Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα γκάφα από το αμερικανικό Πεντάγωνο - «Τρύπα» 6,2 δισ. από λογιστικό λάθος σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Νέα γκάφα από το αμερικανικό Πεντάγωνο - «Τρύπα» 6,2 δισ. από λογιστικό λάθος σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκρίνει τέσσερις γύρους βοήθειας προς την Ουκρανία συνολικού ύψους περίπου 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Απανωτά είναι τα λάθη στον υπολογισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία από το αμερικανικό Πεντάγωνο, καθώς υπερεκτιμήθηκε και πάλι στρατιωτικό υλικό.
Λόγω ενός τεράστιου λογιστικού λάθους, το οποίο συνέβη μόλις τέσσερις εβδομάδες μετά από ένα λογιστικό λάθος ύψους 3 δισ. δολαρίων, η αξία των όπλων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπερεκτιμήθηκε κατά 6,2 δισ. δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με το AP.
Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh δήλωσε ότι από λεπτομερή εξέταση του λογιστικού λάθους διαπιστώθηκε ότι καταγράφηκε το κόστος αντικατάστασης του εξοπλισμού και όχι η πραγματική λογιστική αξία των ειδών που αφαιρέθηκαν από τα αποθέματα του Πενταγώνου και στάλθηκαν στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι οι τελικοί υπολογισμοί αποκαλύπτουν ένα λάθος ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον οικονομικό έτος και 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2022, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

Η επίπτωση

Σύμφωνα με το AP, το αμερικανικό υπουργείο έχει τώρα πρόσθετα χρήματα στα ταμεία του για να τα χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την Ουκρανία καθώς συνεχίζει την αντεπίθεσή της κατά της Ρωσίας.
Και αυτό έρχεται καθώς το οικονομικό έτος ολοκληρώνεται και η χρηματοδότηση από το Κογκρέσο είχε αρχίσει να μειώνεται.
"Απλώς θα επιστρέψουν στο ταμείο των χρημάτων που έχουμε διαθέσει" για τις μελλοντικές μειώσεις των αποθεμάτων του Πενταγώνου, σύμφωνα με τον Sigh.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκρίνει τέσσερις γύρους βοήθειας προς την Ουκρανία συνολικού ύψους περίπου 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων - ορισμένα από τα οποία πήγαν για την αναπλήρωση του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στις γραμμές του μετώπου.
Τον Δεκέμβριο, το Κογκρέσο ενέκρινε τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, συνολικού ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Τα "επιπλέον" 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια που "βρέθηκαν" για την Ουκρανία έρχονται καθώς η χώρα ξεκινά την αντεπίθεσή της κατά της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να ανακτήσει εδάφη που κατέχουν οι δυνάμεις του Κρεμλίνου από τον Φεβρουάριο του 2022.
Μέχρι στιγμής, "η αντεπίθεση έχει έρθει αντιμέτωπη με βαριά ναρκοθετημένο έδαφος και ενισχυμένες αμυντικές οχυρώσεις", σύμφωνα με τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Valerii Zaluzhnyi.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν παράσχει ακόμη ακριβή σύνολα για το ποσό των χρημάτων που απομένουν για τις αναλήψεις της Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, η οποία παρέχει πιο μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την αγορά όπλων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων συστημάτων αεράμυνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης