Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία αποχαιρετά τον Berlusconi - Άγνωστοι οι κληρονόμοι των 6 δις και του Forza Italia

Η Ιταλία αποχαιρετά τον Berlusconi - Άγνωστοι οι κληρονόμοι των 6 δις και του Forza Italia
Κίνδυνος πολιτικής και κυβερνητικής αστάθειας στην Ιταλία λόγω της άγνωστης επόμενης ημέρας του Forza Italia
(upd3) Μια ολόκληρη χώρα, η Ιταλία, αποχαιρετά σήμερα Τετάρτη 14/6 με τιμές που αρμόζουν σε Πάπες και ήρωες πολέμου τον πρώην πρωθυπουργό Silvio Berlusconi, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 86 ετών.
Η κηδεία του (είναι προγραμματισμένη για τις 16:00 ώρα Ελλάδας) θα γίνει στο Duomo του Μιλάνο, την πόλη, με την οποία ταυτίστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ο Berlusconi, καθώς εκεί γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του επιχειρηματικά αλλά και πολιτικά βήματα που τον οδήγησαν στο να γίνει μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην Ιταλία αλλά και παγκοσμίως.
Όπως έγινε γνωστό, η σορός του Berlusconi θα αποτεφρωθεί και θα τοποθετηθεί στο μαυσωλείο που έχει δημιουργηθεί στο πάρκο της βίλας του στο Arcore.

Κηδεία …σαν της Ελισάβετ

Μέσα στον καθεδρικό ναό του Duomo εκτιμάται ότι θα δώσουν το παρών περίπου 2.000 άνθρωποι (ανάμεσα τους η πρωθυπουργός Giorgia Meloni, o Matteo Salvini, Ιταλοί πολιτικοί από όλα τα κόμματα αλλά και Ευρωπαίοι, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orban, ο Manfred Weber από το ΕΛΚ, κα) , ενώ στην πλατεία υπολογίζεται πως θα παραβρεθούν τουλάχιστον 20.000 άτομα και για αυτό το λόγο έχουν στηθεί τεράστιες γιγαντοοθόνες.
Μάλιστα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica κάνει λόγο για σκηνές που θυμίζουν την κηδεία της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ ΙΙ.
Ο Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνο θα πρωτοστατήσει της εξόδου ακολουθίας.

Οι κληρονόμοι

Πέρα όμως από το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που «σημάδεψε» όσο κανείς άλλος την πολιτική, οικονομική, αθλητική και μιντιακή ζωή της Ιταλίας από τις αρχές του ’90 έως σήμερα, τα μεγάλα ερωτηματικά είναι ποιος θα κληρονομήσει την τεράστια περιουσία του που υπολογίζεται σε πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και ποιος θα είναι ο διάδοχος στο Forza Italia, κόμμα το οποίο αποτελεί τον τρίτο εταίρο (μαζί με τους Fratelli d’Italia και τη Lega) στην κυβέρνηση συνασπισμού της Giorgia Meloni.

Περιουσία 6 δις ευρώ

Σύμφωνα με το Forbes, η προσωπική περιουσία του Berlusconi υπολογίζεται σε 6 δις ευρώ, ωστόσο ο Cavaliere ουδέποτε υποστήριξε δημοσίως και επισήμως ποιος θα αναλάβει τα ηνία των επιχειρήσεων του.
Ο Berlusconi έχει από τους δύο γάμους του, πέντε παιδιά, τα οποία όλα έχουν μερίδιο στην εταιρεία Fininvest.
Όπως αναφέρεται, το μέλλον των επιχειρήσεων του θα εξαρτηθεί από το πώς – ενδεχομένως – έχει αποφασίσει να μοιράσει το μερίδιο του 61% που είχε στη Fininvest, εάν δηλαδή θα μοιραστεί ισόποσα σε όλα τα παιδιά ή εάν τα μεγαλύτερα μερίδια θα πάνε στα δύο μεγαλύτερα παιδιά του – τη Marina και τον Pier Silvio -, τα οποία ήδη είχαν υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στην αυτοκρατορία ήδη από τη δεκαετία του ’90.

Βίλες … παντού

Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι πολυάριθμες πολυτελείς βίλες, όπως η Villa San Martino στο Arcore (χρονολογείται από τον 18ο αιώνα) και άλλες κατοικίες στη Λίμνη Maggiore, στη Ρώμη, στις Κάννες, στην Καραϊβική και αλλού.
Πάντως, το πραγματικό «κόσμημα» του Berlusconi όσον αφορά τα ακίνητα του, θεωρείται η Villa Certosa, μια έπαυλη που αγόρασε στη Σαρδηνία τη δεκαετία του ’80.
Είναι εκεί που φιλοξένησε παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Αμερικάνος πρόεδρος, George W. Bush.
Πρόκειται για μια βίλα με 126 δωμάτια σε ένα τεράστιο πάρκο, στο οποίο υπάρχει και ένα ψεύτικο ηφαίστειο από όπου βγαίνει… λάβα. Η αξία της έπαυλης υπολογίζεται στα 259 εκατομμύρια ευρώ.

Η πιθανή διάδοχος

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποια διαφωνία ανάμεσα στα παιδιά του για το ποιος θα αναλάβει την αυτοκρατορία του Berlusconi, αν και τα ιταλικά ΜΜΕ από την πρώτη στιγμή της είδησης του θανάτου του Cavaliere «φωτογράφισαν» την 59χρονη κόρη του, Marina.

Τι θα γίνει στο Forza Italia

Ένα εξίσου τεράστιο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τη διάδοχη κατάσταση στο κόμμα Forza Italia, το οποίο ίδρυσε ο Berlusconi και του οποίου ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης.
Πρόκειται για ένα ερώτημα με ιδιαίτερη πολιτική αξία από τη στιγμή που το Forza Italia συμμετέχει ως εταίρος στην κυβέρνηση Meloni.
Βασική αγωνία για πολλούς πολιτικούς αναλυτές είναι ο θάνατος του Berlusconi θα μπορούσε να αποβεί καθοριστικός για την κατάρρευση του κόμματος, μια και πρόκειται για ένα απόλυτα προσωποκεντρικό κόμμα.
Το «δεξί χέρι» του Berlusconi, ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Antonio Tayani έχει απορρίψει κατηγορηματικά ότι το κόμμα κινδυνεύει με διάλυση και με πολιτική εξαφάνιση.
Ωστόσο, και εδώ, θα είναι καθοριστικές οι αποφάσεις που θα λάβουν οι κληρονόμοι του Berlusconi.
Αν θα θελήσουν δηλαδή να συνεχίσουν να επενδύουν στην πολιτική δημιουργία του Silvio ή εάν θα επιλέξουν να κλείσουν τη στρόφιγγα της ροής των χρημάτων για να μειώσουν τις απώλειες.
Είναι σαφές ότι χωρίς χρηματοδότηση το Forza Italia δεν έχει καμία πιθανότητα να επιβιώσει (εκτιμάται πως ο Berlusconi το είχε χρηματοδοτήσει με τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ).

Δύο γυναίκες

Μια φήμη που κυκλοφορεί είναι ότι η Marina Berlusconi θα μπορούσε να διαδεχθεί και σε αυτό το πόστο τον πατέρα της, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως θα προτιμούσε σε ένα τέτοιο σενάριο να κινεί τα νήματα παρασκηνιακά.
Ωστόσο μια άγνωστη παράμετρος είναι και οι προθέσεις της τελευταίας συντρόφου του Silvio, της 53χρονης Marta Fascina, η οποία είναι και βουλευτής του Forza Italia.
Η Fascina δεν έχει κρύψει το πάθος της για την πολιτική και έχει πει πολλές φορές ότι μεγάλωσε με τον μύθο του Berlusconi.
Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο γυναικών δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, καθώς η Marina Berlusconi φέρεται πως ήταν που εμπόδισε πέρσι τον πατέρα της να παντρευτεί την 53χρονο σύντροφο του.

Κυβερνητική αστάθεια

Εάν το Forza Italia διασπαστεί ή δεν καταφέρει να επιβιώσει, τότε θα υπάρξει πολιτικό ζήτημα στην Ιταλία.
Δεδομένου ότι το Forza Italia είναι το τρίτο κόμμα που μετέχει της κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά απίθανο σενάριο θα πρέπει να θεωρηθεί μια πολιτική κρίση και αστάθεια στο εσωτερικό της κυβέρνησης Meloni, η οποία αυτή όπως και ο Salvini, θεωρούνται «πολιτικά παιδιά» του Berlusconi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης