σε πολυμερή βάση, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ACU.
Η ACU έχει επί του παρόντος εννέα μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, του Ιράν και του Πακιστάν.
Οι ειδικοί τόνισαν την αποτυχία των ΗΠΑ να εξασφαλίσουν διεθνείς θέσεις για το νόμισμά τους ως αποτέλεσμα των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα και του τεράστιου εμπορικού ελλείμματος ως τις κύριες αιτίες για την παγκόσμια τάση αποδολαριοποίησης.

Η φθίνουσα εμπιστοσύνη στο δολάριο

Πολλές αναδυόμενες οικονομίες μειώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία που είναι εκπεφρασμένα σε δολάρια και μειώνουν τη χρήση δολαρίων ΗΠΑ για διεθνείς διακανονισμούς, ενώ διαφοροποιούν περαιτέρω τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, αντανακλώντας τη φθίνουσα εμπιστοσύνη όσον αφορά τη χρήση του νομίσματος στο διεθνές εμπόριο δήλωσε ο Liang Haiming, κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Hainan. Belt and Road Research Institute, δήλωσε στους Global Times την Παρασκευή.
Ο Pan Helin, κοινός διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ψηφιακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Καινοτομίας που συνδέεται με το International Business School του Πανεπιστημίου Zhejiang, δήλωσε ότι η αδυναμία των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη διεθνή θέση του νομίσματός τους συνέβαλε επίσης στην τάση, προσθέτοντας ότι αναμένει το δολάριο ΗΠΑ να συνεχίσει να αποδυναμώνεται.
Εν μέσω της τρέχουσας ώθησης αποδολαριοποίησης, το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα θα στραφεί προς μια πιο περιεκτική κατεύθυνση και θα αναζητήσει πιο διαφοροποιημένους διακανονισμούς πληρωμών, δηλωσε ο Liang, προσθέτοντας ότι το αναφερόμενο σύστημα ACU είναι απλώς μια αναπαράσταση αυτής της τάσης.
Εν τω μεταξύ, ο Pan τόνισε ότι η κύρια κατεύθυνση ανάπτυξης για το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών θα είναι η αύξηση των συνδρομών και η βελτιωμένη διευκόλυνση των διασυνοριακών πληρωμών, η οποία θα αντικαταστήσει σταδιακά τη λειτουργία του δολαρίου ΗΠΑ και του SWIFT στον τομέα και θα προσφέρει μια πρόσθετη επιλογή χρήστες παγκοσμίως.

Το νέο νόμισμα 

Οι ομάδα των BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - ζήτησαν από τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) να παράσχει καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα πιθανό νέο κοινό νόμισμα, ενώ η χρήση εναλλακτικών νομισμάτων ήταν ένα από τα κύρια σημεία συζήτησης κατά τη διάρκεια των BRICS
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στο Κέιπ Τάουν, τη νομοθετική πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, ανέφερε το Bloomberg.
Οι προτάσεις εξετάζονται από αξιωματούχους της NBD και το μπλοκ «θα καθοδηγηθεί σε αυτές ως προς τα μελλοντικά μοντέλα», σύμφωνα με την έκθεση του Bloomberg, επικαλούμενη τον Naledi Pandor, υπουργό διεθνών σχέσεων της Νότιας Αφρικής.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva εν τω μεταξύ πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος στην περιοχή, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης με αρχηγούς κρατών της Νότιας Αμερικής, όπως ανέλυσαν τα διεθνή ΜΜΕ.
«Εάν υπάρχει ένα νόμισμα που μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο στη διεθνή σκηνή στο μέλλον, το νόμισμα θα πρέπει να είναι πέρα από χώρες, οικονομικές συμμαχίες και πολιτικές συμμαχίες σε ένα σύστημα που αναγνωρίζεται και χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία του κόσμου προκειμένου να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά μακροπρόθεσμα», σημείωσε ο Liang.

Οι εκκαθαρίσεις σε τοπικά νομίσματα

Εκτός από τη διαμόρφωση νέων μηχανισμών διασυνοριακών πληρωμών, πολλοί οργανισμοί και οικονομίες ενισχύουν επίσης την προσέγγισή τους στους διακανονισμούς σε τοπικό νόμισμα.
Η NDB θα επεκτείνει την εμβέλειά της και θα χρηματοδοτήσει περισσότερα από τα έργα της σε τοπικά νομίσματα για να στηρίξει την ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών, δήλωσε την Τρίτη (31/5) η Dilma Rousseff, πρόεδρος της τράπεζας, προσθέτοντας ότι ο διπλός στόχος ήταν η ενίσχυση των εγχώριων αγορών των χωρών μελών και η «προστασία οι δανειολήπτες μας από τους κινδύνους των συναλλαγματικών διακυμάνσεων», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Σε αντίθεση με την  άνοδο της τάσης της αποδολαριοποίησης, η διεθνοποίηση του κινεζικού γουάν έχει αυξηθεί περαιτέρω, κερδίζοντας την εύνοια ενός ταχέως αυξανόμενου αριθμού παγκόσμιων εταίρων.
Το πρώτο υποκατάστημα της Bank of China (BOC) στην Παπούα Νέα Γουινέα άνοιξε την Πέμπτη (1/6), καθιστώντας το το πρώτο που εγκαινιάστηκε από κινεζική τράπεζα σε νησιωτική χώρα του Νοτίου Ειρηνικού.
Ο Πρόεδρος της BOC Ge Haijiao συναντήθηκε με την Αναπληρωτή Διοικητή της Τράπεζας της Παπούα Νέας Γουινέας, Elizabeth Genia, και σημείωσε ότι η BOC θα εμβαθύνει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία και το εμπόριο σε γιουάν και άλλες πτυχές που σχετίζονται με την πρωτοβουλία Belt and Road που αναπτύσσει η Κίνα.
What happened to the BRICS bank?
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης