Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λιτότητα «δείχνει» ο Lindner - «Όχι» στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών - Το μήνυμα στην Ελλάδα

Λιτότητα «δείχνει» ο Lindner - «Όχι» στην εξαίρεση των αμυντικών δαπανών - Το μήνυμα στην Ελλάδα
O Lindner τόνισε ότι η Γερμανία ενθαρρύνει την Ελλάδα να συνεχίσει στην ίδια τροχιά, όσον αφορά την οικονομία της
Δύσπιστος αναφορικά με την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Christian Lindner, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκά πρακτορεία Ειδήσεων του European Newsroom, μεταξύ των οποίων και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
O Lindner τόνισε επίσης ότι η Γερμανία ενθαρρύνει την Ελλάδα να συνεχίσει στην ίδια τροχιά, όσον αφορά την οικονομία της.
H Γερμανία επιμένει στη θέση της για ετήσια μείωση του χρέους κατά 1% του ΑΕΠ για τις υπερχρεωμένες χώρες, ωστόσο δεν αποκλείει την εφαρμογή ρήτρας διαφυγής για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Επενδυτική βαθμίδα

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απάντησε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι οίκοι αξιολόγησης, ωστόσο σημείωσε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εκτιμώ πραγματικά τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα. Υποστηρίξαμε την ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Αλλάξαμε κάποιες διμερείς συμφωνίες για να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βελτιώσει ταχύτερα την οικονομική κατάσταση. Οι οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα εκτιμώνται πολύ από τη γερμανική κυβέρνηση και ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση και άλλους να συνεχίσουν έτσι».

Αμυντικές δαπάνες

Σχετικά με τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, ο Lindner ρωτήθηκε εάν θεωρεί εφικτή την εξαίρεση ή την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των αμυντικών δαπανών, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ενισχυθεί η ικανότητα ασφάλειας της Ευρώπης, λόγω της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία.
Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε τη δυσπιστία του για τέτοιου είδους εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι επενδύσεις στην άμυνα αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τους εθνικούς προϋπολογισμούς. «Ασφαλώς, πρέπει να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας για την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Η γεωπολιτική κατάσταση έχει σίγουρα αλλάξει εντελώς», ανέφερε χαρακτηριστικά, αλλά πρόσθεσε: «Δεν είμαι ακόμη πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε εξαιρέσεις από τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις αμυντικές δαπάνες». Όπως εξήγησε, είναι σκεπτικός γιατί οι κεφαλαιαγορές δε νοιάζονται για τα κίνητρα αύξησης του χρέους. «Για τις κεφαλαιαγορές, το χρέος είναι χρέος και το πολύ υψηλό χρέος οδηγεί σε αστάθεια. Είναι πιθανό να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και να μειώσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μας».
Αναφερόμενος στη χώρα του, τόνισε ότι τώρα ενισχύονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Bundeswehr) με στόχο τα επόμενα χρόνια να χρηματοδοτηθούν με 2% του ΑΕΠ από τον προϋπολογισμό.

Ετήσια μείωση του χρέους κατά 1% - Ρήτρα διαφυγής για εξαιρετικές περιστάσεις

Ερωτηθείς αν η Γερμανία παραμένει σταθερή στο αίτημά της για ετήσια μείωση του χρέους κατά 1% του ΑΕΠ για τις υπερχρεωμένες χώρες, ή αν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης, ο Lindner απάντησε ότι η Γερμανία ανησυχεί ότι οι υψηλότεροι δείκτες χρέους και τα υψηλότερα ετήσια ελλείμματα, είναι πιθανό να αποδυναμώσουν την ενιαία αγορά και το ευρώ στο μέλλον.
«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι ακόμη η ζώνη προσγείωσης και πρέπει να βελτιωθεί, διότι μέχρι στιγμής δεν είναι εγγυημένο ότι θα δούμε μείωση του χρέους και των επιπέδων του ελλείμματος με ρεαλιστικό και αξιόπιστο τρόπο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία κατέθεσε πρόταση για ποσοτικούς στόχους.
«Χρειαζόμαστε μια εγγύηση ότι θα υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο μείωσης του χρέους ετησίως και το 1% του ΑΕΠ δεν είναι υπερβολικά φιλόδοξο σε κανονικές εποχές», τόνισε.
Σημείωσε, πάντως, ότι «η Γερμανία είναι ανοιχτή στην ιδέα μιας γενικής ρήτρας διαφυγής, για εξαιρετικές περιστάσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης