Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για μεγάλες απώλειες από τα εμπορικά ακίνητα ετοιμάζονται οι αμερικανικές τράπεζες - Έρχεται κραχ;

Για μεγάλες απώλειες από τα εμπορικά ακίνητα ετοιμάζονται οι αμερικανικές τράπεζες - Έρχεται κραχ;
Η προθυμία ορισμένων τραπεζών να αναλάβουν απώλειες από τα λεγόμενα δάνεια ακινήτων που εξυπηρετούνται, ακολουθεί τις πολλαπλές προειδοποιήσεις ότι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων είναι το "επόμενο 'κάστρο' που θα πέσει"
Τεράστιες κινήσεις μείωσης της έκθεσης στον κίνδυνο των εμπορικών ακινήτων γίνονται από τις αμερικανικές τράπεζες, που σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ορισμένες τράπεζεςετοιμάζονται να πουλήσουν δάνεια ακινήτων με disxount, ακόμη και όταν οι δανειολήπτες είναι ενήμεροι ως προς την αποπληρωμή τους.
Και αυτό είναι δείγμα της αποφασιστικότητάς τους να μειώσουν την έκθεσή τους στην ταλαντευόμενη αγορά εμπορικών ακινήτων, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η προθυμία ορισμένων τραπεζών να αναλάβουν απώλειες από τα λεγόμενα δάνεια ακινήτων που εξυπηρετούνται, ακολουθεί τις πολλαπλές προειδοποιήσεις ότι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων είναι το "επόμενο 'κάστρο' που θα πέσει" μετά την πρόσφατη αναταραχή στον περιφερειακό τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ.
"Το γεγονός ότι οι τράπεζες θέλουν να πουλήσουν δάνεια έρχεται στο προσκήνιο σε πολλές συζητήσεις", δήλωσε ο Chad Littell, αναλυτής της CoStar, μιας εταιρείας ερευνών που επικεντρώνεται στα εμπορικά ακίνητα.
"Ακούω περισσότερα γι' αυτό από κάθε άλλη φορά την τελευταία δεκαετία".

Οι κινήσεις των τραπεζών

Η HSBC USA βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από δάνεια εμπορικών ακινήτων, ενδεχομένως με έκπτωση, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να τερματίσει τον άμεσο δανεισμό σε αμερικανικούς κατασκευαστές ακινήτων.
Εν τω μεταξύ, η PacWest πούλησε τον περασμένο μήνα κατασκευαστικά δάνεια ύψους 2,6 δισ. δολαρίων με ζημία.
Και μια ομάδα άλλων τραπεζών διευκολύνει την εκτέλεση παρόμοιων πωλήσεων στο μέλλον, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο λογιστικοποιούν το χρέος εμπορικών ακινήτων.
Συνήθως, οι τράπεζες είναι απρόθυμες να δεχτούν ζημίες για μεγάλα πακέτα δανείων που θα διατηρήσουν την πλήρη αξία τους εφόσον οι δανειολήπτες αποπληρώνουν εγκαίρως.
Αλλά ορισμένες πείθονται να κάνουν το βήμα εν μέσω φόβων για αύξηση των καθυστερήσεων - ειδικά σε χρέη που εξασφαλίζονται έναντι ακινήτων γραφείων, τα οποία έχουν υποστεί πτώση της ζήτησης λόγω της διαρκούς δημοτικότητας της εργασίας από το σπίτι.
Εν τω μεταξύ, η επιβράδυνση της ζήτησης για εμπορικά ενυπόθηκα χρεόγραφα έχει αφήσει τις τράπεζες όλων των μεγεθών να διατηρούν περισσότερο χρέος ακινήτων από όσο θα ήθελαν οι ίδιες ή οι ρυθμιστικές αρχές.
Αν και η πρακτική της εκχώρησης δανείων δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο ήταν κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι ο όγκος των συμφωνιών θα αυξηθεί φέτος και το επόμενο έτος.
Καθώς οι τράπεζες ετοιμάζονται να κλείσουν το δεύτερο τρίμηνο "είναι εξαιρετικά επικεντρωμένες στη διατήρηση ενός καθαρού χαρτοφυλακίου δανείων", δήλωσε ο David Aviram, επικεφαλής της Maverick Real Estate Partners, ενός ιδιωτικού ταμείου που ειδικεύεται σε δάνεια εμπορικών ακινήτων.
"Οι τράπεζες δεν θέλουν να προκαλέσουν τις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών ή των επενδυτών".

Προβλήματα στα εμπορικά ακίνητα

Οι κινήσεις των τραπεζών να ξεφορτωθούν τα δάνεια έρχονται καθώς στελέχη και ρυθμιστικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία του τομέα των εμπορικών ακινήτων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo, Charlie Scharf, δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε αναλυτές και επενδυτές ότι η τράπεζα, η οποία έχει σε εκκρεμότητα δάνεια εμπορικών ακινήτων ύψους 142 δισ. δολαρίων, διαχειρίζεται την έκθεσή της στον τομέα.
"Θα δούμε απώλειες, χωρίς αμφιβολία", δήλωσε ο Scharf.
Εν τω μεταξύ, ο Martin Gruenberg, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων των ΗΠΑ, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι τα δάνεια ακινήτων -ιδίως αυτά που καλύπτονται από γραφεία- αντιμετωπίζουν προκλήσεις εάν η ζήτηση παραμείνει αδύναμη και "οι αξίες συνεχίσουν να μειώνονται".
"Αυτά θα αποτελέσουν θέματα συνεχούς εποπτικής προσοχής από την FDIC", πρόσθεσε.
Άλλες τράπεζες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λογιστικοποιούν τα δάνεια αλλάζοντας τον χαρακτηρισμό τους σε "διαθέσιμα προς πώληση" από "διακράτηση μέχρι τη λήξη", μια κίνηση που καθιστά ευκολότερη την εκποίηση του χρέους στη συνέχεια.
Η Citizens, η οποία έχει μειώσει τον δανεισμό της σε εμπορικά ακίνητα, υπερδιπλασίασε το απόθεμα των δανείων που είναι διαθέσιμα προς πώληση σε 1,8 δισ. δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο.
Όπως και πολλές άλλες τράπεζες, δεν αποκαλύπτει ποιο ποσοστό αυτών των δανείων αφορά δανειολήπτες εμπορικών ακινήτων.
Η Customers Bancorp, που εδρεύει στα προάστια της Φιλαδέλφειας, μείωσε τον δανεισμό της σε εμπορικά ακίνητα κατά σχεδόν 25 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο.
Επίσης, επανακατηγοριοποίησε 16 εκατ. δολάρια από αυτά τα δάνεια ως "κατεχόμενα προς πώληση", από μηδέν το προηγούμενο τρίμηνο.

Πωλήσεις με discount

Οι εκπτώσεις που εφαρμόζονται στις πωλήσεις εκτελεστικών δανείων εκτός του τομέα των γραφείων παραμένουν σχετικά μέτριες και οφείλονται εν μέρει στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο επενδυτικός όμιλος ακινήτων Kennedy-Wilson, για παράδειγμα, συμφώνησε να καταβάλει 2,4 δισ. δολάρια, ή 92 σεντς στο δολάριο, για το πακέτο δανείων της PacWest που είχε συνολική ονομαστική αξία 2,6 δισ. δολάρια.
Οι μετοχές της PacWest σημείωσαν άνοδο σχεδόν 20% μετά την ανακοίνωση της συναλλαγής.
"Λαμβάνουμε περισσότερες κλήσεις... ως αποτέλεσμα αυτού που η PacWest μπόρεσε να εκτελέσει με την Kennedy-Wilson", δήλωσε ένας επενδυτής πιστωτικών ακινήτων.
"Όλες οι περιφερειακές τράπεζες βλέπουν αυτή την τιμή της μετοχής και λένε "αυτό άρεσε πολύ στην αγορά και θα πρέπει να εκτελέσουμε κάτι παρόμοιο"".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης