Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι λένε οι ΗΠΑ για το επίπεδο ετοιμότητας των πυρηνικών όπλων και το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα

Τι λένε οι ΗΠΑ για το επίπεδο ετοιμότητας των πυρηνικών όπλων και το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα
Ο Λευκός Οίκος σχολιάζει τη δήλωση του Ρώσου προέδρου περί μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών στη Λευκορωσία
Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στις αρχές της συλλογικής άμυνας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά θεωρούν περιττό να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας των πυρηνικών τους δυνάμεων μετά από πρόσφατες δηλώσεις εκ μέρους της ρωσικής ηγεσίας, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Olivia Dalton.
«Θα επαναλάβω απλώς, όπως έχουμε πει επίσης τις τελευταίες ημέρες, δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ούτε λόγο να προσαρμόσουμε την πυρηνική μας στάση αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Dalton.
«Αλλά επιβεβαιώνουμε επίσης τη δέσμευσή μας στη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ», είπε σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για την ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών στη Λευκορωσία.
Σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα καταφεύγει σε ανεύθυνη πυρηνική ρητορική.
«Όπως έχουμε ξαναπεί, πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η πυρηνική ρητορική είναι εξαιρετικά ανεύθυνη.
Απλώς δεν υπάρχει χώρος για αυτό. Είναι εξαιρετικά ανεύθυνη», τόνισε η Dalton.
Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) 2023 την Παρασκευή (16/6/2023), ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τόνισε ότι οι πρώτες ρωσικές πυρηνικές κεφαλές είχαν ήδη παραδοθεί στη Λευκορωσία και ολόκληρη η παρτίδα θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Στις 25 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματος του Μινσκ, η Μόσχα θα αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία, κίνηση που έχουν πραγματοποιήσει και οι ΗΠΑ εδώ και καιρό στο έδαφος των ευρωπαϊκών συμμαχικών χωρών.
Η Μόσχα έχει ήδη παράσχει στο Μινσκ τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα και βοήθησε τη Λευκορωσία να επανεξοπλίσει τα αεροπλάνα της για να μεταφέρουν εξειδικευμένα όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης