Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταση στο Στενό της Ταϊβάν: Σε «θέσεις μάχης» πολεμικά πλοία και αεροπλάνα μετά το μπαράζ κινεζικών υπερπτήσεων

Ένταση στο Στενό της Ταϊβάν: Σε «θέσεις μάχης» πολεμικά πλοία και αεροπλάνα μετά το μπαράζ κινεζικών υπερπτήσεων
Η Κίνα, η οποία θεωρεί την δημοκρατική Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, τα τελευταία τρία χρόνια πετάει τακτικά στον εναέριο χώρο κοντά στο νησί, αν και όχι στον εδαφικό εναέριο χώρο της Ταϊβάν
(upd)Η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν ανέλαβε δράση την Κυριακή 11/6 αφού εντόπισε 24 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη να περνούν την ευαίσθητη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, καθώς το υπουργείο Άμυνας του νησιού είπε ότι τέσσερα κινεζικά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν επίσης μάχιμες περιπολίες.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από μια εβδομάδα που η Ταϊβάν αναφέρει νέα κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα, αφού 37 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη την Πέμπτη πέταξαν στη ζώνη αεράμυνας του νησιού, μερικά από τα οποία στη συνέχεια πέταξαν στον δυτικό Ειρηνικό.
Η Κίνα, η οποία θεωρεί την δημοκρατική Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, τα τελευταία τρία χρόνια πετάει τακτικά στον εναέριο χώρο κοντά στο νησί, αν και όχι στον εδαφικό εναέριο χώρο της Ταϊβάν.
Σε σύντομη δήλωση, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είπε ότι από τις 2 μ.μ. (06:00 GMT) την Κυριακή είχε εντοπίσει 24 αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων των μαχητικών J-10, J-11, J-16 και Su-30, καθώς και βομβαρδιστικά H-6.
Δεν διευκρίνισε πού πέταξε το αεροσκάφος, αλλά είπε ότι 10 είχαν διασχίσει τη μέση γραμμή του στενού της Ταϊβάν, που χωρίζει τις δύο πλευρές και στο παρελθόν χρησίμευε ως ανεπίσημο φράγμα.

Η Κίνα δεν το αναγνωρίζει ως όριο και το διασχίζει συστηματικά από πέρυσι.

Τέσσερα πλοία του κινεζικού πολεμικού ναυτικού συμμετείχαν επίσης σε «κοινές περιπολίες ετοιμότητας μάχης», πρόσθεσε το υπουργείο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Η Ταϊβάν έστειλε τα δικά της μαχητικά και ανέπτυξε αεροσκάφη, πλοία και επίγεια πυραυλικά συστήματα, για να παρακολουθεί, είπε, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστική διατύπωση για το πώς αντιδρά σε τέτοιες κινεζικές δραστηριότητες.
Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.
Δεν έχει σχολιάσει τις πτήσεις της Πέμπτης.
Η Κίνα έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τέτοιες αποστολές είναι να προστατεύσουν την κυριαρχία της χώρας και στοχεύουν τη «συμπαιγνία» μεταξύ της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών, του σημαντικότερου διεθνούς υποστηρικτή και πωλητή όπλων του νησιού.
Τον Απρίλιο, η Κίνα πραγματοποίησε πολεμικούς αγώνες γύρω από την Ταϊβάν μετά από ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Η Κίνα ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ταϊβάν, η οποία προετοιμάζεται για τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.
Σε μια ομιλία με βίντεο την Κυριακή σε υποστηρικτές στα ελεγχόμενα από την Ταϊβάν νησιά Matsu κοντά στις κινεζικές ακτές, ο αντιπρόεδρος της Ταϊβάν William Lai είπε ότι θα έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να "σταθεροποιήσει το ειρηνικό status quo στα στενά της Ταϊβάν" εάν κερδίσει την προεδρία, είπε το προεκλογικό γραφείο.
Ο Lai είναι υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος.
H Tsai, η οποία δεν μπορεί να τρέξει για πρόεδρος ξανά λόγω ορίων θητείας, έχει επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με την Κίνα, αλλά απορρίφθηκε καθώς το Πεκίνο θεωρεί αυτήν και το κόμμα της ως αυτονομιστές.
Η Laura Rosenberger, πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν, που διαχειρίζεται την ανεπίσημη σχέση μεταξύ Ουάσιγκτον και Ταϊπέι, επισκέφθηκε την Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα και συνάντησε και τους τρεις προεδρικούς υποψηφίους.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης