Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανωλεθρία για Ουκρανούς… έχασαν 3.715 στρατιώτες σε 3 ημέρες και 501 οπλικά συστήματα – Χτύπησαν το Kakhovka με Olkha MLRS

Πανωλεθρία για Ουκρανούς… έχασαν 3.715 στρατιώτες σε 3 ημέρες και 501 οπλικά συστήματα – Χτύπησαν το Kakhovka με Olkha MLRS
Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα 3 ημερών έχασαν 3.715 στρατιώτες και 501 οπλικά συστήματα… τα τανκς Leopard έχουν υποστεί πανωλεθρία…
(upd 16) Η προσπάθεια αντεπίθεσης των Ουκρανών αποτυγχάνει, οι Ουκρανοί παρά την υπεροπλία σε οπλικά συστήματα από την Δύση και την εκπεύδευση με όρους ΝΑΤΟ… έχουν υποστεί πανωλεθρία…
Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα 3 ημερών έχασαν 3.715 στρατιώτες και 501 οπλικά συστήματα… τα τανκς Leopard έχουν υποστεί πανωλεθρία…
Ωστόσο η μεγαλύτερη είδηση από το μέτωπο της Ουκρανίας ήταν η δόλια ενέργεια των Ουκρανών να χτυπήσουν το φράγμα Kakhovka στην περιοχή Nova Kakhovka…
Η ενέργεια των Ουκρανών είναι απόδειξη απελπισίας και αποτυχίας της αντεπίθεσης τους….

Οι επιθέσεις των Ουκρανών αποτυγχάνουν…

Η επίθεση της Ουκρανίας αποτυγχάνει, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Sergey Shoigu, η Ουκρανία, σε μια κίνηση απόγνωσης, αποφάσισε να αναδιατάξει δυνάμεις από τη Kherson και οργάνωσε μια τρομοκρατική επίθεση κατά του φράγματος Kakhovka.
Ο ρωσικός στρατός απέκρουσε τις τελευταίες ημέρες όλες τις προσπάθειες της Ουκρανίας να εξαπολύσει την «από καιρό υποσχεθείσα επίθεσή» της...
Η Ουκρανία σε μια κίνηση απόγνωσης, αποφάσισε να αναδιατάξει δυνάμεις από τη Kherson και οργάνωσε μια τρομοκρατική επίθεση εκτροπής εναντίον του φράγματος Kakhovka.

Η ουκρανική επίθεση αποτυγχάνει

Στις 4 Ιουνίου, δύο ουκρανικές μηχανοκίνητες ταξιαρχίες προσπάθησαν να προχωρήσουν σε πέντε κατευθύνσεις, αλλά «ο εχθρός δεν πέτυχε σε καμία από αυτές» και «υπέστη σημαντικές απώλειες»: 300 άνδρες, 16 άρματα μάχης και 26 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 14 φορτηγά.

Στις 5 Ιουνίου, η Ουκρανία έβαλε σε δράση πέντε ταξιαρχίες σε επτά κατευθύνσεις, αλλά σταμάτησε και υπέστη ακόμη μεγαλύτερες απώλειες: περισσότερους από 1.600 άνδρες και 28 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 8 άρματα μάχης Leopard και τρία τροχοφόρα άρματα μάχης AMX-10, καθώς και 136 άλλα συστήματα μάχης, κυρίως ξένης κατασκευής.

«Οι Ρωσικές μονάδες του 433ου Συντάγματος Μηχανοκίνητου Πεζικού της 127ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού και της 37ης και 60ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού διακρίθηκαν στη μάχη, επιδεικνύοντας μεγάλη αντοχή και αντοχή».

Απώλειες και από τις δύο πλευρές

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών των πολεμικών επιχειρήσεων προς όλες τις κατευθύνσεις η Ουκρανία έχασε έως και 3.715 άνδρες, 52 άρματα μάχης και 207 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 134 φορτηγά, 48 πυροβόλα πεδίου, καθώς και 5 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα και 53 drones.

Οι απώλειες της Ρωσίας ήταν εντυπωσιακά μικρότερες:
Συνολικά 71 στρατιώτες της συνδυασμένης ομάδας δυνάμεων σκοτώθηκαν και άλλοι 210 τραυματίστηκαν κατά την απόκρουση της εχθρικής επίθεσης.
Η Ρωσία έχασε 15 τανκς, 9 οχήματα μάχης πεζικού, 2 φορτηγά και 9 πυροβόλα όπλα

Medvedev: Να ανατρέψουμε τον Zelensky – Χώρα… 404 η Ουκρανία

Είναι αναγκαίο να ανατρέψουμε το ναζιστικό καθεστώς του Volodymyr Zelensky υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Dmitry Medvedev, ο οποίος επισημαίνει πως ο ρωσικός στρατός αφού σταματήσει την ουκρανική αντεπίθεση, θα πρέπει αμέσως μετά να εξαπολύσει επίθεση.
«Στόχος της ρωσικής επίθεσης δεν θα πρέπει να είναι μόνο η απελευθέρωση των εδαφών μας και η προστασία του λαού μας.
Στόχος της θα πρέπει να είναι η πλήρης ανατροπή του ναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο εδραιώθηκε στην χώρα 404» αναφέρει σε μήνυμα του στο Telegram ο Medvedev.

Shoigu: Υψηλής αποτελεσματικότητας οι S-300 και S-400

Υψηλής αποτελεσματικότητας χαρακτήρισε τα πυραυλικά συστήματα S-300 Favorit, S-400 Triumph, S-350 Vityaz στην καταστροφή εχθρικών αεροπορικών στόχων ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, ο οποίος επιθεώρησε την αμυντική ρωσική βιομηχανία Almaz-Antey Corporation.
Ο Shoigu επιθεώρησε τα εργαστήρια για την παραγωγή σύγχρονων αντιαεροπορικών κατευθυνόμενων πυραύλων για συστήματα αεράμυνας και σημείωσε ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται από την Almaz-Antey Corporation είναι σε ζήτηση και επιδεικνύουν υψηλή αποτελεσματικότητα στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Στο πλαίσιο αυτό ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κάλεσε τη ρωσική εταιρεία έτσι ώστε να επισπεύσει τον χρόνο για την έναρξη λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής της, καθώς αυτό θα σημαίνει πως θα διπλασιαστεί η παραγωγή της.

Πολεμικά σενάρια: Πρωτοφανής αεροπορική άσκηση ΝΑΤΟ με 250 μαχητικά – Μήνυμα στον Putin

Στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του θα προχωρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα (12 – 23 Ιουνίου) το ΝΑΤΟ, το οποίο θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που αποφασίσει να επιτεθεί σε ένα κράτος – μέλος της Συμμαχίας.
Αυτό άλλωστε είναι και το σενάριο της άσκησης, δηλαδή πως θα απαντήσει η Συμμαχία σε μια επίθεση της Ρωσίας κατά κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ.
Στην άσκηση, με την ονομασία «Air Defender 23» θα συμμετάσχουν 10.000 στρατιώτες με 250 μαχητικά αεροσκάφη από 25 κράτη.
Μόνο οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν με 2.000 στρατιώτες της Αεροπορικής Εθνικής Φρουράς και με περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη.

Τρομοκρατική ενέργεια στο φράγμα HPP Kakhovka


Η ευθύνη για τον βομβαρδισμό του HPP Kakhovka ανήκει στις ουκρανικές αρχές, οι οποίες αποφάσισαν να αναδιατάξουν δυνάμεις από τη Kherson κατά τους ρώσους:
«Έχοντας αποτύχει στις επιθετικές του ενέργειες, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητές του, ο εχθρός σκοπεύει να μεταφέρει μονάδες και εξοπλισμό από στην Kherson στις περιοχές που διεξάγονται επιθέσεις αποδυναμώνοντας έτσι σημαντικά τις θέσεις στη Kherson».

Οι ουκρανικές δυνάμεις στη δυτική όχθη του Δνείπερου έχουν λάβει αμυντικές θέσεις.
Το χτύπημα κατά του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού έχει σκοπό να αποτρέψει «επιθετικές επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού» στην περιοχή αυτή.
Η τρομοκρατική επίθεση στον HPP Kakhovka θα έχει «μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές συνέπειες».
Καθώς ολοένα και περισσότερο νερό απελευθερώνεται από τον HPP Dnepropetrovsk, αυτό θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες πλημμύρες.
Η πράξη δολιοφθοράς μεγάλης κλίμακας είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων από το καθεστώς της Ουκρανίας…

Patrushev: Υπεύθυνο το ΝΑΤΟ για την καταστροφή

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Nikolay Patrushev δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ «φέρουν την ευθύνη» για την καταστροφή του φράγματος Kakhovka μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
Ο Patrushev είπε ότι οι χώρες αυτές «συντονίζουν τις δραστηριότητες της Ουκρανίας» και ως εκ τούτου «έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τους βομβαρδισμούς».
Το φράγμα έσπασε νωρίς το πρωί της Τρίτης (6/6), στέλνοντας χείμαρρους νερού σε μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή Kherson της νότιας Ουκρανίας.

Stoltenberg: Εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ πρέπει να συζητήσει τις επιλογές του όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας που θα δώσει στην Ουκρανία μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Jens Stoltenberg.
Όταν τελειώσει ο πόλεμος το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει κάνει τις απαραίτητες διευθετήσεις ώστε να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα μετακινήσει απλώς τις δυνάμεις της για μια άλλη επίθεση, είπε ο Stoltenberg μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ, με βάση το Άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον, θα παράσχει πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας μόνο στα μέλη του.
O Stoltenberg θα συναντηθεί στις 12 Ιουνίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden με κύριο θέμα τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Τα Leopard καταστρέφονται…

Οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν τα ξένα τεθωρακισμένα του ουκρανικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων των γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανώς χρησιμοποίησαν αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα Vikhr καταστρέφουν σωρηδόν τα τανκς της Δύσης στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Μόνο στην περιοχή του Νότιου Donetsk οι ρώσοι κατέστρεψαν 8 άρματα μάχης Leopard.

Η αντεπίθεση των Ουκρανών… εξελίσσεται σε φιάσκο

Οι πρώτες ημέρες της ουκρανικής αντεπίθεσης δεν οδήγησαν σε καμία νίκη για τον ουκρανικό στρατό.
Μετά από δύο ημέρες μαζικών επιθέσεων στα μέτωπα της περιοχής Zaporozhye και στα νότια του Donetsk, οι ουκρανικές μονάδες υπέστησαν μεγάλες απώλειες, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο κανενός από τους οικισμούς.
Στις 5 Ιουνίου, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να εισέλθουν στο χωριό Novodonetskoye, αλλά δεν κέρδισαν εκεί βάση και υποχώρησαν μετά από παρατεταμένες μάχες.
Έως της 7 Ιουνίου, το μέτωπο στο Donbass και στις νότιες περιοχές παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο ουκρανικός στρατός πλήρωσε υψηλό τίμημα για τις αποτυχημένες προσπάθειες να σπάσει τη ρωσική άμυνα
Τα δυτικά κύρια άρματα μάχης δεν βοήθησαν τους προελαύνοντες Ουκρανούς.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την καταστροφή τουλάχιστον 8 γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard.
Ο εξοπλισμός του ΝΑΤΟ καταστρέφεται τώρα στις ουκρανικές στέπες, συμπεριλαμβανομένων των MaxxPro MRAPS, γαλλικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης όπως AMX-10RC κ.λπ.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην πρώτη γραμμή.
Στην περιοχή Kherson αναμένονται προσπάθειες της Ουκρανίας να ανοίξει βοηθητικό μέτωπο.


Οι Ουκρανοί χτύπησαν το HPP Kakhovka

Το βράδυ της 6ης Ιουνίου, οι ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν το HPP Kakhovka.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με ουκρανικό Vilha MLRS.
Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν έως και 80 οικισμοί, οι πλημμύρες εκτίνονται σε απόσταση χιλιομέτρων.
Η Ουκρανία, όπως πάντα, κατηγόρησε τη Ρωσία για καταστροφή υποδομών, παρά το γεγονός ότι το HPP Kakhovka βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού.
Η επίπεδη και ανατολική όχθη του Δνείπερου, όπου βρίσκονται οι ρωσικές θέσεις, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και ένα τέτοιο χτύπημα θα ήταν εις βάρος των ρωσικών δυνάμεων από στρατιωτική άποψη.

Πριν από λίγους μήνες, αποκαλύφθηκε ότι η Ουκρανία θα προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τον έλεγχο των φραγμάτων κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσής του.
Τον Απρίλιο, το νερό ξεχείλισε τις όχθες του Δνείπερου στην περιοχή του Κιέβου, κάτι που τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης εξήγησαν με ισχυρές βροχοπτώσεις.
Ωστόσο, η βροχή το 2023 δεν ήταν ασυνήθιστα δυνατή στην Ουκρανία.

Μάλιστα, οι αρχές της Ουκρανίας συσσώρευσαν σκόπιμα νερό χωρίς να ανοίξουν τις πύλες στα φράγματα.
Στη συνέχεια, το ουκρανικό φράγμα στο Dneprodzerzhinsk δεν άφησε το νερό να ρέει για περισσότερες από δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν και τα τοπικά χωριά και ο πληθυσμός έπρεπε να εκκενωθεί.
Όλα αυτά ήταν απαραίτητα για τη συνεχιζόμενη αντεπίθεση. Έχοντας καταστρέψει το μοναδικό φράγμα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, η Ουκρανία έχει πλημμυρίσει την ελεγχόμενη από τη Ρωσία ανατολική όχθη στην περιοχή Kherson.
H Ουκρανία σαφώς δεν ανησυχεί για τους οικισμούς και τους αμάχους…αλλά στην Δύση για όλα ευθύνονται οι Ρώσοι.

Η επίθεση στο Ugledar απέτυχε

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια να προχωρήσουν στον τομέα του νότιου Donetsk.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε προς την κατεύθυνση του χωριού Novodonetskoe, δυτικά της πόλης Ugledar.
Μετά την αποτυχία της προηγούμενης προέλασης που υποστηρίχθηκε από μεγάλο αριθμό βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού, το καθεστώς της Ουκρανίας φαίνεται να επικαιροποιεί για άλλη μια φορά τη «στρατηγική» του.
Τα υπερβολικά «πρότυπα του ΝΑΤΟ» απορρίπτονται και πάλι και η Ουκρανία χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά μεγάλο αριθμό πεζικού ως την κύρια δύναμη επίθεσης.
«Ο Ουκρανικός στρατός αποφάσισε να αλλάξει τακτική: κινείται με ελαφρύ οπλισμό, αναπτύσσει πεζικό που προορίζεται για την επίθεση και επιστρέφει στην χρήση τανκς…
Το ρωσικό πυροβολικό καταστρέφει τους Ουκρανούς… παρατηρείται η ακόλουθη εικόνα: κάποιος εισβάλλει στα περίχωρα των σπιτιών, κάποιος σκοτώνεται και κάποιος αρχίζει να τρέξιμο.

Οι αδίστακτοι Ουκρανοί χτύπησαν το φράγμα στη Novaya Kakhovka

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι η Ουκρανία προετοιμαζόταν να καταστρέψει το φράγμα στη Nova Kakhovka.
Πριν από λίγους μήνες, έγινε αντιληπτό ότι οι ουκρανικές αρχές συσσώρευαν νερό του ποταμού Δνείπερου για να πλημμυρίσουν τις όχθες στην περιοχή Kherson στην αρχή μιας μεγάλης αντεπίθεσης στο νότιο μέτωπο.

Μετά τα μέσα Απριλίου 2023, τα νερά του Δνείπερου ξεχείλισαν στις όχθες στην περιοχή του Κιέβου.
Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τα στοιχεία του Ουκρανικού Υδρομετεωρολογικού Κέντρου, ανέφεραν ότι το νερό είχε σχεδόν φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο, εξηγώντας το με έντονες βροχοπτώσεις.
Ωστόσο, το νερό του Δνείπερου στο Κίεβο είχε να φθάσει σε αυτά τα επίπεδα τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η άνοιξη του 2023 δεν χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ασυνήθιστη βροχή και ο χειμώνας δεν ήταν εξαιρετικά χιονισμένος.

Το δόλιο σχέδιο των Ουκρανών

Παρόμοια κατάσταση σημειώθηκε στην περιοχή της δεξαμενής νερού Dneprodzerzhinsk (Kamensky) στην ουκρανική περιοχή Dnipropetrovsk, όπου ο ποταμός υπερχείλισε επίσης από τις όχθες του και πλημμύρισε αρκετούς οικισμούς στη γύρω περιοχή. Οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνθηκαν.
Αποδείχθηκε ότι η πλημμύρα σημειώθηκε επειδή το τοπικό φράγμα σκόπιμα δεν άφησε το νερό να ρέει για δύο εβδομάδες.

Την άνοιξη του 2023, η στάθμη του νερού στη δεξαμενή του HPP Kakhovka ήταν σε ιστορικό χαμηλό από το 2017, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το νερό καθυστερούσε να φθάσει….
Ακόμη και τότε, λίγοι άνθρωποι πίστευαν στα παραμύθια της Ουκρανίας για τις έντονες βροχοπτώσεις και ότι οι Ρώσοι ήταν αυτοί που χρησιμοποίησαν τον καιρό… για να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ουκρανούς αμάχους ως μέρος μιας ψεύτικης γενοκτονίας που προωθείται υστερικά από τις ουκρανικές αρχές.

Στρατιωτικό σχέδιο η καταστροφή του HPP Kakhovka

Μάλιστα, τον Απρίλιο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξήγησαν τη σύνδεση μεταξύ της συσσώρευσης νερού και της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης στις νότιες περιοχές.

«Με άλλα λόγια, οι ουκρανικές αρχές συσσωρεύουν σκόπιμα νερό στην ελεγχόμενη περιοχή.
Αν ανοίξουν όλες τις πύλες ταυτόχρονα και στραγγίσουν το νερό και οι πύλες στο YPP Kakhovka που ελέγχεται από εμάς καταστραφούν, τότε η ανατολική όχθη της περιοχής Kherson που ελέγχεται από εμάς μπορεί να πλημμυρίσει» σημείωσε στις 18 Απριλίου ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας από το Donetsk o Daniil Bessonov.
Η απειλή της καταστροφής του φράγματος Kakhovka από τις ουκρανικές δυνάμεις και η εσκεμμένη πλημμύρα στις νότιες όχθες του Δνείπερου έγιναν επίσης ένας από τους λόγους για την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη δυτική όχθη στην περιοχή Kherson.
Εάν το φράγμα είχε καταστραφεί τότε, o ρωσικός στρατός θα είχε εγκλωβιστεί

Τα γεγονότα της καταστροφής HPP Kakhovka

Το βράδυ της 6ης Ιουνίου 2023 καταστράφηκε τελικά το φράγμα στον HPP Kakhovka.
Επιπλέον, βίντεο από την περιοχή επιβεβαιώνουν ότι οι βομβαρδισμοί από την ουκρανική πλευρά συνεχίστηκαν τις πρωινές ώρες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ουκρανία δεν βιάστηκε να μειώσει την ροή του νερού στον Δνείπερο ποταμό, προκειμένου να μειωθεί η ζημιά στην πληγείσα περιοχή.
Αντίθετα, η απόρριψη νερού στον HPP Dnepropetrovsk φέρεται να έχει αυξηθεί.
Σε μια προσπάθεια να πλημμυρίσει τις θέσεις του ρωσικού στρατού, η Ουκρανία αποφάσισε να οργανώσει μια μεγάλης κλίμακας καταστροφή.

Τι υποστηρίζουν οι ρώσοι

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η πτώση νερού από τον HPP Dnepropetrovsk έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερες πλημμύρες εδαφών.
Το γεγονός αυτό μαρτυρεί μια μεγάλης κλίμακας δολιοφθορά που σχεδιάστηκε εκ των προτέρων από το καθεστώς του Κιέβου.
Το αποτέλεσμα της υπονόμευσης του HPP Kakhovka θα έχει μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές συνέπειες.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία έχει ξεκινήσει την κατασκευή αμυντικών θέσεων στην ανατολική όχθη του Δνείπερου.
Αυτό δείχνει την πρόθεση του ουκρανικού στρατού να προχωρήσει σε άμυνα εκεί, εξήγησε ο Ρώσος υπουργός.
Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στον ουκρανικό βομβαρδισμό του HPP Kakhovka, η Ρωσία εξέφρασε τις ανησυχίες της για τον άμαχο πληθυσμό των τοπικών παράκτιων οικισμών.

Τον Οκτώβριο 2022, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα σχέδια της Ουκρανίας να καταστρέψει το φράγμα, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Washington Post έγραψε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός εξέτασε το ενδεχόμενο να καταστρέψει τον HPP Kakhovka προκειμένου να αυξήσει τη στάθμη του νερού στον Δνείπερο για να υποστηρίξει τις αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις:
Στη συνέχεια, ο υποστράτηγος των ουκρανικών στρατευμάτων Andriy Kovalchuk, ο οποίος ήταν ο διοικητής της «ουκρανικής αντεπίθεσης» στην περιοχή Kherson, ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν δυνατή η επίθεση σε επίπεδο έδαφος λόγω ναρκοπεδίων.
Από αυτή την άποψη, αποφασίστηκε να ανυψωθεί το νερό στον ποταμό Δνείπερο προκειμένου τα ρωσικά στρατεύματα να εγκλωβιστούν

Ο Ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε ακόμη και ένα δοκιμαστικό χτύπημα από εκτοξευτή HIMARS σε μια από τις πύλες στο φράγμα Novaya Kakhovka, προκαλώντας τρεις τρύπες. Υποτίθεται ότι ήταν απαραίτητο να βεβαιωθεί εάν ήταν δυνατό να αυξηθεί η στάθμη του νερού στον Δνείπερο αρκετά ώστε να μπλοκάρει τις ρωσικές διελεύσεις, αλλά να μην πλημμυρίσει τα κοντινά χωριά.
Ωστόσο, ένα τέτοιο βήμα φέρεται να θεωρήθηκε ακραίο μέτρο.

Τον Μάρτιο του 2022, το HPP Kakhovka υπέστη σημαντικές ζημιές από ουκρανικά πυρά.
Οι εργασίες αποκατάστασης κάτω από τα χτυπήματα των ουκρανικών οβίδων δεν ήταν δυνατές.
Ωστόσο, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, εκπροσωπούμενη από τους δυτικούς εταίρους του Κιέβου, δεν νοιάστηκε για την απειλή μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφής.


Δορυφορικές εικόνες από τις αρχές Ιουνίου επιβεβαίωσαν επίσης ζημιές στην γέφυρα αυτοκινήτων κοντά στο κτίριο του μηχανοστασίου του HPP Kakhovka.
Η ροή του νερού στην περιοχή έχει αυξηθεί.
Ο δρόμος δεχόταν τακτικά πλήγματα από αμερικανικής κατασκευής HIMARS MLRS.
Δεν μπορούσε να αποκατασταθεί εύκολα και γρήγορα, κάτι στο οποίο υπολόγιζε ο ουκρανικός στρατός.

Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού στις 6 Ιουνίου, τα κατεστραμμένα ανοίγματα κατέρρευσαν.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναφορές, τα χτυπήματα δεν πραγματοποιήθηκαν από δυτικά όπλα, αλλά από την ουκρανική MLRS Vilkha, κάτι που ήταν αρκετό.
Η χρήση του HIMARS θα ήταν ευκολότερο να επιβεβαιωθεί.

Η Ουκρανία αποκτά στρατιωτικό πλεονέκτημα από την καταστροφή του φράγματος.
Η ζώνη πλημμύρας περιλαμβάνει κυρίως την ανατολική όχθη και τα νησιά, την περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Η ανατολική ακτή είναι χαμηλότερη, και μια μεγάλη περιοχή πλημμυρίζει.
Λόγω της πλημμύρας, οι μονάδες του Ρωσικού Στρατού πρέπει να μετακινήσουν περαιτέρω τις θέσεις τους και να αναπτύξουν νέες θέσεις βολής.
Φράγματα ναρκών, αποθήκες και οχυρώσεις που βρίσκονται στην ακτή υπέστησαν ζημιές, πέραν από την αστική υποδομή.

Η μεταφορά στρατευμάτων πρέπει να πραγματοποιηθεί εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών στα μέτωπα στις περιοχές Kherson και Zaporozhye.
Φυσικά, υποφέρει και η δυτική ακτή της περιοχής Kherson.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η δραστηριότητα των ουκρανικών ομάδων στα νησιά έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αν και παρέμεινε για απόσπαση της προσοχής, μπορεί να υποτεθεί ότι μέρος του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού είχε αναδιαταχθεί εκ των προτέρων σε άλλες γραμμές του μετώπου.
Σε άμεση γειτνίαση με το νερό στη δυτική όχθη του Δνείπερου, υπήρχαν οι θέσεις πολλών δεκάδων στρατιωτικών μονάδων και εδαφικών αμυντικών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Μερικά από αυτά μεταφέρονται στις περιοχές της κύριας επίθεσης στο Zaporozhye και στην κατεύθυνση του νότιου Donetsk.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, το έδαφος θα στεγνώσει, μετά από το οποίο οι εμπόλεμοι θα αναγκαστούν να καταλάβουν ξανά θέσεις που είχαν πλημμυρίσει στο παρελθόν.
O Ουκρανικός στρατός θα προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο της ρωσικής επικράτειας στην ανατολική ακτή τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές για να επεκτείνει περαιτέρω το προγεφύρωμα.

Επιπλέον, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν ακόμη να επιχειρήσουν να διασχίσουν τον Δνείπερο και να αναπτύξουν διαβάσεις πλωτών μέσων για τη μεταφορά εξοπλισμού, χρησιμοποιώντας ειδικό στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχεται από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Οι επιθέσεις διευκολύνονται από την καταστροφή ρωσικών ναρκοπεδίων.

Ιδιαίτερος κίνδυνος για τη ρωσική άμυνα είναι οι πιθανές προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να διασχίσουν τον Δνείπερο κοντά στο κατεστραμμένο φράγμα για να χτυπήσουν στην περιοχή Berislav-Novaya Kakhovka.
Επίσης, το βάθος της δεξαμενής είναι πολύ χαμηλότερο στην περιοχή του Energodar και του πυρηνικού σταθμού Zaporizhia γεγονός που μπορεί να επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει ελαφρά σκάφη για επιθετικές επιχειρήσεις.
Μια άλλη κατεύθυνση της ουκρανικής επίθεσης μπορεί να είναι η Kinburn, όπου ο έλεγχος των πυρών των ρωσικών δυνάμεων αποδυναμώθηκε σημαντικά.
Από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, το ρωσικό πυροβολικό πυροβολούσε το ουκρανικό στρατιωτικό λιμάνι Ochakov.

Η ενίσχυση της ουκρανικής ομάδας στις πρώτες γραμμές στην περιοχή Zaporozhye και στα νότια του Donetsk, όπου ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση, συνεχίζεται ακόμη.
Μετά από δύο ημέρες μαζικών επιθέσεων, το Κίεβο δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειές του να πετύχει τουλάχιστον κάποιες νίκες.
Στις 6 Ιουνίου, μετά από αρκετές ώρες παύσης, o Ουκρανικός στρατός ανασυντάχθηκε και άρχισε μια νέα επίθεση σε θέσεις στο χωριό Novodonetsky, τις οποίες είχαν χάσει την προηγούμενη μέρα.
Είναι προφανές ότι η πλημμύρα της περιοχής έφερε στρατιωτικά πλεονεκτήματα στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ακολούθησε η καταστροφή των αστικών υποδομών στην περιοχή Kherson, η οποία εντάχθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία πριν από μισό χρόνο .
Ήδη 3 οικισμοί έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς στην αστική περιοχή Novokakhovsky στην ανατολική όχθη.
Στην πόλη Novaya Kakhovka, η στάθμη του ποταμού έχει ήδη φτάσει τα 11 μέτρα.
Η καταστροφή του HPP Kakhovka θα βλάψει σοβαρά τη γεωργία στην περιοχή Zaporozhye.
Η δεξαμενή θα χάσει νερό που είναι απαραίτητο για την άρδευση.
Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι θα υπάρχει λίγο νερό στα τοπικά κανάλια μόνο για ενάμιση μήνα.

Το κανάλι της Βόρειας Κριμαίας, μέσω του οποίου το νερό εισέρχεται στη χερσόνησο της Κριμαίας, αποστραγγίστηκε επίσης. Αναπληρώθηκε μόνο μετά την απελευθέρωση της περιοχής Kherson από τους Ουκρανούς.
Το 2014, το Κίεβο απέκλεισε το κανάλι για να εκδικηθεί τον πληθυσμό της Κριμαίας, ο οποίος ήθελε να επανενωθεί με τη Ρωσία.
Σήμερα, οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν υποκριτικά ότι η χερσόνησος έμεινε χωρίς νερό.
Κατά τα χρόνια του υδάτινου αποκλεισμού, οι ρωσικές αρχές παρείχαν σε ολόκληρη τη χερσόνησο τα απαραίτητα αποθέματα νερού.
Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι 150 τόνοι λαδιών έπεσαν στον Δνείπερο και υπάρχει κίνδυνος πτώσης έως και 300 τόνων πετρελαίου στον ποταμό.

Το σύστημα ψύξης του NPP Zaporozhye απειλείται επίσης.
Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, υποστήριξε ότι η στάθμη του νερού για την ψύξη του NPP πέφτει, αλλά υπάρχουν εφεδρικές δεξαμενές.
Ο εκπρόσωπος του πυρηνικού σταθμού επεσήμανε ότι η στάθμη του νερού στη λίμνη ψύξης δεν μειώθηκε.

Η υποκριτική έκκληση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και η διάδοση ψευδών και αστήρικτων ισχυρισμών στα ουκρανικά ΜΜΕ, οδήγησαν σίγουρα στην στοχοποίηση της Ρωσίας από τη Δύση.
Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ουκρανίας δεν έφεραν αποτέλεσμα, αφού όλοι καταλαβαίνουν καλά ποιος φταίει.
Έτσι οι δυτικοί ηγέτες περιορίστηκαν σε ανούσιες δηλώσεις.

Ο Γερμανός Καγκελάριος χαρακτήρισε την καταστροφή «νέα διάσταση» της σύγκρουσης και είπε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι η καταστροφή του φράγματος καταδεικνύει για άλλη μια φορά τη βαρβαρότητα της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για το περιστατικό και επεσήμανε την προσαγωγή όλων των εμπλεκομένων στη δικαιοσύνη.
Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και άλλοι ηγέτες από τη Δύση.
Κανείς δεν μπόρεσε να προσκομίσει στοιχεία για να κατηγορήσει τη Ρωσία.

Τι ανέφερε το SouthFront τον Οκτώβριο του 2022

Τον Οκτώβριο του 2022, το SouthFront έγραψε σχετικά με τον τακτικό βομβαρδισμό του HPP Kakhovka από τις δυνάμεις της Ουκρανίας:

Εάν οι Ουκρανοί καταστρέψουν τις πύλες, το νερό θα ορμήσει προς τα κάτω και θα δημιουργήσει ένα γιγάντιο κύμα ύψους έως και πέντε μέτρων που θα πλημμυρίσει τη ζώνη άνω των πέντε χιλιομέτρων.

Το Κίεβο παραδοσιακά διαβεβαιώνει ότι φέρεται να είναι η Ρωσία που πρόκειται να καταστρέψει το φράγμα.
Κάνοντας τέτοιες δηλώσεις, η Ουκρανία αγνοεί τόσο τη λογική όσο και τα αντικειμενικά γεγονότα
Το καθεστώς του Κιέβου αγνοεί επίσης το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για να καταστρέψει τον υδροηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα.
Σε ένα χτύπημα αντιποίνων, η Ρωσία θα μπορούσε να τεμαχίσει εντελώς την Ουκρανία κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου, καταστρέφοντας όλες τις γέφυρες και τις γραμμές επικοινωνίας.
Ως αποτέλεσμα της καταστροφής που προκλήθηκε από την καταστροφή του φράγματος του Κιέβου, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν.
Έτσι η Ρωσία θα μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο «σε μια μέρα».

Το σενάριο της διαίρεσης της ουκρανικής περιοχής από φυσικό παράγοντα, ένα ποτάμι που ξεχειλίζει, θα οδηγούσε στην αναπόφευκτη άμβλυνση της σύγκρουσης, η οποία είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και της Δύσης.

Η καταστροφή φράγματος Kakhovka HPP αποτελεί απειλή για τον ZNPP αναφέρει ο επικεφαλής του ΟΗΕ

Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν το HPP Kakhovka τις πρώτες πρωινές ώρες στις 6 Ιουνίου, πιθανώς χρησιμοποιώντας πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων Olkha
Η κατάρρευση του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka αποτελεί πρόσθετη απειλή για τον πυρηνικό σταθμό του Zaporozhye, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών
Όλοι έχουμε δει τις τραγικές εικόνες από τη μνημειώδη ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή στην περιοχή Kherson της Ουκρανίας.
Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka».
«Βλέπουμε τις επιπτώσεις στην πόλη Kherson, την πόλη Nova Kakhovka και 80 άλλες πόλεις και χωριά κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου».

Έως και 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν από την Kherson σε άλλες περιοχές

Η Ουκρανία έχει ήδη αναδιατάξει δυνάμεις από τη Kherson στην περιοχή Zaporozhye
Μετά το χτύπημα των Ουκρανών στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka (HPP), η Ουκρανία μπορεί να αναδιατάξει γρήγορα έως και 10.000 στρατιώτες από την περιοχή Kherson σε άλλα τμήματα της γραμμής εμπλοκής μάχης, ανέφερε Vladimir Rogov, ηγέτης του κινήματος We Are Together With Russia.

"Μπορεί να μιλάμε για αρκετές χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες, έως και 10.000.
Μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα και κρυφά, υπό το πρόσχημα της αναδιάταξης.
Αυτά τα πράγματα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και πρόσθετες δυνάμεις για τον έλεγχό τους».
Σύμφωνα με τον Rogov, η Ουκρανία έχει ήδη αναδιατάξει δυνάμεις από το Kherson στην περιοχή Zaporozhye.
Ένα σημαντικό μέρος της ουκρανικής ομάδας στην περιοχή Zaporozhye αποτελείται από μαχητές που έχουν αποκτήσει καλή εμπειρία στις περιοχές Kharkiv και Kherson.
Είναι πεπεισμένοι ότι μπορούν να κερδίσουν.
Έχουν καλά κίνητρα και έχουν εκπαιδευτεί στη Δύση».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ο σκοπός του πλήγματος της Ουκρανίας στον HPP Kakhovka ήταν η αναδιάταξη δυνάμεων από τη Kherson στην περιοχή της επίθεσης.
Σύμφωνα με Ρώσο υπουργό άμυνας, ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει 3.715 στρατιώτες, 52 άρματα μάχης και περισσότερα από 200 τεθωρακισμένα οχήματα σε όλους τους τομείς της πρώτης γραμμής τις τελευταίες τρεις ημέρες των πολεμικών επιχειρήσεων.
Ο κίνδυνος επιθέσεων από την Ουκρανία στην Zaporizhia παραμένει, καθώς υπάρχουν σημαντικές εφεδρείες στην περιοχή που δεν συμμετείχαν στην αποτυχημένη επίθεση.
Αναμένει ότι ο στρατός της Ουκρανίας θα επικεντρωθεί στην κατεύθυνση του Zaporozhye, καθώς το Κίεβο επιδιώκει να καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye και να φτάσει στην Αζοφική Θάλασσα για να μπλοκάρει τον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία.

Τι δηλώνουν παραπλανητικά οι Ουκρανοί στο Newsweek

Η καταστροφή του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka ουσιαστικά θέτει τέλος σε κάθε πιθανότητα που είχαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να πραγματοποιήσουν μια επιτυχημένη επίθεση πάνω από τον ποταμό, δήλωσε σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στο περιοδικό Newsweek.
«Η καταστροφή καθιστά ουσιαστικά αδύνατη τη διάσχιση του ποταμού σε αυτήν την περιοχή».
«Ακόμη και η διεξαγωγή επιχειρήσεων σε ολόκληρη την περιοχή θα είναι πολύ πιο δύσκολη».
Ο σύμβουλος ισχυρίστηκε ότι αυτό θα εμποδίσει τις ουκρανικές δυνάμεις να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο.
Το τμήμα Kherson της πρώτης γραμμής ήταν μια από τις πιθανές τοποθεσίες για την αντεπίθεση της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Newsweek
Ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε ένα χτύπημα κατά του HPP Kakhovka πιθανώς από ένα Olkha MLRS.
Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε τις υδραυλικές βαλβίδες, με αποτέλεσμα να χύνεται ανεξέλεγκτα το νερό.
Η στάθμη του νερού έχει ήδη ξεπεράσει τα 10 μέτρα στην πόλη Nova Kakhovka.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα, κάτι που η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά.
Η πράξη δολιοφθοράς διαπράχθηκε με εντολή των αρχών του Κιέβου και πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες, τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Peskov.
Luhansk_Battle_Map_Draft_June_62023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_June_62023.png

Donetsk_Battle_Map_June_62023.png

Kherson-Mykolaiv_Battle_Map_Draft_June_62023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_June_62023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης