Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αναβρασμό οι Ευρωπαίοι επενδυτές - Ζήτησε εκτάκτως μέτρα για πιθανή τραπεζική κατάρρευση η SRB

Σε αναβρασμό οι Ευρωπαίοι επενδυτές - Ζήτησε εκτάκτως μέτρα για πιθανή τραπεζική κατάρρευση η SRB
"Χρειαζόμαστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να επιστρέψουν στο τραπέζι του σχεδιασμού για το θέμα της χρηματοδότησης κατά την εξυγίανση", δήλωσε ο Laboureix
Ισχυρές πιέσεις ασκεί τις τελευταίες ημέρες η αρχή εξυγίανσης τραπεζών της Ευρώπης (Single Resolution Board - SRB) στους πολιτικούς της Ευρώπης να παράσχουν περισσότερη "δύναμη πυρός" για την προστασία των καταθετών και να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο εκκαθαρίζονται οι τράπεζες, αφού οι πρόσφατες αποτυχίες υπογράμμισαν την ανάγκη για ταχεία και αποφασιστική δράση σε περίπτωση κρίσης.
Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο ώθησε τις ΗΠΑ να επικαλεστούν εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να εγγυηθούν την άμεση πλήρη αποπληρωμή όλων των καταθετών της.
Ο "γάμος" της Credit Suisse με την UBS μια εβδομάδα αργότερα διευκολύνθηκε από την προσφορά δισεκατομμυρίων ευρώ εγγυημένης χρηματοδότησης από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας στη συγχωνευμένη οντότητα.
Την Πέμπτη, η SNB ζήτησε την αναθεώρηση των τραπεζικών κανονισμών, καθώς προειδοποίησε ότι οι υφιστάμενοι παγκόσμιοι κανόνες για το κεφάλαιο και τη ρευστότητα ήταν ανεπαρκείς.
Η Τράπεζα της Αγγλίας επανεξετάζει επίσης το πλαίσιό της για την εξυγίανση μικρότερων τραπεζών και το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων στον απόηχο της κρίσης.

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν

Στην Ευρώπη, είχαν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για ένα ανανεωμένο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων με στόχο τη μείωση του ενδεχόμενου ζημιών για τους φορολογούμενους ή τους καταθέτες, αλλά ο Dominique Laboureix, πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, δήλωσε ότι ενώ η δέσμη μέτρων ήταν "ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", υπήρχαν περισσότερα που έπρεπε να γίνουν.
"Χρειαζόμαστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να επιστρέψουν στο τραπέζι του σχεδιασμού για το θέμα της χρηματοδότησης κατά την εξυγίανση", δήλωσε ο Laboureix, το όργανο του οποίου είναι επιφορτισμένο με την ασφαλή εκκαθάριση μεγάλων ή συστημικών τραπεζών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, μια ομάδα που σήμερα αριθμεί 115 τράπεζες.
"Εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με μια απόφαση εξυγίανσης κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου... δεν μπορούμε να πούμε, εντάξει, ας ζητήσουμε από την κεντρική τράπεζα να δώσει μια γραμμή ρευστότητας που θα υποστηρίζεται από μια εγγύηση της κυβέρνησης", πρόσθεσε.
"Αυτό δεν είναι δυνατό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο".
Η προσφορά ρευστότητας σε μια τράπεζα που καταρρέει είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταθετών και τη μείωση του κινδύνου ενός bank run, διαβεβαιώνοντας τους πελάτες ότι μπορούν να βγάλουν τα χρήματά τους αν το θελήσουν.
"Η ιδέα είναι να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός μας, διότι πιστεύουμε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα ήταν καλύτερο να είχαμε μια λίγο μεγαλύτερη λύση για τη ρευστότητα", δήλωσε ο Laboureix, τονίζοντας ότι "στην πλειονότητα των περιπτώσεων, έχουμε ήδη επαρκείς πόρους".
Το SRB, ένας από τους πυλώνες του σχεδίου της ΕΕ για μια τραπεζική ένωση στα σύνορα των κρατών μελών της, θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμφωνήσει να χρηματοδοτεί τράπεζες υπό εξυγίανση, ενδεχομένως με την εγγύηση της κυβέρνησης της ΕΕ.
Το SRB μπορεί επί του παρόντος να έχει πρόσβαση σε γραμμές χρηματοδότησης μέσω του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Έλλειψη εργαλείων

"Χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο που να μας δίνει τα εργαλεία για να δράσουμε, χωρίς να καθιστά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων τόσο δύσκολη όσον αφορά τους φορείς και τις εγκρίσεις, ώστε να μην μπορούμε να λάβουμε μια απόφαση", δήλωσε ο Laboureix.
"Αν είναι πολύ περίπλοκο, δεν θα λειτουργήσει".
Ο Laboureix δήλωσε ότι η προτεινόμενη από αυτόν λύση θα χρειαστεί "σαφή διοργανική υποστήριξη" από τα κράτη μέλη της ΕΕ, την ΕΚΤ και τις αρχές εξυγίανσης.
Είπε ότι είναι "ρεαλιστικό" να περιμένουμε από την ΕΚΤ να υποστηρίξει το μέτρο, επειδή ήδη παρέχει έκτακτη βοήθεια ρευστότητας σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Οι νέες γραμμές δεν θα έπρεπε απαραίτητα να χαραχθούν, μάλλον η ύπαρξή τους θα βελτίωνε την εμπιστοσύνη: "Είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι αν υπάρχει ανάγκη στήριξης της ρευστότητας, είμαστε εδώ".
Ο Laboureix δήλωσε επίσης ότι η ζημία στην αγορά για το υπό αίρεση μετατρέψιμο τραπεζικό χρέος - τα ομόλογα πρόσθετης κατηγορίας 1, γνωστά ως AT1 - δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο φοβούνταν μετά την ακύρωση από τις ελβετικές αρχές 17 δισ. δολαρίων από τα AT1 της Credit Suisse χωρίς πρώτα να εξαλειφθούν οι μέτοχοι της τράπεζας.
"Η πραγματικότητα είναι ότι η αγορά AT1 παγκοσμίως δεν έχει διαλυθεί από τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ελβετοί", δήλωσε ο πρόεδρος του SRB, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες των Ελβετών διατήρησαν "απολύτως" την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης