Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκηνές Αποκάλυψης στην Kherson: Βυθισμένα 100 χωριά, 8 νεκροί - Εκτοπίστηκαν 6.000 άνθρωποι

Σκηνές Αποκάλυψης στην Kherson: Βυθισμένα 100 χωριά, 8 νεκροί - Εκτοπίστηκαν 6.000 άνθρωποι
Κίνδυνος μαζικών ασθενειών - Έρημος 5 εκατ. στρέμματα γόνιμης γης
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Σε σκηνές Αποκάλυψης παραπέμπουν οι εικόνες από την επαρχία της Kherson, στη νότια Ουκρανία ύστερα από την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Nova Kakhovka που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τεράστιες εκτάσεις και να βυθιστούν κάτω από τόνους νερού εκατοντάδες οικισμοί και χωριά.
Χιλιάδες κάτοικοι τόσο στην περιοχή που ελέγχεται από τους Ουκρανούς όσο και σε αυτή που τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων, έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τα σπίτια τους, τη στιγμή που τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους για τυχόν εγκλωβισμένους μια και σε αρκετές περιοχές η στάθμη των υδάτων έφτασε ακόμα και στα 12 μέτρα.
Μέχρι στιγμής, ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για οκτώ νεκρούς, αν και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες.
Streets are flooded in Kherson, Ukraine, Wednesday, June 7, 2023 after the walls of the Kakhovka dam collapsed. Residents of southern Ukraine, some who spent the night on rooftops, braced for a second day of swelling floodwaters on Wednesday as authorities warned that a Dnieper River dam breach would continue to unleash pent-up waters from a giant reservoir. (AP Photo/Libkos)
Οκτώ νεκροί

Αν και μέχρι πρότινος γινόταν λόγος για τρεις νεκρούς στην περιοχή της Kherson, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν τον θάνατο άλλων 5 ανθρώπων.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της Nova Kakhovka, Vladimir Leontyev υποστήριξε ότι οι πέντε από τους επτά ανθρώπους που αγνοούνταν, βρέθηκαν πνιγμένοι.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους δύο, ο Leontyev τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky είπε ότι είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πόσοι άνθρωποι μπορεί να έχουν χαθεί, αναφερόμενος ωστόσο στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, καθώς κατηγόρησε τους Ρώσους ότι έχουν αφήσει στο έλεος τους, τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

Έρημος 5.000.000 στρέμματα


Οι εκτιμήσεις είναι εφιαλτικές για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στη ζωή των κατοίκων, στην οικονομία της περιοχής αλλά και στο περιβάλλον.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης έχουν ήδη καταστραφεί ενώ αναφέρουν πως οι πλημμύρες θα μετατρέψουν μια γόνιμη περιοχή τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων στρεμμάτων σε έρημο.
66.JPG
65_1.JPG
Κάτοικοι και ειδικοί υποστηρίζουν πως κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πως θα είναι το τοπίο μετά από αυτήν την καταστροφή, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν τεράστιο ποταμό.
Είναι χαρακτηριστικό πως 30.000 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο «χύνονταν» προς πεδινές περιοχές μετά την κατάρρευση του φράγματος. Βυθισμένα εκατοντάδες χωριά

Στα εδάφη που ελέγχουν οι Ουκρανοί, αναφέρεται πως τουλάχιστον 80 οικισμοί έχουν πληγεί από τις πλημμύρες (τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους), ενώ επισημαίνεται πως έχουν απελευθερωθεί στο νερό χημικά και μολυσματικά βακτήρια με συνέπεια να υπάρξει αυξημένος κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες.
Από την πλευρά τους οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν πως στα εδάφη που ελέγχουν στην επαρχία της Kherson έχουν πλημμυρίσει τουλάχιστον 14.000 σπίτια σε 15 οικισμούς ενώ περίπου 4.300 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τις περιοχές τους.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 29 άνθρωποι αναζήτησαν ιατρική βοήθεια λόγω τραυμάτων ή υποθερμίας και χρειάστηκε να νοσηλευτούν. In the morning, the average flood level in the Kherson region is 5.61 m, — OVA. Υπό έλεγχο ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia

Όσον αφορά τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia, ο οποίος τροφοδοτούνταν με νερό από το φράγμα της Nova Kakhovka για να ψύχει τους αντιδραστήρες του, οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβεβαιώνουν πως η στάθμη των υδάτων παραμένει σε κανονικά επίπεδα για την ψύξη του σταθμού.
«Στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia λειτουργεί ο ένας από τους έξι αντιδραστήρες.
Η στάθμη του νερού για την ψύξη των μονάδων ισχύος είναι κανονική» επισημαίνουν οι ειδικοί, αναφέροντας πως εάν χρειαστεί, υπάρχουν και άλλα εφεδρικά σχέδια για την πλήρωση με νερό.
8_17.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης