Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαβεβαιώσεις Xi σε Gates: Η Κίνα δεν επιδιώκει παγκόσμια ηγεμονία

Διαβεβαιώσεις Xi σε Gates: Η Κίνα δεν επιδιώκει παγκόσμια ηγεμονία
Η Κίνα κατηγορεί συχνά τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν την παγκόσμια ηγεμονία
Σχετικά Άρθρα
«Παλιό φίλο» αποκάλεσε τον Bill Gates ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, ενώ δήλωσε ότι ελπίζει να συνεργαστούν με τρόπο που θα ωφελήσει τόσο την Κίνα όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πρώτη συνάντηση του Xi με ξένο επιχειρηματία εδώ και χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στον κρατικό ξενώνα Diaoyutai του Πεκίνου, όπου οι ηγέτες της Κίνας παραδοσιακά υποδέχονται ανώτερους ξένους επισκέπτες, ο Xi δήλωσε ότι ήταν πολύ χαρούμενος που είδε τον συνιδρυτή και φιλάνθρωπο της Microsoft μετά από τρία χρόνια και ότι ο Gates ήταν ο πρώτος Αμερικανός φίλος που συνάντησε φέτος.
"Λέω συχνά ότι τα θεμέλια των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται στους ανθρώπους της.
Εναποθέτω τις ελπίδες μου στον αμερικανικό λαό", ανέφερε ο Xi σε βίντεο που δημοσίευσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV.
"Με την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε διάφορες δραστηριότητες επωφελείς για τις δύο χώρες και τους λαούς μας, δραστηριότητες που ωφελούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της", ανέφερε.
Ο Gates, ο οποίος έφθασε στο Πεκίνο την Τετάρτη, δήλωσε ότι είναι "τιμή" που είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο.
"Είχαμε πάντα πολύ καλές συζητήσεις και θα έχουμε πολλά σημαντικά θέματα να συζητήσουμε σήμερα ... είναι πολύ συναρπαστικό να επιστρέφω".
Σε ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο Gates δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Xi είχαν συζητήσει τις παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία και την ανάπτυξη, όπως η ανισότητα στην υγεία και η κλιματική αλλαγή, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Xi σταμάτησε να ταξιδεύει στο εξωτερικό για σχεδόν τρία χρόνια, καθώς η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι διεθνείς συναντήσεις του μετά την επαναλειτουργία ήταν κυρίως με άλλους κρατικούς ηγέτες.
Αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν επισκεφθεί την Κίνα από τότε που «άνοιξε» ξανά στις αρχές του έτους, αλλά οι περισσότεροι έχουν συναντηθεί με υπουργούς της κυβέρνησης.
Ο Gates αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της Microsoft το 2020 για να επικεντρωθεί στη φιλανθρωπία στους τομείς της παγκόσμιας υγείας, της εκπαίδευσης και της κλιματικής αλλαγής.
Η τελευταία αναφερόμενη συνάντηση μεταξύ του Xi και του Gates ήταν το 2015, όταν συναντήθηκαν στο περιθώριο του φόρουμ Μποάο στην επαρχία Χαϊνάν. Στις αρχές του 2020, ο Xi έγραψε στον Gates, ευχαριστώντας τον ίδιο και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates για την υπόσχεση βοήθειας προς την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση του COVID-19.
Ο Xi συζήτησε επίσης την παγκόσμια άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) με τον Bill Gates και δήλωσε ότι καλωσορίζει τις αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, που φέρνουν την τεχνολογία AI τους στην Κίνα, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών.
Συζήτησαν επίσης την επιχειρηματική ανάπτυξη της Microsoft στην Κίνα.

«Η Κίνα δεν επιδιώκει παγκόσμια ηγεμονία»

Η διάθεση της ξένης επιχειρηματικής κοινότητας απέναντι στην Κίνα έχει γίνει πιο επιφυλακτική καθώς οι εντάσεις Κίνας-ΗΠΑ εντείνονται και ο Σι αυξάνει την εστίαση της Κίνας στην εθνική ασφάλεια.
Η επίσκεψη του Γκέιτς πραγματοποιείται πριν από το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στην Κίνα, το οποίο καθυστερεί εδώ και καιρό και αποσκοπεί στη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών και στρατηγικών αντιπάλων του κόσμου.
Ο Blinker είχε μια τεταμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Qin Gang την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Qin προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της και να βλάπτουν την ασφάλειά της.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Gates, ο Xi διαμήνυσε ότι η Κίνα δεν θα ακολουθήσει το παλιό μονοπάτι της "ισχυρής χώρας που επιδιώκει την ηγεμονία", αλλά θα συνεργαστεί με άλλες χώρες για την επίτευξη κοινής ανάπτυξης, σύμφωνα με την εφημερίδα People's Daily εφημερίδα.
Η Κίνα κατηγορεί συχνά τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν την παγκόσμια ηγεμονία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης