Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγορά ταύρων (bull market) ή αγορά κορόιδων (fool market) στη Wall Street; - Το κρίσιμο τεστ

Αγορά ταύρων (bull market) ή αγορά κορόιδων (fool market) στη Wall Street; - Το κρίσιμο τεστ
Στη Wall Street παραμένουν επίσης οι ανησυχίες ότι η πορεία της αγοράς είναι υπερβολική
Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχει κάνει απίστευτα βήματα από την πτώση της πέρυσι - τόσο πολύ, που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η οικονομία θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης.
Στο κλείσιμο στις 16 Ιουνίου 2022, ο δείκτης S&P 500 βρισκόταν περίπου στα 3.666,77 μονάδες, χτυπημένος από τον επίμονο πληθωρισμό, τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Ο δείκτης βρίσκεται στις 4.409,59 μονάδες κατά το κλείσιμο της 16ης Ιουνίου 2023 - σημειώνοντας κέρδη περίπου 20% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, παρά τις καταρρεύσεις περιφερειακών τραπεζών, την οριακά μόνο αποφευχθείσα χρεοκοπία και τη συνεχιζόμενη μάχη της Fed κατά του πληθωρισμού.
Οι τεχνολογικές μετοχές της mega-cap που είχαν πληγεί από την άνοδο των επιτοκίων το 2022 έχουν επίσης δει μια τεράστια ώθηση φέτος.
Οι μετοχές της Apple σημείωσαν ιστορικά υψηλό κλείσιμο στα 186,01 δολάρια την περασμένη Πέμπτη, έναντι 135,43 δολαρίων ένα χρόνο πριν.
Για το έτος, ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά περίπου 15%, ο Dow έχει κερδίσει 3,5% και ο Nasdaq Composite έχει αυξηθεί 30,8%.

Έρχεται πόνος...

Αλλά η πρόσφατη επιτάχυνση του ράλι προμηνύει κάποιο πόνο μπροστά μας, λένε οι επενδυτές.
"Η αγορά συμπεριφέρεται αρκετά παραπλανητικά", δήλωσε η Amanda Agati, επικεφαλής επενδύσεων στην PNC Financial Services Asset Management Group.
"Πολλά από αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή μπορεί κάλλιστα να είναι ότι είναι κάτι σαν το τελευταίο ζήτω, η τελευταία ανάσα πριν γείρουμε προς τη συρρίκνωση".
Ήδη, υπάρχουν ενδείξεις ότι σχηματίζονται ρωγμές που θα μπορούσαν σύντομα να διευρυνθούν.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, αλλά ανέφερε ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια άλλες δύο φορές φέτος.
Αυτό προκάλεσε αρχικά ένα απότομο ξεπούλημα πριν οι επενδυτές αποτιμήσουν γρήγορα το επιθετικό σήμα της Fed και οι μετοχές ανέβηκαν και πάλι μέχρι το κλείσιμο της Τετάρτης.
Οι μετοχές υποχώρησαν ελαφρώς την Παρασκευή, αλλά έκλεισαν την εβδομάδα ανοδικά.
Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η αγορά βρίσκεται, τουλάχιστον προς το παρόν, σε ξέφρενη πορεία.

Ο S&P 500 φτάνει σε έδαφος bull market και νέα υψηλά

Στα τέλη Μαΐου, η ψήφιση από το Κογκρέσο της συμφωνίας για το ανώτατο όριο του χρέους (που αργότερα υπογράφηκε σε νόμο από τον Πρόεδρο Joe Biden) και ένα εξαιρετικό τρίμηνο από την εταιρεία κατασκευής τσιπ Nvidia ώθησαν τα τεχνολογικά ονόματα με μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε υψηλότερα επίπεδα, βοηθώντας τις μετοχές να ξεπεράσουν το εύρος συναλλαγών στο οποίο είχαν κολλήσει για μήνες.
Στη συνέχεια, ο S&P 500 νωρίτερα αυτόν τον μήνα εισήλθε σε bull market, σημειώνοντας άνοδο άνω του 20% από το χαμηλό του τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο δείκτης S&P 500 έκλεισε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022.

Βελτίωση του εύρους της αγοράς

Το εύρος της αγοράς έχει βελτιωθεί πρόσφατα, καθώς το ράλι του S&P 500 έχει διευρυνθεί από τις μετοχές τεχνολογίας σε άλλα τμήματα της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών, των υλικών και των χρηματοπιστωτικών τομέων.
Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τους επενδυτές που ανησυχούν ότι τα κέρδη του S&P 500 φέτος έχουν κυριαρχηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις μετοχές τεχνολογίας, που ενισχύθηκαν από τη φυγή προς την ασφάλεια ενόψει της οικονομικής αβεβαιότητας και από τον ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η επόμενη δοκιμασία του ράλι

Παρά τις ανοδικές ενδείξεις στην αγορά, οι επενδυτές λένε ότι τα μαθηματικά δεν οδηγούν σε ένα διαρκές ράλι - ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μια πιθανή ύφεση διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Και ενώ το εύρος της αγοράς έχει διευρυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οι τεχνολογικές μετοχές της mega-cap εξακολουθούν να ευθύνονται για τη μερίδα του λέοντος των κερδών, οδηγώντας ενδεχομένως ένα ράλι με σαθρά πόδια.
Στη Wall Street παραμένουν επίσης οι ανησυχίες ότι η πορεία της αγοράς είναι υπερβολική.
"Η αποτίμηση ορισμένων από αυτές τις κινήσεις είναι σαν τον Ίκαρο που πετάει πολύ κοντά στον ήλιο", δήλωσε ο Richard Steinberg, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην The Colony Group.
Επιπλέον, οι αποδόσεις των 2ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων παραμένουν ανεστραμμένες, ένα φαινόμενο που ιστορικά προηγείται της οικονομικής ύφεσης.
Η επόμενη δοκιμασία για τις μετοχές θα είναι πιθανότατα η επόμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια, σύμφωνα με την Agati.
Ο πρόεδρος Jerome Powell δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ότι η συνεδρίαση του Ιουλίου θα είναι "ζωντανή", πράγμα που σημαίνει ότι η απόφαση θα είναι προς συζήτηση.
"Πιστεύουμε ότι η Fed θα κάνει άλλο ένα βήμα για περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής τον Ιούλιο και αυτό μπορεί τελικά να είναι ο καταλύτης που θα δημιουργήσει μια διόρθωση στην αγορά", δήλωσε η Agati.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι, ακόμη και αν αναμένουν κάποιο βραχυπρόθεσμο πόνο μπροστά τους.
"Νομίζω ότι είναι πιθανό να τελειώσει το έτος ανοδικά έναντι καθοδικών τάσεων", δήλωσε η Sylvia Jablonski, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Defiance ETFs.
Ωστόσο, "δεν πιστεύω απαραίτητα ότι θα έχουμε άλλο ένα 20%, 30% ή κάτι τέτοιο από τον Nasdaq".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης