Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κατηγορώ» από τον Κινέζο πρέσβη στη Γαλλία: Λογοκρίθηκαν οι απόψεις μου που δικαίωναν τη Ρωσία στο Ουκρανικό

«Κατηγορώ» από τον Κινέζο πρέσβη στη Γαλλία: Λογοκρίθηκαν οι απόψεις μου που δικαίωναν τη Ρωσία στο Ουκρανικό
Ήταν αντιδεοντολογική η στάση των ρεπόρτερ του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού ειδήσεων LCI που πυροδότησαν αυτή τη διαμάχη, επισήμανε ο Κινέζος διπλωμάτης
Δριμύ «κατηγορώ» για λογοκρισία στις δηλώσεις του όσον αφορά το διεθνές νομικό καθεστώς των κρατών της πρώην ΕΣΣΔ απεύθυνε ο Κινέζος πρεσβευτής στη Γαλλία Lu Shaye, το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023.
Η ελευθερία του λόγου θα πρέπει να είναι εγγυημένη, δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος στην πρώτη του δημόσια απάντηση στα πρόσφατα σχόλιά του σχετικά με το καθεστώς κυριαρχίας των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη στο γαλλικό μέσο ενημέρωσης Vu du droit.
Απευθυνόμενος στον πρόσφατο σάλο που προκλήθηκε, ο Lu είπε ότι ήταν αντιδεοντολογική η στάση των δημοσιογράφων του γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού ειδήσεων LCI που πυροδότησαν αυτή τη διαμάχη.
«Δεν πρέπει να υφίσταμαι περιορισμούς στο να εκφράσω τις απόψεις μου στην τηλεόραση.
Αυτή είναι απλώς η προσωπική μου άποψη, αν κάποιος διαφωνεί, μπορούμε να συζητήσουμε, δεν χρειαζόταν να υποστώ επίθεση.
Την επόμενη μέρα της συνέντευξης [με το LCI], κάλεσαν κάποιους λεγόμενους ειδικούς για την Κίνα στην ίδια εκπομπή για να με επικρίνουν και να με καταδικάσουν.
Είναι αγενές, έτσι δεν είναι;
Έχουν παραβιάσει τη δημοσιογραφική δεοντολογία», είπε ο Lu στο Vu du droit στις 31 Μαΐου.
Μετά τα σχόλια του Lu σχετικά με το καθεστώς κυριαρχίας των πρώην σοβιετικών κρατών, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στις 24 Απριλίου 2023 ότι η Κίνα σέβεται το καθεστώς των δημοκρατιών-μελών ως κυρίαρχων κρατών μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και τη θέση της Κίνας για το σχετικό τα ζητήματα δεν έχουν αλλάξει.
«Μπορούμε να μιλήσουμε για Ιστορία, για την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, για ιστορικά γεγονότα.
Υπήρχε μια ρήτρα στο Σοβιετικό Σύνταγμα για την έξοδο των δημοκρατιών από τη Σοβιετική Ένωση, αλλά υπήρχαν άλλες διατάξεις που έδιναν προτεραιότητα στην νομική κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης έναντι αυτής των δημοκρατιών.
Δεν θα ήταν υπέροχο αν η ερώτησή μου προκαλούσε ενδιαφέρον για τη μελέτη της ιστορίας;». επισήμανε.
«Επιπλέον, οι προσωπικές μου απόψεις δεν εμποδίζουν την κινεζική κυβέρνηση να διατηρήσει επίσημες σχέσεις με αυτές τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τις πρώην δημοκρατίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Αυτό που είπα δεν έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη εξωτερική πολιτική.
Μερικοί άνθρωποι σηκώνουν μεγάλο θόρυβο», δήλωσε ο Lu.
Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν αφορά το αν είχα δίκιο ή λάθος, αλλά αν υπάρχει ελευθερία του λόγου στη δημόσια συζήτηση στην τηλεόραση, σημείωσε ο Lu, τονίζοντας ότι η ελευθερία του λόγου θα πρέπει να διασφαλιστεί.
Ειδικά σε διεθνή θέματα, δεν πρέπει να φοβόμαστε μια σύγκρουση απόψεων.
Για την κρίση στην Ουκρανία, για παράδειγμα, η Δύση και η Ρωσία διαφωνούν, αλλά δεν υπάρχει κανένας δικαστής που να αποφασίζει τι είναι σωστό και τι λάθος.’
Οι δυτικές χώρες αναφέρονται ιδιαίτερα για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας
Αλλά έχουν πράξει ακριβώς το αντίθετο στο παρελθόν, και ακόμη και σήμερα για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, έχουν αντίθετες θέσεις.
Πώς το εξηγούν αυτό;
Πρέπει να συζητάμε, αλλά όχι να κουνάμε το δάχτυλο με αβάσιμες κατηγορίες, δήλωσε ο Lu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης