Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα - Βυθίζεται στον πληθωρισμό η Τουρκία

Σε νέα ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα - Βυθίζεται στον πληθωρισμό η Τουρκία
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος είναι περίπου 50% ετησίως
Σε νέα ιστορικά χαμηλά βυθίζεται η τουρκική λίρα, παρά την αύξηση του βασικού επιτοκίου της Τουρκίας κατά 650 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα της χώρας, σε μια δραματική αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο σχεδόν στο διπλάσιο, από 8,5% σε 15% την Πέμπτη, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της χώρας από τον Μάρτιο του 2021.
Ωστόσο, αυτό εξακολουθούσε να είναι κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση στο 21%.
Η λίρα - η οποία επεκτείνει την πτώση της μετά την επανεκλογή του προέδρου Recep Tayyip Erdogan - διαπραγματεύεται στα 24,97 έναντι του δολαρίου.
1_269.JPG
Γιατί υποχωρεί η λίρα

″Η λίρα βυθίζεται σε μεγάλο βαθμό και πιθανότατα θα συνεχίσει να το κάνει, καθώς προσπαθούν να παίξουν το παιχνίδι του catch up", δήλωσε ο Steve Hanke, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας είναι "λίγο πίσω από την καμπύλη".
Ο νεοδιορισθείς διοικητής Hafize Gaye Erkan άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση του πληθωρισμού στη χώρα.
"Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται, εγκαίρως και σταδιακά, έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού", ανέφερε ο Erkan σε δήλωσή του.
Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία, ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 39,59%.
Τον περασμένο Οκτώβριο το ποσοστό πληθωρισμού της Τουρκίας εκτινάχθηκε στο 85,51%.

Τεράστια η ποσότητα χρήαμτος

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek δήλωσε ότι μια προβλέψιμη δημοσιονομική πολιτική και ένα ελεύθερο καθεστώς συναλλαγματικών ισοτιμιών θα "διασφαλίσουν ότι η τουρκική λίρα θα ανακτήσει τη σταθερότητα και θα γίνει ένα αξιόπιστο νόμισμα".
Ωστόσο, ο Hanke δήλωσε ότι αυτά από μόνα τους δεν θα είναι αρκετά.
"Η νομισματική πολιτική δεν αφορά τα επιτόκια.
Έχει να κάνει με την αύξηση και την ποσότητα του χρήματος", δήλωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η προσφορά χρήματος στην Τουρκία "αυξάνεται πολύ γρήγορα", δεδομένου ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της προσφοράς χρήματος είναι περίπου 50% ετησίως.
Η Goldman Sachs δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων υποδηλώνει ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η κεντρική τράπεζα "σκοπεύει να επιμείνει στο ανορθόδοξο πλαίσιο που επικεντρώνεται σε μακροοικονομικά προληπτικά μέτρα και ποσοτικούς περιορισμούς και όχι στην πρόσβαση στη ρευστότητα της TCMB με βάση τα επιτόκια για τη σύσφιξη της πολιτικής".
Οι αναλυτές προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες που επικεντρώνονται σε αυτά τα μέτρα που σταθεροποιούν και αυξάνουν την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Τουρκίας θα είναι περιορισμένες χωρίς μια στάση νομισματικής πολιτικής με βάση τα επιτόκια.
Η ελεύθερη πτώση της λίρας είχε προηγουμένως ξεπεράσει τις προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζας για το τρίμηνο μέσα σε τρεις ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης