Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bundesbank: Αργή η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας - Σε ύφεση το 2023

Bundesbank: Αργή η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας - Σε ύφεση το 2023
Το ισχυρότερο ευρώ και η υψηλή δυναμική των μισθών αποτελούν αντίβαρο για τους εξαγωγείς
Με... κόπο θα ανακάμψει η γερμανική οικονομία από τις κρίσεις των τριών τελευταίων ετών, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Deutsche Bundesbank.
"Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να παλεύει με τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού.
Αυτό μειώνει την αγοραστική δύναμη των πολιτών", εξήγησε ο πρόεδρος της Bundesbank, Joachim Nagel παρουσιάζοντας τις προβλέψεις του ιδρύματός του.
Αν και η οικονομία ανακτά σιγά-σιγά τον ρυθμό της κατά το τρέχον έτος, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,3% λόγω της πτώσης του προηγούμενου χειμερινού εξαμήνου.
Αντίθετα, σημείωσε, η οικονομία θα ανακάμψει και πάλι τα επόμενα δύο χρόνια.
"Βλέπουμε μια μείωση του πληθωρισμού, αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από το να δώσουμε το σήμα της επίλυσης", δήλωσε ο Nagel.
Αν και ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας, ιδίως, μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, ο πυρήνας του πληθωρισμού (δηλαδή χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα) παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Συνολικά, ο ρυθμός πληθωρισμού, όπως μετράται από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), αναμένεται να μειωθεί από 8,7% πέρυσι σε 6,0% το τρέχον έτος.
Σύμφωνα με την Bundesbank, τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι 3,1% και 2,7% αντίστοιχα.
1_258.JPG

Βελτιώνεται η αγοραστική δύναμη

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Bundesbank, ο μειούμενος πληθωρισμός, οι έντονα αυξανόμενοι μισθοί και η εύρωστη αγορά εργασίας θα συνδυαστούν στο εγγύς μέλλον.
Ως αποτέλεσμα, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα αυξηθεί σταδιακά και θα είναι σε θέση να μπορούν να καταναλώνουν περισσότερο.
Ωστόσο, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα την ανάσχεση των ιδιωτικών επενδύσεων, ιδίως στην κατασκευή κατοικιών.
Επιπλέον, το ισχυρότερο ευρώ και η υψηλή δυναμική των μισθών αποτελούν αντίβαρο για τους εξαγωγείς.
Χάρη στην αυξανόμενη εξωτερική ζήτηση, ωστόσο, οι εξαγωγές εξακολουθούν να αυξάνονται συγκρατημένα.
Η πραγματική κρατική κατανάλωση θα μειωθεί απότομα φέτος λόγω του μαρασμού των δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία και στη συνέχεια θα αυξηθεί και πάλι σημαντικά.
"Συνολικά, μπορούμε να περιμένουμε οικονομική ανάπτυξη 1,2% και 1,3% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα", δήλωσε ο κ. Nagel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης