Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική προειδοποίηση από ΔΝΤ: Κίνδυνος μεγάλων διαταραχών στις αγορές εργασίας από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Δραματική προειδοποίηση από ΔΝΤ: Κίνδυνος μεγάλων διαταραχών στις αγορές εργασίας από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κορυφαία αξιωματούχος του ΔΝΤ προειδοποιεί για την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αγορά εργασίας
Σχετικά Άρθρα
Για τον κίνδυνο «ουσιαστικών διαταραχών στις αγορές εργασίας» από την Τεχνητή Νοημοσύνη (Al) προειδοποιεί η ανώτατη αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Gita Gopinath, καλώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δημιουργήσουν γρήγορα κανόνες για να διέπουν τη νέα τεχνολογία.
Σε συνέντευξή της στους Financial Times, υπογράμμισε ότι οι ανακαλύψεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ειδικά αυτές που βασίζονται σε μοντέλα όπως το ChatGPT, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την οικονομική απόδοση, αλλά προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι είναι «πολύ μεγάλοι».
«Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να περιμένουμε και να σκεφτούμε τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε στο μέλλον. Χρειαζόμαστε κυβερνήσεις, χρειαζόμαστε θεσμούς και χρειαζόμαστε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κινηθούν γρήγορα σε όλα τα μέτωπα, όσον αφορά τη ρύθμιση, αλλά και την προετοιμασία για πιθανώς ουσιαστικές αναταραχές στις αγορές εργασίας», δήλωσε η κα Gopinath, αναπληρώτρια CEO του ΔΝΤ.
Τα σχόλια της κας Gopinath για την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα πιο εκτενή της μέχρι στιγμής, ακολουθούν μια σειρά από προειδοποιήσεις σχετικά με τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή εάν οι εργαζόμενοι χάσουν μαζικά τη δουλειά τους.
Η Gita Gopinath ανέφερε ότι η αυτοματοποίηση στην κατασκευή τις τελευταίες δεκαετίες χρησίμευσε ως προειδοποίηση, καθώς οι οικονομολόγοι προέβλεψαν εσφαλμένα ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων που απολύονταν από τις γραμμές παραγωγής αυτοκινήτων θα έβρισκαν καλύτερες ευκαιρίες σε άλλες βιομηχανίες.
«Το μάθημα που πήραμε είναι ότι ήταν μια πολύ κακή υπόθεση. Ήταν σημαντικό για τις χώρες να εξασφαλίσουν πραγματικά ότι οι άνθρωποι κατάφερναν να ταιριάξουν με παραγωγικές δουλειές. Η αποτυχία να γίνει κάτι τέτοιο είχε συμβάλει στην αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση», πρόσθεσε.
Για να αποφευχθεί η επανάληψη της ιστορίας, οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν τα «δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας» για τους εργαζόμενους που επηρεάζονται, ενώ παράλληλα να ενθαρρύνουν φορολογικές πολιτικές που δεν ανταμείβουν τις εταιρείες που αντικαθιστούν τους εργαζόμενους με μηχανήματα.
Εν τω μεταξύ, προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση που ορισμένες εταιρείες εφαρμόσουν απαράδεκτες πρακτικές σε ό,τι αφορά στη νέα τεχνολογία. «Δεν θέλετε να έχετε υπερμεγέθη εταιρείες με τεράστιες ποσότητες δεδομένων και υπολογιστική ισχύ που έχουν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα», είπε η κα Gopinath, αναφέροντας επίσης ανησυχίες για απόρρητο και διακρίσεις που τροφοδοτούνται από την AI.
Η ΕΕ έχει ήδη προτείνει νέα νομοθεσία για τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία είπε ότι ήταν μια «ενθαρρυντική αρχή», ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης ρυθμιστικών σχεδίων.
Η ώθηση για συντονισμένη παγκόσμια δράση έρχεται εν μέσω πρόσφατων αποδεικτικών στοιχείων ότι η Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα υιοθετηθεί ξανά ευρέως, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά μεταμορφωτική.
Σε μια ομιλία που εκφωνήθηκε σήμερα 5/6, η κα Gopinath ανέφερε πολυάριθμες μελέτες που προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο, συμπεριλαμβανομένης μιας έκθεσης της Goldman Sachs ότι εκτιμάται ότι 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν, οδηγώντας σε υψηλότερη παραγωγικότητα και 7% αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ σε μια δεκαετία.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι τόσο ενοχλητική όσο ήταν η Βιομηχανική Επανάσταση στην εποχή του Άνταμ Σμιθ», είπε σε ακροατήριο στη Σκωτία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης