Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορικά υψηλά για τον καφέ - Γιατί η τιμή θα ανεβεί κι άλλο - Δεν έχουν τελειώσει οι παγκόσμιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Ιστορικά υψηλά για τον καφέ - Γιατί η τιμή θα ανεβεί κι άλλο - Δεν έχουν τελειώσει οι παγκόσμιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα
Λόγω της μείωσης των προμηθειών, οι τιμές των κόκκων  καφέ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50% από την αρχή του έτους
Σχετικά Άρθρα
Το Βιετνάμ και η Ινδονησία, δύο από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ παγκοσμίως, αντιμετωπίζουν ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω Ελ Νίνιο που ενδέχεται να επιδεινώσουν την έλλειψη κόκκων robusta.
Αυτό έχει ωθήσει τις τιμές του καφέ robusta σε ιστορικά υψηλά, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, «οι τιμές της robusta είχαν φθάσει σε υψηλά 12 ετών καθώς η απειλή του El Niño προκαλούσε φόβους έλλειψης» και τις μέρες που ακολούθησαν ως τις 10/6/23 οι τιμές των κόκκων robusta εκτινάχθηκαν στα 2.790 δολάρια ο τόνος, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του συμβολαίου πριν από 15 χρόνια.

Στο 50% η αύξηση από τις αρχές του χρόνου

Λόγω της μείωσης των προμηθειών, οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50% από την αρχή του έτους.
Συν τοις άλλοις, το αναμενόμενο για το 2023 μοτίβο καιρικών συνθηκών Ελ Νίνιο υποστηρίζει τις υψηλές τιμές.
Το Ελ Νίνιο σημαίνει θερμότερες, ξηρότερες συνθήκες για τους κορυφαίους προμηθευτές Βιετνάμ και Ινδονησίας και θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων.
Το Bloomberg αναφέρει ότι η ζήτηση για robusta έχει αυξηθεί:
«Η αλλαγή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μεταξύ των βιομηχανιών που αύξησαν την ποσότητα των κόκκων robusta την οποία χρησιμοποιούν στα εμπορικά μείγματα για να αντισταθμίσουν την αύξηση του κόστους του καφέ arabica και των λογαριασμών ενέργειας.
Στη συνέχεια, ο διψήφιος πληθωρισμός σε πολλά μέρη του κόσμου οδήγησε σε αυξήσεις στους λογαριασμους των σούπερ μάρκετ οδηγώντας μέρος των καταναλωτών να κάνουν άλλες φθηνότερες επιλογές».
2023-06-09_06-47-53.png

Ελλειμματική η παγκοσμια παραγωγή καφέ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Και στη συνέχεια προειδοποιεί:
«Καθώς οι βιομηχανίες αυξάνουν την ποσότητα robusta στα μείγματα καφέ τους, οι καλλιεργητές αγωνίζονται να συμβαδίσουν.
Η αύξηση του κόστους των λιπασμάτων σε συνδυασμό με την ξηρασία έχει μειώσει όμως τις αποδόσεις των καλλιεργειών και οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να διατηρήσουν την παγκόσμια αγορά καφέ ελλειμματική για τρίτη συνεχόμενη σεζόν το 2023-24».
Ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος του Ελ Νίνιο θα μπορούσε να είναι τρισεκατομμύρια δολάρια σε αύξηση κόστους τροφίμων μέσα στα επόμενα χρόνια.
Φαίνεται ότι η αγορά καφέ θα βιώσει πρώτη τις συνέπεις.
Και βέβαια όλα αυτά σημαίνουν ότι η άνοδος των τιμών στα τρόφιμα δεν έχει τελειώσει ακόμη - ειδικά μάλιστα οι τιμές του καφέ πρόκειται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθιστώντας αυτό το πρωινό φλιτζάνι καφέ που πίνουν οι περισσότεροι σχεδόν πολυτέλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης