Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο Silvio Berlusconi - Ημέρα εθνικού πένθους για τον θάνατο του Καβαλιέρε

Απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών ο Silvio Berlusconi - Ημέρα εθνικού πένθους για τον θάνατο του Καβαλιέρε
Την Τετάρτη 14 Ιουνίου η κηδεία του στο Duomo του Μιλάνο
(upd6) Απεβίωσε σήμερα Δευτέρα 12 Ιουνίου σε ηλικία 86 ετών ο Silvio Berlusconi, ο οποίος αποτέλεσε το απόλυτο σύμβολο της σύγχρονης Ιταλίας, καθώς εξελέγη τρεις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας (συνολικά έκανε τέσσερις πρωθυπουργικές θητείες) και υπήρξε ιδρυτής του μιντιακού κολοσσού Mediaset και του κόμματος Forza Italia που κυριάρχησε στην ιταλική πολιτική σκηνή της Ιταλίας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και που σήμερα μετέχει στη σημερινή κυβέρνηση της Giorgia Meloni.
Η κηδεία του Berlusconi θα γίνει δημοσία δαπάνη την Τετάρτη 14 Ιουνίου στο Duomo του Μιλάνο.

Με τον θάνατο του, κλείνει οριστικά μια εποχή που σημάδεψε την Ιταλία, καθώς ο Berlusconi ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την πολιτική και μιντιακή εικόνα της χώρας.
Πάντως, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν τελικά ότι η σορός του Καβαλιέρε να μην τεθεί αύριο 13/6 σε λαϊκό προσκύνημα στα στούντιο του ομίλου Μέντιασετ, έξω από το Μιλάνο καθώς αναμένονταν να υπάρξει δυσκολία διαχείρισης λόγω της μεγάλης προσέλευσης των πολιτών.

Έπασχε από λευχαιμία

Στις αρχές Απριλίου, o Berlusconi αφού νοσηλεύτηκε με πνευμονία, διαπιστώθηκε ότι έπασχε από χρόνια μυελομονοκυτταρική λευχαιμία, για την οποία άρχισε χημειοθεραπεία.
Αφού πέρασε περισσότερο από ένα μήνα στην κλινική του Μιλάνου «San Raffaele», εισήχθη ξανά για νοσηλεία την περασμένη Παρασκευή 9 Ιουνίου, αλλά αυτήν την φορά δεν τα κατάφερε.
Στο πλευρό του στις τελευταίες του στιγμές, ήταν τα 4 από 5 παιδιά του, η σύντροφος του Marta Fascina και ο αδελφός του Paolo
.
Γνωστός και ως Cavaliere, ο Silvio Berlusconi ηγήθηκε τριών κυβερνήσεων από το 1994 έως το 2011,
αποτελώντας στα μέσα της δεκαετίας του '90 έναν από τους πιο δημοφιλείς και πιο ισχυρούς πολιτικούς ηγέτες στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας.
Ο Berlusconi έμεινε γνωστός για τη σχέση του με το ποδόσφαιρο, καθώς για πολλά χρόνια - από το 1986 έως και το 2017 - ήταν πρόεδρος της Μίλαν (από το 2018 απέκτησε την ομάδα της Μόντσα) αλλά και για την εμπλοκή του σε σεξουαλικά σκάνδαλα και σε υποθέσεις διαφθοράς και φορολογικής απάτης.

Η πορεία

Ο Berlusconi γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936.
Σπούδασε νομικά στις αρχές της δεκαετίας του '60 και κατόπιν - και αφού εργάστηκε ως πωλητής αλλά και ως τραγουδιστής σε μικρά κλαμπ του Μιλάνου και σε κρουαζιερόπλοια  - άρχισε να δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό τομέα, ιδρύοντας την εταιρεία Edilnord.
Από το 1969 μέχρι και το 1976, με τις εταιρίες του έχτισε σειρά οικοδομικών συγκροτημάτων και δημιούργησε ουσιαστικά τις περιοχές «Μιλάνο 2» και «Μιλάνο 3».

Μεγιστάνας των μίντια

Τον Νοέμβριο του 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη, ιταλική ιδιωτική τηλεόραση (Canale 5), η οποία άρχισε να ανταγωνίζεται τη δημόσια ραδιοτηλεόραση της Rai.
Το 1982 στον τηλεοπτικό του όμιλο προστέθηκε το κανάλι Italia Uno και το 1984 το Rete 4 και κάπως έτσι άρχισε να δημιουργείται ο μεγαλύτερος μιντιακός όμιλος της Ιταλίας, η Fininvest.
Παράλληλα, το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.

Το απόλυτο σύμβολο

Ελέγχοντας μεγάλο μέρος των μίντια, έχοντας μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και αναλαμβάνοντας την προεδρία της Μίλαν (την έσωσε από την χρεοκοπία), ο Berlusconi έγινε το απόλυτο σύμβολο της Ιταλίας.
Ήταν τον Ιανουάριο του 1994 που αποφασίζει να μπει στον στίβο της πολιτικής, ιδρύοντας το κόμμα Forza Italia.
O Berlusconi εκλέχθηκε πρωθυπουργός τρεις φορές, στις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (το 2005 παραιτήθηκε αλλά του δόθηκε εκ νέου εντολή σχηματισμού κυβέρνησης - συνεπώς έχει 4 πρωθυπουργικές θητείες) και του 2008.
Το 2019 εκλέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στις ιταλικές εκλογές του 2022, ο Berlusconi ως επικεφαλής του κόμματος Forza Italia, εξελέγη γερουσιαστής ενώ το κόμμα του μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της Meloni.
Ήδη μάλιστα αναλυτές αναφέρουν ότι ο θάνατος του μπορεί να αποσταθεροποιήσει την πολιτική σκηνή της Ιταλίας τους επόμενους μήνες ενώ δεν υπάρχει καμία διάδοχη κατάσταση και για το Forza Italia.

Δικαστικές περιπέτειες

Όμως το όνομα του Berlusconi ταυτίστηκε και με σωρεία σκανδάλων.
Τον Αύγουστο του 2013 καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης - αν και τα τρία σβήστησαν - για φορολογική απάτη στο πλαίσιο αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.
Ο Berlusconi εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.
Κατόπιν το όνομα του ενεπλάκη στην περίφημη υπόθεση των σεξουαλικών πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα», αν και δεν υπήρξε κάποια καταδίκη του όσον αφορά το θέμα αυτό.
Επίσης, αθωώθηκε από την κατηγορία ότι χρημάτισε νεαρές γυναίκες με στόχο να ψευδομαρτυρήσουν για τα περίφημα γεύματα που οργανώνονταν στην κατοικία του.
Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει, είχε εμφανιστεί 2.500 φορές ενώπιων των δικαστηρίων για 106 δικαστικές υποθέσεις σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Δύο φορές παντρεμένος, πέντε παιδιά και περιουσία 6 δις ευρώ

Ο Berlusconi παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε πέντε παιδιά ενώ το τελευταίο διάστημα ήταν σε σχέση με την 33χρονη Marta Fascina, βουλευτή του κόμματος του, με την οποία έκανε έναν «συμβολικό γάμο» τον Μάρτιο του 2022.
Σύμφωνα με το Forbes, η περουσία του ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις του

Αβεβαιότητα πάντως υπάρχει και για το τι θα γίνει με το μέλλον των επιχειρήσεων και των θυγατρικών που είχε στην κατοχή του ο Berlusconi και η οικογένεια του.
Είναι χαρακτηριστικό πως ουδέποτε ο Silvio Berlusconi είχε αναφέρει δημόσια ποιο από τα παιδιά του θα αναλάβει τον έλεγχο της Mediaset (μετατράπηκε σε MediaForEurope τον Νοέμβριο του 2021), της Mondadori, της Banca Mediolanum και του Manzoni Theatre.

Επιδείνωση υγείας

Το 2016 ο Berlusconi υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και έκτοτε άρχισε να επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του.
Τον περασμένο Απρίλιο εισήχθη στην εντατική, στην καρδιολογική μονάδα του νοσοκομείου San Raffaele μετά από αναπνευστικά προβλήματα, όταν και διαπιστώθηκε ότι πάσχει από χρόνια μυελομονοκυτταρική λευχαιμία, για την οποία άρχισε χημειοθεραπεία.

Ανεξίτηλο στίγμα

Δίχως αμφιβολία ο Berlusconi άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική ζωή της Ιταλίας.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό το συλλυπητήριο μήνυμα του Matteo Renzi, πολιτικού του αντιπάλου και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας..
«Πολλοί τον αγάπησαν, πολλοί τον μίσησαν.
Σήμερα όμως πρέπει όλοι να αναγνωρίσουν ότι η επιρροή του στην πολιτική, στην οικονομική, στην αθλητική και στην μιντιακή ζωή του τόπου δεν έχει προηγούμενο.
Σήμερα η Ιταλία πενθεί με την οικογένεια του, με τους αγαπημένους του, με τις εταιρείες του, με το κόμμα του» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Renzi.
Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Guido Crosetto υποστήριξε ότι ο Berlusconi αφήνει πίσω του ένα μεγάλο κενό, αναφέροντας πως πλέον τελειώνει μια ολόκληρη εποχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης