Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Κατευναστικές δηλώσεις του Λευκού Οίκου εν μέσω κορύφωσης της έντασης με την Κίνα – Συνάντηση «κάποια στιγμή» Biden - Xi

ΗΠΑ: Κατευναστικές δηλώσεις του Λευκού Οίκου εν μέσω κορύφωσης της έντασης με την Κίνα – Συνάντηση «κάποια στιγμή» Biden - Xi
«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνεπές, αφενός, με τον έντονο ανταγωνισμό σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας, καθώς και με τη διασφάλιση ότι αυτός ο ανταγωνισμός δεν εκτρέπεται σε σύγκρουση ή αντιπαράθεση.
Σχετικά Άρθρα
Ο πρόεδρος Joe Biden θα συναντηθεί «κάποια στιγμή» με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping, σύμφωνα με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan, καθώς οι δύο χώρες εργάζονται για την επιστροφή των σχέσεών τους στη κανονικότητα, εν μέσω μιας εξαιρετικά ταραχώδους και τεταμένης χρονιάς,.
«Θα δούμε, ελπίζω, σύντομα Αμερικανούς αξιωματούχους να συνεργάζονται σε ανώτερο επίπεδο με τους Κινέζους ομολόγους τους τους επόμενους μήνες για να συνεχίσουν αυτό το έργο.
Και τότε, κάποια στιγμή, θα δούμε τον πρόεδρο Biden και τον Πρόεδρο Χι να βρίσκονται ξανά μαζί», είπε ο Jake Sullivan στο CNN σε μια συνέντευξή του την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023.
«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνεπές, αφενός, με τον έντονο ανταγωνισμό σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας, καθώς και με τη διασφάλιση ότι αυτός ο ανταγωνισμός δεν εκτρέπεται σε σύγκρουση ή αντιπαράθεση.
Αυτή είναι η σταθερή πεποίθηση του Προέδρου Biden», πρόσθεσe.

Αποσταθεροποίηση της περιοχής

Οι δηλώσεις του Sullivan έρχονται καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου παραμένουν τεταμένες.
Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας στρατηγός Li Shangfu εκφώνησε την ομιλία του την τελευταία ημέρα του 20ου Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) Shangri-La Dialogue, του ετήσιου forum άμυνας και ασφάλειας της Ασίας, στη Σιγκαπούρη, Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 με έντονες μομφές κατά των ΗΠΑ.
Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας κατηγόρησε την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή Ινδίας Ειρηνικού – λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ένα κινεζικό πολεμικό πλοίο ότι διέκοψε τον διάπλου σε ένα αμερικανικό σκάφος που συμμετείχε σε κοινή άσκηση με την Καναδικό ναυτικό στα στενά της Ταϊβάν, αναγκάζοντας το αμερικανικό σκάφος να επιβραδύνει για να αποφύγει τυχόν σύγκρουση.

Περιστατικά έντασης

Το περιστατικό σηματοδότησε τη δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες που κινεζικό στρατιωτικό προσωπικό συμμετείχε σε επιθετικούς ελιγμούς στην περιοχή του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού κοντά στα σύνορα της Κίνας.
Ένα κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος πραγματοποίησε έναν «άσκοπα επιθετικό ελιγμό» κατά τη διάρκεια αναχαίτισης αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός την Τρίτη 30/5 .
Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου εκτοξεύτηκαν τον Φεβρουάριο όταν ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πέταξε πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και στη συνέχεια καταρρίφθηκε από τον αμερικανικό στρατό.
Το περιστατικό οδήγησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken να αναβάλει ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο Πεκίνο.
Ενώ το ταξίδι δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί, το State Department ανακοίνωσε το Σάββατο 3 Ιουνίου 2023 ότι ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για υποθέσεις Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού ταξιδεύει στην Κίνα αυτή την εβδομάδα «για να συζητήσει βασικά ζητήματα στη διμερή σχέση».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας,  Qin Gang  τον Μάιο ότι μια «σειρά λανθασμένων δηλώσεων και πράξεων» των Ηνωμένων Πολιτειών έθεσε τις σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων σε «ψυχρό πάγο», αλλά η σταθεροποίηση των σχέσεων ήταν «ύψιστη προτεραιότητα».
Εν μέσω των προσπαθειών των ΗΠΑ να επανασυνδεθούν με την Κίνα, ο Sullivan συναντήθηκε με τον κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο Wang Yiι στη Βιέννη τον περασμένο μήνα σε μία από τις υψηλότερου επιπέδου δεσμεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων μετά το περιστατικό με κατασκοπευτικό αερόστατο.
Υπάρχει η επιθυμία, επισήμανε ο Sullivans, να «να διαχειριστούμε πιο υπεύθυνα τον ανταγωνισμό μεταξύ μας».
«Υπάρχει μια σειρά από διαφορετικά στοιχεία σε αυτό.
Αλλά ένα από τα βασικά είναι ότι καθώς έχουμε έντονο ανταγωνισμό, έχουμε και έντονη διπλωματία», είπε.
Ο Biden, μόλις στα μέσα Μαΐου, πρόβαλε αισιοδοξία ότι τελικά θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του «είτε είναι σύντομα είτε όχι».
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελευταία φορά τον Νοέμβριο στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, για μια τρίωρη συνομιλία που ο Biden στη συνέχεια χαρακτήρισε «ανοικτή και ειλικρινή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης