Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα χέρια της UBS η «καυτή πατάτα» της Credit Suisse με την Archegos Capital

Στα χέρια της UBS η «καυτή πατάτα» της Credit Suisse με την Archegos Capital
Η UBS "κληρονόμησε" έναν μακρύ κατάλογο ανεπίλυτων υποθέσεων μετά την ολοκλήρωση της επείγουσας εξαγοράς της Credit Suisse
Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ρυθμιστικά πρόστιμα σχετικά με τις συναλλαγές της Credit Suisse στην Archegos Capital αντιμετωπίζει η UBS, καθώς η ελβετική τράπεζα κληρονομεί ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο δικαστικών υποθέσεων του πρώην αντιπάλου της.
Το πρόστιμο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την Archegos μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ. δολάρια, ενώ η Αρχή Εποπτικής Ρύθμισης του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο έως και 100 εκατ. στερλίνες (128 εκατ. δολάρια).
Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας δεν έχει την εξουσία να επιβάλει πρόστιμα.

Πάνω από 4 δισ. η "ζημιά"

Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έδωσε στον διευθύνοντα σύμβουλο Sergio Ermotti ένα πιθανό έκτακτο κέρδος αυτό το τρίμηνο σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μετά τη διάσωση με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, η UBS έχει προηγουμένως καθοδηγήσει ότι οι νομικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με την Credit Suisse θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 12 μηνών και οι απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να ανέλθουν σε περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σε αντίθεση με άλλες τράπεζες που συνεργάζονταν με το οικογενειακό γραφείο που διαχειρίστηκε την περιουσία του Bill Hwang, η Credit Suisse άργησε να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της και κατέληξε με ζημίες ύψους 5,5 δισ. δολαρίων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη επιχείρηση το 2021.
Η UBS υπέστη πολύ μικρότερη ζημία.
Η τράπεζα είχε ζητήσει από τη Finma, τη Fed και την PRA να δημοσιεύσουν τα πορίσματά τους και να ανακοινώσουν από κοινού τυχόν κυρώσεις στα τέλη του επόμενου μήνα, σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι πρώτοι ανέφεραν ότι η UBS θα αντιμετωπίσει κάποιες κυρώσεις.
Παρόλα αυτά, η UBS "κληρονόμησε" έναν μακρύ κατάλογο ανεπίλυτων υποθέσεων μετά την ολοκλήρωση της επείγουσας εξαγοράς της Credit Suisse.
Από μια ποινική καταδίκη για τη διευκόλυνση ενός Βούλγαρου διακινητή κοκαΐνης στο ξέπλυμα χρήματος μέχρι έναν διακανονισμό μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα σκάνδαλο δωροδοκίας που σχετίζεται με έναν στόλο αλιείας τόνου στη Μοζαμβίκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης