Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η EKT εξετάζει αλλαγή στα spreads των τριών επιτοκίων

Η EKT εξετάζει αλλαγή στα spreads των τριών επιτοκίων
Σύμφωνα με το Reuters, η αλλαγή, η οποία έχει παγώσει προς το παρόν και δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ ούτε τον Ιούλιο
Συζήτηση για την εξισορρόπηση του «διαδρόμου» μεταξύ των τριών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας ξεκίνησαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με το Reuters, η αλλαγή, η οποία έχει παγώσει προς το παρόν και δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ ούτε τον Ιούλιο, θα είναι μέρος της μετάβασης της ΕΚΤ από μια περίοδο εύκολου χρήματος σε μία όπου οι τράπεζες δεν θα έχουν άφθονη ρευστότητα και θα πρέπει να δανείζονται χρήμα από την κεντρική τράπεζα.
Αυτή τη στιγμή, η ΕΚΤ καταβάλει στις τράπεζες επιτόκιο 3,5% για να σταθμεύσουν τα ρευστά διαθέσιμά τους σε αυτήν, ενώ οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν από την κεντρική τράπεζα με επιτόκιο 4% για μία εβδομάδα και με 4,25% για μία ημέρα.
Το προσωπικό της ΕΚΤ παρουσίασε μία εναλλακτική βάσει της οποίας τα spreads ανάμεσα σε αυτά τα επιτόκια θα είναι τα ίδια, όπως συνέβαινε μέχρι το 2014 όταν η ΕΚΤ άρχισε να ωθεί το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το μηδέν και διοχέτευσε ρευστότητα στο σύστημα προκειμένου να τονώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος βρισκόταν σε υπερβολικά χαμηλό επίπεδο.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης επανεξέτασης του πλαισίου της ΕΚΤ στην οποία θα αποφασίσει πόση υπερβάλουσα ρευστότητα θέλει να κρατήσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης