Διεθνή

Βρετανική ΜΙ5: Η ανταρσία Wagner, η πιο σημαντική πρόκληση για το ρωσικό κράτος τα τελευταία χρόνια

Βρετανική ΜΙ5: Η ανταρσία Wagner, η πιο σημαντική πρόκληση για το ρωσικό κράτος τα τελευταία χρόνια
H πίστη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς, θα είναι καθοριστική για την έκβαση της κρίσης τις επόμενες ώρες, τονίζει η βρετανική ΜΙ5
Οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες περιγράφουν την εξέγερση των μισθοφόρων της ομάδας Wagner Yevgeni Prigozhin ως «την πιο σημαντική πρόκληση για το ρωσικό κράτος τα τελευταία χρόνια» και όπως αναφέρουν σε σημείωμά τους ορισμένα μέλη του ρωσικού στρατού «θα διατηρήσουν πιθανότατα παθητική στάση, συναινώντας με την ομάδα Wagner», προσθέτοντας ότι τις επόμενες ώρες «η πίστη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς, θα είναι καθοριστική για την έκβαση της κρίσης» σύμφωνα με το BBC.
Ο Emmanuel Macron «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Ρωσία, όπου ο ηγέτης της πολιτοφυλακής Wagner έχει ξεσηκωθεί κατά των ρωσικών τακτικών στρατευμάτων και ελέγχει αρκετές στρατιωτικές τοποθεσίες, ανέφερε το Σάββατο το Elysée.
«Ο Πρόεδρος παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Παραμένουμε επικεντρωμένοι στη στήριξη της Ουκρανίας», ανέφερε η γαλλική προεδρία, γράφει η Liberation.

Πόσο πραγματική είναι η απειλή της Wagner να κινηθεί προς τη Μόσχα;

Το BBC επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα πόσο πραγματική είναι η απειλή της Wagner ότι θα κινηθεί προς τη Μόσχα.
Το βρετανικό Μέσο αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «ο Yevgeni Prigozhin ισχυρίζεται ότι έχει 25.000 ένοπλους μαχητές υπό τις διαταγές του.
Οι περισσότεροι από αυτούς συμμετέχουν εδώ και μήνες σε σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία.
Τις τελευταίες ημέρες, ο Prigozhin αποσύρει τα στρατεύματά του στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων του Rostov και του Belgorod.
Αλλά ο κύριος όγκος των μαχητών αυτών βρίσκεται επί του παρόντος μακριά από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Για να μετακινηθούν εκεί, ο Prigozhin και οι άνδρες του θα πρέπει να καλύψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα – διασχίζοντας ρωσικές περιοχές όπου ισχύει ειδικό αντιτρομοκρατικό καθεστώς.
Ανεπιβεβαίωτες αναφορές λένε ότι μια φάλαγγα του Wagner χτυπήθηκε σήμερα Σάββατο από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Voronez, στα μισά της διαδρομής προς τη Μόσχα.
Τόσο ο Prigozhin όσο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παροτρύνουν τώρα ενεργά τους ενόπλους της αντίπαλης πλευράς να αλλάξουν στρατόπεδο – αλλά σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές ποιος θα έχει το πάνω χέρι.
Παρόλα αυτά, ήδη γίνεται λόγος για έναν νέο εμφύλιο πόλεμο στην χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης