Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Συναντίληψη Σαουδικής Αραβίας – Ιράν για θέματα ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο

Διπλωματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή:  Συναντίληψη Σαουδικής Αραβίας – Ιράν για θέματα ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο
Η Σαουδική Αραβία προσκάλεσε τον πρόεδρο του Ιράν Ebrahim Raisi για επίσημη επίσκεψη, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας
Σχετικά Άρθρα
Η γεωπολιτική κρίση στη Ουκρανία επιταχύνει την επιλυση των περιφεριακών εντάσεων σε άλλα μέρη του πλανήτη και δη στην Ανατολή... 
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία έκαναν ένα ακόμη βήμα το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 για να επισφραγίσουν τη συμφιλίωση τους και το νέο κλίμα στις διμερείες σχέσεις, καθώς ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ριάντ πραγματοποίησε μια επίσκεψη - ορόσημο στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά από μια επταετή ρήξη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan είχε συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Hossein Amir-Abdollahian με επίκεντρο την περιφερειακή ασφάλεια και επρόκειτο επίσης να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ebrahim Raisi.
Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία προσκάλεσε τον πρόεδρο του Ιράν Ebrahim Raisi για επίσημη επίσκεψη, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της.

Ανάταξη των διμερών σχέσεων

Η σουνιτική μουσουλμανική χώρα, η Σαουδική Αραβία, διέκοψε τις σχέσεις με το Ιράν υπό την ηγεσία των Σιιτών το 2016, μετά την επίθεση στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη και στο προξενείο της στη βορειοδυτική πόλη Mashhad κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την εκτέλεση από το Ριάντ του σιίτη κληρικού Nimr al-Nimr.
Ωστόσο, οι δύο χώρες συμφώνησαν τον Μάρτιο να ανατάξουν τους δεσμούς τους και να ανοίξουν ξανά τις αντίστοιχες πρεσβείες τους, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Κίνας που έχει αλλάξει τις περιφερειακές ισορροπίες.
Στις 6 Ιουνίου, το Ιράν άνοιξε εκ νέου την πρεσβεία και το προξενείο του στη Σαουδική Αραβία και το βασίλειο αναμένεται να ανοίξει ξανά τη διπλωματική του αποστολή στην Τεχεράνη «σύντομα», δήλωσε ο πρίγκιπας Faisal.
«Θα ήθελα να επισημάνω τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας όσον αφορά την περιφερειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα την ασφάλεια της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας και των πλωτών οδών», δήλωσε ο πρίγκιπας Faisal σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Amir-Abdollahian.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, του τουρισμού και των μεταφορών.
Ο Amir-Abdollahian τόνισε την άποψη του Ιράν ότι «η περιφερειακή ασφάλεια θα διασφαλιστεί χωρίς εξωτερική παρέμβαση.
«Οι σχέσεις μας βασίζονται σε ένα σαφές θεμέλιο πλήρους και αμοιβαίου σεβασμού για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις», πρόσθεσε ο πρίγκιπας Faisal.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας επισημανε  ότι θα απευθύνει πρόσκληση στον Raisi «να επισκεφθεί σύντομα το βασίλειο».
Ο πρίγκιπας Faisal ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας που επισκέφθηκε το Ιράν από το 2006, όταν ο εκλιπών Σαουδάραβας κορυφαίος διπλωμάτης πρίγκιπας Σαουδάραβας αλ-Φαϊσάλ έκανε ένα ταξίδι στην Τεχεράνη.
Από την αποκατάσταση των σχέσεων, η Σαουδική Αραβία πίεσε για μια ειρηνευτική συμφωνία με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Houthi και υποστήριξε επίσης την επιστροφή τον περασμένο μήνα της βασικής συμμάχου του Ιράν Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο.
Η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν δεν ήταν η πρώτη για τους δύο κορυφαίους διπλωμάτες.
Ο πρίγκιπας Faisal και ο Amir-Abdollahian είχαν συναντηθεί στο Πεκίνο τον Απρίλιο, όπου και οι δύο υποσχέθηκαν να προωθήσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
Εικόνα
Εικόνα
Αποκατάσταση των σχέσεων με γειτονικές χώρες


Τον ίδιο μήνα, μια αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας επισκέφτηκε το Ιράν για να συζητήσει την επανέναρξη των διπλωματικών του αποστολών, δήλωσε τότε το υπουργείο Εξωτερικών του Ριάντ.
Ενώ το Ιράν άνοιξε ξανά την πρεσβεία του στη Σαουδική Αραβία, η επαναλειτουργία της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη έχει καθυστερήσει λόγω της κακής κατάστασης του κτιρίου που υπέστη ζημιές κατά τις διαδηλώσεις του 2016.
Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των εργασιών, Σαουδάραβες διπλωμάτες θα εργάζονται από ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Τεχεράνη, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Μετά τη συμφωνία ορόσημο με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Ιράν έχει προχωρήσει στην ενίσχυση ή την αποκατάσταση των δεσμών με τις γειτονικές αραβικές χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πύραυλος του Ιράν μπορεί να φτάσει στις στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Τον Απρίλιο, το Ιράν διόρισε πρεσβευτή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την αποχώρηση του προκατόχου του.
Η κίνηση ήρθε αφότου το Ιράν καλωσόρισε έναν πρεσβευτή των Εμιράτων τον περασμένο Σεπτέμβριο, τερματίζοντας την εξαετή απουσία του, αφού τα ΗΑΕ είχαν μειώσει το επίπεδο της διπλωματικής του εκπροσώπησης το 2016.
Το Ιράν δήλωσε επίσης ότι θα καλωσόριζε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Μπαχρέιν για να τερματιστεί η επταετής ρήξη.
Και στα τέλη Μαΐου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Ayatollah Khamenei, δήλωσε ότι θα καλωσόριζε την επανέναρξη των σχέσεων με την Αίγυπτο, οι οποίες είχαν διακοπεί από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
KSA Iran map
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης