Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτικό και σύγχρονο Σύνταγμα υποσχέθηκε ο κυρίαρχος Erdogan: Ο αιώνας της Τουρκίας μόλις αρχίζει

Πολιτικό και σύγχρονο Σύνταγμα υποσχέθηκε ο κυρίαρχος Erdogan: Ο αιώνας της Τουρκίας μόλις αρχίζει
«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία χρειάζεται μια μεγάλη κινητοποίηση στον αιώνα της που μόλις αρχίζει», υπογράμμισε ο Erdogan
Σχετικά Άρθρα
Τη σημασία της ενότητας και της αδελφοσύνης μεταξύ όλων των πολιτών στην Τουρκία τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος δεσμεύτηκε να αγκαλιάσει όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών ιδεολογιών ή εθνοτικής καταγωγής.
Στην πρώτη του ομιλία μετά την τελετή ορκωμοσίας στο τουρκικό Κοινοβούλιο το Σάββατο (3/6/2023), ο Erdogan υπογράμμισε πως η Τουρκία χρειάζεται την ενέργεια και τη συμβολή όλων των πολιτών της.
«Χρειαζόμαστε ενότητα και αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ.
Πιστεύουμε ότι η Τουρκία χρειάζεται μια μεγάλη κινητοποίηση στον αιώνα της που μόλις αρχίζει», σημείωσε και κάλεσε όλους τους πολίτες και στις 81 επαρχίες να ξεκινήσουν μια εκστρατεία αδελφότητας.

Νέο πολιτικό και φιλελεύθερο Σύνταγμα

Ο αιώνας της Τουρκίας ξεκίνησε και οι πόρτες για την άνοδο της χώρας έχουν ανοίξει, υπερτόνισε ο Erdogan, ο οποίος υποσχέθηκε ένα νέο φιλελεύθερο και κυρίως πολιτικό Σύνταγμα που θα συνδυαστεί, όπως είπε, με τη νέα εποχή.
«Αναλαμβάνουμε να προστατεύσουμε με κάθε μέσο την ύπαρξη του κράτους, την ακεραιότητα της πατρίδας μας και την άνευ όρων κυριαρχία του έθνους μας», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να κάνει πράξη το σύνθημα του Kemal Ataturk, «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο» διευρύνοντας τη σφαίρα επιρροής της ανθρωπιστικής διπλωματίας.
Ο Erdogan πιέζει για τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος υπό πολιτική εξουσία για να αντικαταστήσει το σημερινό που εισήχθη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1980.
Από το 1982, το σημερινό Σύνταγμα, που συντάχθηκε μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις.
Το αιματηρό πραξικόπημα του 1980, που οδήγησε στην κράτηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μαζί με μαζικές δίκες, βασανιστήρια και εκτελέσεις, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια σκοτεινή περίοδο στην τουρκική πολιτική ιστορία, αναφέρει η Daily Sabah.
Νωρίτερα στην τελετή ορκωμοσίας του Erdogan παρέστησαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Jems Stoltenberg, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban.

000_9.JPG
Η νέα κυβέρνηση

Το βράδυ του Σαββάτου θα ανακοινώσει και τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης, με την λίστα των υπουργών που θα απαρτίσουν το υπουργικό συμβούλιο.
Μάλιστα, για το δύσκολο αυτό έργο κυκλοφορεί εδώ και ημέρες το όνομα του 56χρονου Mehmet Simsek, πρώην υπουργού Οικονομικών (2009-2015), στη συνέχεια αντιπροέδρου της κυβέρνησης αρμόδιου για την Οικονομία (ως το 2018), πρώην οικονομολόγος στη Merrill Lynch.
03_4.JPG
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο 24ωρο συνεδρίασε για πρώτη φορά το κοινοβούλιο που εξελέγη στις 14 Μαΐου, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Erdogan και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία των 600 εδρών.
Οι συντηρητικοί έχουν ισχυρή θέση στο κοινοβούλιο, τόσο εντός της κυβέρνησης, με το υπερεθνικιστικό MHP, όσο και στην αντιπολίτευση με το Iyi Parti (Καλό Κόμμα).
01_3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης