Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έτοιμη η επόμενη υγειονομική φυλακή – Τρόμος από την απέραντη δυστοπία της Συνθήκης για τη νέα πανδημία που ...έρχεται

Έτοιμη η επόμενη υγειονομική φυλακή  –  Τρόμος από την απέραντη δυστοπία της Συνθήκης για τη νέα πανδημία που ...έρχεται
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκτά υπερεξουσίες και η νέα πανδημική συνθήκη είναι απλώς τρομακτική - Καθαρή στέρηση προσωπικών ελευθεριών
Σχετικά Άρθρα
Η Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει ρητά και κατηγορηματικά την ανάγκη «Περιορισμού των προσωπικών ελευθεριών» και επέκτασης των εξουσιών έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ολοκλήρωσε στα τέλη Μαΐου 2023 την 76η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας χωρίς να επικυρώσει τη νέα συνθήκη πανδημίας ή τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας, αλλά τα μέλη του απηύθυναν νέες εκκλήσεις για «περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών» σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία.
Ωστόσο, οι συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στις 21-30 Μαΐου στη Γενεύη της Ελβετίας, περιελάμβαναν ανακοινώσεις για νέους φορείς του ΠΟΥ που δημιουργήθηκαν για να ανταποκριθούν σε απειλές πανδημίας και νέες εκκλήσεις για «περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο AFR.
Οι συναντήσεις περιελάμβαναν επίσης την κυκλοφορία του νέου «κειμένου του προεδρείου» της συνθήκης για την πανδημία, με ημερομηνία 22 Μαΐου.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus προέτρεψε τα κράτη μέλη να καταλήξουν σε συμφωνία και για τα δύο, μέσα έως το 2024.

Η δυστοπική Συνθήκη για τη νέα πανδημία

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος James Roguski, ο οποίος έχει παρακολουθήσει εκτενώς τη συνθήκη για την πανδημία και τις διαπραγματεύσεις για την τροποποίηση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας περιέγραψε την Παγκόσμια Συνέλευση ως «μια μεγάλη θεατρική παράσταση».
Η νέα συνθήκη πανδημίας είναι «δυστοπική ως προς το εύρος και την τεχνοτροπία της», σημείωσε.
Το «κείμενο του προεδρείου» της συνθήκης για την πανδημία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Συνέλευση του ΠΟΥ.
Με 42 σελίδες, είναι πιο σύντομο από τα προηγούμενα προσχέδια που ξεπέρναγαν τις 200 και φαίνεται να έχει παγιώσει πολλές προηγούμενες προτάσεις που υποβλήθηκαν από τα διαπραγματευόμενα μέρη.
Τα κράτη μέλη θα συζητήσουν το κείμενο του προεδρείου στις αρχές Ιουνίου αλλά παραμένει ασαφές εάν αυτό «θα αποτελέσει τη βάση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης».
Στην ανάλυσή του για το κείμενο του προεδρείου, ο Roguski αποκάλυψε ότι το άρθρο 33 στερεί από τις χώρες την εξαίρεση από τα εγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΠΟΥ.
Μάλιστα τους στερεί την εξαίρεση ακόμη και εάν έχουν καταψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο.
Επίσης αναφέρθηκε στο άρθρο 22, το οποίο ζητά τη σύσταση «Επιτροπής Εφαρμογής και Συμμόρφωσης» για «παρακολούθηση της συμμόρφωσης» με το κείμενο. Σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο 2023 το ιατρικό περιοδικό «The Lancet» ζήτησε ένα παρόμοιο σύστημα παρακολούθησης.
Ο Roguski επεσήμανε ότι το κείμενο του προεδρείου περιέχει επίσης προτάσεις για την αναγνώριση της προσέγγισης One Health (άρθρο 5), την κατάργηση δηλαδή των όρων δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης επ’ ωφελεία της Big Pharma (άρθρο 9) και μια ποικιλία ορισμών για έννοιες που περιλαμβάνουν «παθογόνο με πανδημικό δυναμικό» και «infodemic» (άρθρο 1).
Το κείμενο προτείνει επίσης τη δημιουργία μιας νέας και ξεχωριστής «Διάσκεψης των Μερών» (COP) που, σύμφωνα με τον Roguski, «θα εξουσιοδοτηθεί να επιβάλλει ''πρωτόκολλα'' στο μέλλον χωρίς την επίβλεψη Νομοθετικών Σωμάτων και Κοινοβουλίων».
«Αυτή η γραφειοκρατική διάσκεψη των μερών θα περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και των εξειδικευμένων οργανισμών τους, καθώς και εκπροσώπους οποιουδήποτε φορέα ή οργανισμού, κυβερνητικού ή μη, ιδιωτικού ή δημόσιου που θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος της διάσκεψης.
Οι εργασίες της διάσκεψης των μερών θα διεξαχθούν από τρεις επιτροπές και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων (άρθρα 23-25) για την παροχή επιστημονικών συμβουλών και θα εξουσιοδοτηθεί να προσθέσει πρωτόκολλα στη συμφωνία μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα του κοινού με καμία απολύτως δυνατότητα απόρριψης.
Η συμφωνία θα δημιουργήσει μια καθολική κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για την υγεία.
Απαιτεί τον προγραμματισμό ασκήσεων προσομοίωσης και θα πυροδοτήσει μια μαζική επέκταση του βιομηχανικού συγκροτήματος στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης», σημείωσε ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος.
Συνέκρινε τα προτεινόμενα κείμενα του ΠΟΥ με τη Σύμβαση Πλαίσιο του 2003 για τον Έλεγχο του Καπνού, μια από τις δύο μόνο νομικά δεσμευτικές συνθήκες που έχει επικυρώσει ο ΠΟΥ από την ίδρυσή του το 1948.
noq.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης