Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rogoff (Harvard): Με πάνω από 4% θα δανείζονται στη 10ετία οι ΗΠΑ - Αδύναμη η Fed

Rogoff (Harvard): Με πάνω από 4% θα δανείζονται στη 10ετία οι ΗΠΑ - Αδύναμη η Fed
Κατά μέσο όρο το επιτόκιο του 10ετούς ήταν 2,4% κατά τη διάρκεια της οικονομικής επέκτασης των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2020
Να ξεπερνά κατά μέσο όρο το 4% για το υπόλοιπο της δεκαετίας βλέπει την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kenneth Rogoff, καθώς η Fed είναι αδύναμη να ελέγξει τον πληθωρισμό.
"Τα πραγματικά επιτόκια θα είναι υψηλότερα και πιθανότατα ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος", δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television ο Rogoff.
Θα μπορούσαμε "σίγουρα να δούμε ένα ονομαστικό επιτόκιο που θα μπορούσε να είναι βόρεια του 4% για το 10ετές επιτόκιο σε όλη τη δεκαετία".
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου διαπραγματεύεται επί του παρόντος γύρω στο 3,7%.
Κατά μέσο όρο ήταν 2,4% κατά τη διάρκεια της οικονομικής επέκτασης των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2020.

Επίμονος ο πληθωρισμός

Ο Rogoff περιέγραψε την άνοδο των πραγματικών, προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό επιτοκίων ως αντιστροφή της απότομης πτώσης που παρατηρήθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από δώδεκα και πλέον χρόνια.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ βλέπει τα πραγματικά επιτόκια να κατασταλάζουν κατά μέσο όρο "κάπου μεταξύ μίας και δύο" ποσοστιαίων μονάδων, πιθανότατα στη μέση αυτής της κλίμακας.
Αυτό συγκρίνεται με ένα ποσοστό περίπου μισής ποσοστιαίας μονάδας πριν από την πανδημία, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους.
Συν τοις άλλοις, ο Rogoff δήλωσε ότι η Fed θα δυσκολευτεί να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στο 2%, αν και δεν αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα εγκαταλείψει αυτόν τον στόχο.
"Δεν νομίζω ότι η Fed θα περάσει εύκολα τη διατήρηση του πληθωρισμού στο 2% σε αυτόν τον αλλαγμένο κόσμο" με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και τις λαϊκιστικές πιέσεις, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης