Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -0,2% - Αδύναμα macro στη Γερμανία

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX -0,2% - Αδύναμα macro στη Γερμανία
Aπογοήτευσαν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία
Σχετικά Άρθρα
Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς απογοήτευσαν τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες κινήσεις Fed και ΕΚΤ, καθώς επανέρχεται η ανησυχία για την ανάπτυξη.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,2% στις 15.958 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,2% στις 7.587 μονάδες.
Στις 7.192 μονάδες με πτώση 0,1% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,3% στις 26.782 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,3% στις 9.262 μονάδες.
Οριακές μεταβολές σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει πτώση 1,8% στις 2.645 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 27 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Ιουλίου στο -4%.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, μετά το ράλι της Δευτέρας.
To brent υποχωρεί 1,6% στα 75,49 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -1,8% στα 70,87 δολ. το βαρέλι.
Στην Ασία, οι αγορές κατέγραψαν μεικτά πρόσημα, με τον Asia Dow στο +0,4%, τον δείκτη Nikkei 225 στο Τόκιο +0,9% στις 32.506 μονάδες, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,2% στις 19.074 μονάδες και τον Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα στις 3.195 μονάδες με πτώση 1,2%.

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Απρίλιο 2023

Απρόσμενη πτώση σημείωσαν οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες τον Απρίλιο κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένη βάση, ανακοίνωσε την Τρίτη η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.
Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ των αναλυτών είχε υποδείξει αύξηση 3,0%.
Σε ετήσια βάση, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 9,9% τον Απρίλιο.
Οι νέες παραγγελίες είναι πολύ αδύναμες, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών παραμένει υψηλό, δήλωσε στο Reuters ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
"Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν, αλλά οι νέες παραγγελίες δεν έρχονται όσο συνήθως, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αυξηθεί η παραγωγή", δήλωσε ο Schmieding.
"Η παραγωγή δεν έχει περιθώρια περαιτέρω ανάκαμψης", δήλωσε η Franzisca Palmas, ανώτερη οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη.
"Η νέα ζήτηση είναι πολύ εξειδικευμένη".
Η στατιστική υπηρεσία δημοσιεύει περισσότερα οικονομικά στοιχεία στην ιστοσελίδα της.

Ευρωζώνη: Αμετάβλητες οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο 2023

Αμετάβλητες παρέμειναν οι λιανικές πωλήσεις στη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη, καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν λιγότερα χρήματα για τρόφιμα και καύσιμα αυτοκινήτων, αλλά αύξησαν τις αγορές άλλων προϊόντων, ιδίως μέσω διαδικτύου.
Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στις 20 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ ήταν στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο και ήταν 2,6% χαμηλότερος σε ετήσια βάση.
Αυτό συγκρινόταν με τις μέσες προβλέψεις σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων για μηνιαία αύξηση 0,2% και μείωση 3,0% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Η κατανάλωση ήταν αδύναμη όλο το έτος, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα μειώνονται και τα νοικοκυριά ξοδεύουν πλέον μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους στην ακριβή ενέργεια και στην αποπληρωμή πιστώσεων και υποθηκών, υπονομεύοντας τη ζήτηση για άλλα αγαθά.
Τα νοικοκυριά έχουν επίσης αυξήσει τις αποταμιεύσεις τους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και ως προφύλαξη σε μια περίοδο χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης.
Οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού μειώθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και οι πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων κατά 2,3%.
Οι πωλήσεις μη τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,7%. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όλες οι κατηγορίες πωλήσεων ήταν ασθενέστερες

Αυστραλία - Η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, διαψεύδοντας τις προσδοκίες

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διέψευσε την Τρίτη (6/6/2023) και πάλι τις προσδοκίες της αγοράς, αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς της κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,1%.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ευρέως ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρούσε τα επιτόκια σταθερά. Κατά συνέπεια, οι αυστραλιανές μετοχές υποχώρησαν περαιτέρω μετά και την εν λόγω εξέλιξη, με τον δείκτη S&P/ASX 200 να διαπραγματεύεται κατά 1% χαμηλότερα. Το αυστραλιανό δολάριο σημείωσε άνοδο κατά 0,73% στα 0,6667 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, λίγο μετά την απόφαση.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Philip Lowe, δήλωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα μπορεί να έχει «περάσει το αποκορύφωμά του», υπάρχουν ακόμη δείκτες που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιμένει.
«Τα πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού έχουν αυξηθεί και το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ανταποκριθεί σε αυτό», δήλωσε ο Lowe.
«Αυτή η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων αποσκοπεί στην παροχή μεγαλύτερης εμπιστοσύνης ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο εντός ενός εύλογου χρονικού πλαισίου», πρόσθεσε ο Lowe.
Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό κυμαίνεται μεταξύ 2% και 3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης