Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιδού η αλήθεια για το «πραξικόπημα» στη Ρωσία: Ο Prigozhin απογοητεύθηκε από τις καλύτερες αμοιβές που προσέφερε ο Putin στους Wagner

Ιδού η αλήθεια για το «πραξικόπημα» στη Ρωσία: Ο Prigozhin απογοητεύθηκε από τις καλύτερες αμοιβές που προσέφερε ο Putin στους Wagner
Ο επικεφαλής των Wagner αντιμετώπισε ξαφνικά ως ...ανταγωνιστή τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin
Σχετικά Άρθρα
Πόσο πραγματικό ήταν τελικά το πραξικόπημα του ιδρυτή των Wagner, Yevgeni Prigozhin στη Ρωσία;
Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα ξέσπασμα Prigozhin που αισθάνεται υπαρξιακή ανησυχία και απογοήτευση.
Τα στοιχεία υποδεικνύουν πως ξαφνικά αντιμετωπίζει τον ρωσικό στρατό ως ανταγωνιστή.
Ενώ απειλούσε το ρωσικό κατεστημένο με νέο πρόεδρο ξαφνικά την προώθησή του στη Μόσχα και εγκατέλειψε το Rostov, όπου οι μαχητές είχαν στήσει την «επαναστατική» τους βάση.
Μέσα σε λίγες ώρες και ενώ ο κόσμος παρακολουθούσε συγκλονισμένος τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko μεσολάβησε, η Ρωσία προσέφερε το ακαταδίωκτο στους Wagner και ξαφνικά όλα τελείωσαν αναίμακτα και ειρηνικά.
Ένα πραξικόπημα για να επιτύχει, χρειάζεται υποστήριξη, αλλά η ρωσική ηγεσία εξακολουθεί να έχει τον Putin

Δεν είχε κανένα σύμμαχο στη Μόσχα

Η Velina Tchakarova, ειδικός επί των ρωσικών θεμάτων πολύ εύστοχα παρατήρησε ότι ένα πραγματικό πραξικόπημα δεν είναι δυνατό χωρίς βασικές πολιτικές προσωπικότητες εντός της ρωσικής κυβέρνησης και τους στενότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin.
«Ένα πραγματικό πραξικόπημα θα πρέπει να εκδηλωνόταν στη Μόσχα εάν ο Prigozhin επεδίωκε πραγματικά να υπερκεράσει την κεντρική διοίκηση και να αποκτήσει έλεγχο στο Κρεμλίνο.
Και δεν μπορεί να μπει στη Μόσχα χωρίς ένα πραξικόπημα, που να ενσωματώνει αξιωματούχους του στενού κύκλου του Putin» είπε η Tchakarova.
Ο «εσωτερικός κύκλος» περιλαμβάνει τον πρωθυπουργό Mikhail Mishtushin, τον αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Dmitry Medvedev, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev και τον επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov.
Δεν έχουν υπάρξει αναφορές ότι κανείς από τους αυτούς τους αξιωματούχους διαφώνησαν με τον Putin.
Το επεισόδιο επίσης δεν έπληξε την επιρροή της Ρωσίας διεθνώς.
Για παράδειγμα, καθώς εξελισσόταν η εξέγερση των Wagner, o Putin μίλησε στο τηλέφωνο με τους ηγέτες της Λευκορωσίας, του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν και «ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση».
Ο Putin μίλησε επίσης με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος προσέφερε πλήρη υποστήριξη στον Ρώσο ηγέτη.
prigozhin_2.JPG

Καμία υποστήριξη από τις ελίτ και τους εθνικιστές

Αυτό αποδεικνύει ότι ο Prigozhin δεν είχε καμία υποστήριξη από τις ελίτ της Ρωσίας, οι οποίες εδραίωσαν περαιτέρω τη συμμαχία τους με τον Putin.
Είναι επίσης απίθανο να αγνοούσε ότι δεν θα τα κατάφερνε.
Επίσης κανείς Ρώσος εθνικιστής με ισχύ δεν συμφώνησε με τον Prigozhin.
Αν μη τι άλλο, υπήρξε ευρεία κριτική για τη δράση του Prigozhin από Ρώσους αξιωματούχους.
Στο πλευρό του Ρώσου προέδρου, τάχθηκε άμεσα ο αρχηγός της Κριμαίας, Sergey Aksyonov.
Ο επικεφαλής της Βόρειας Οσετίας ζήτησε από τους ομοεθνείς του που υπηρετούν στους Wagner να μην υπακούσουν στις εντολές του Prigozhin.
Αλλά η πιο σκληρή απόρριψη προήλθε από τον αρχηγό της Τσετσενικής Δημοκρατίας, Ramzan Kadyarov.
O Kadyrov, ασκεί ένα ιδιόμορφο μείγμα υπερορθόδοξης ισλαμικής διακυβέρνησης στην Τσετσενία και έντονου ρωσικού εθνικισμού με πλήρη πίστη στον Putin.
Στο κανάλι του στο Telegram, ο Kadyrov, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Prigozhin «πισώπλατη μαχαιριά» και είπε:
«Έχουμε πόλεμο δεν είναι η ώρα να εκφράσουμε προσωπικά παράπονα και να επιλύσουμε διαφορές στα μετόπισθεν μας, που πρέπει να βρίσκονται σε ήρεμη κατάσταση.
Στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι «θα λάβει σκληρά μέτρα…αν χρειαστεί…(καθώς) η εξέγερση πρέπει να συντριβεί».
Ο Kadyrov είχε επίσης διαφωνήσει δημόσια με τον Prigozhin στη διαμάχη του στις 6 Μαΐου με τον Shoigu και τον Gerasimov.
Μάλιστα ο ηγέτης της Τσετσενίας έφερε ως παράδειγμα τον Apti Alaudinov τον διοικητή του συντάγματος των ειδικών δυνάμεων Akhmat, ο οποίος αντιμετώπιζε επίσης ελλείψεις ως προς την προμήθεια πυρομαχικών αλλά δεν προκάλεσε ταραχή παρόμοια με εκείνη του Prigozhin.
Ο ίδιος ο Prigozhin είχε ταχθεί με ένθερμο τρόπο υπέρ του πολέμου από την αρχή.
Οι Wagner διατήρησαν μία άκρως πατριωτική θέση στις πολεμικές επιχειρήσεις και ο Prigozhin έδωσε στην ιδιωτική του στρατιωτική επιχείρηση επαγγελματικό, εταιρικό και επιστημονικό βάρος.
Αυτό συμφωνούσε με τις στρατιωτικές και αμυντικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού του ίδιου του Putin.
Η δημιουργία του κεντρικού γραφείου των PMC Wagner στη Μόσχα και η επιδίωξη στρατολόγησης όλων των ειδικοτήτων, από ειδικούς όπλων μέχρι μηχανικούς, πιλότους drone, επαγγελματίες πληροφορικής και πιλότους drone για τη «βελτίωση της ικανότητας μάχης και την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας».
Επίσης διεξήγαγε ασκήσεις hacking μεταξύ φοιτητών πληροφορικής για να αντιμετωπίσει τα κοινά τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα Ρωσικά μαχητικά όταν αντιμετώπιζαν UAV στην πρώτη γραμμή.
Ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της αδυναμίας της Ρωσίας στην κατασκευή ηλεκτρονικών και της εξάρτησης από δυτικές εισαγωγές, που τώρα υπόκεινται σε κυρώσεις οι οποίες την εμπόδισαν να γίνει μια αυτάρκης δύναμη drones.
Ο Prigozhin δεν θα είχε αναλάβει τέτοιες αυτοχρηματοδοτούμενες ενθουσιώδεις πρωτοβουλίες αν έτρεφε οποιεσδήποτε αμφιβολίες για τη νομιμότητα του πολέμου.
wagner_2_1.jpg

Η ξαφνική αλλαγή στάσης οφείλεται στις υψηλότερες αμοιβές που προσφέρει ο ρωσικός στρατός στους Wagner


Έτσι, η ξαφνική αλλαγή στάσης του μπορεί να εξηγηθεί μόνο από άλλα κίνητρα.
Αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με τη θέση του και ο ίδιος αισθάνεται να απειλείται από μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας που αναδύεται στη Ρωσία.
Έπειτα, υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα του Prigozhin, την επιδίωξη των πολιτικών του φιλοδοξιών έως την πραγματική δυσαρέσκεια για την πρόοδο στον πόλεμο.
Μιλώντας στους EurAsian Times, ο αναλυτής Andrew Korybko εκτιμά ότι ήταν η δεκτικότητα του Putin για διάλογο με τη Δύση (υπό ορισμένες προϋποθέσεις) και η κίνηση να απορροφήσει τους Wagner σε μια επίσημη ρωσική στρατιωτική δομή που πιθανώς έκανε τον Prigozhin να αισθάνεται απειλούμενος.
Επεσήμανε τα σχόλια του Putin στη συνάντηση της 13ης Ιουνίου με σημαντικούς πολεμικούς ανταποκριτές της Ρωσίας.
Ο Putin είπε: «Ποτέ δεν αρνηθήκαμε –όπως είπα χιλιάδες φορές– να συμμετάσχουμε σε οποιεσδήποτε συνομιλίες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ειρηνευτική διευθέτηση. Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ κρατούν το κλειδί για την επίλυση προβλημάτων. Εάν θέλουν πραγματικά να τερματίσουν τη σημερινή σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων, χρειάζεται μόνο να πάρουν μια απόφαση, η οποία είναι να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα και εξοπλισμό. Αυτό είναι».
Η προσπάθεια εισαγωγής του προσωπικού των Wagner εξοργίζει επίσης τον Prigozhin, όπως αποδεικνύεται τώρα.
Στη συνάντηση των πολεμικών ανταποκριτών, ο Putin είχε πει: «Εάν δεν υπάρχει σύμβαση με το κράτος, δεν υπάρχει σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας, δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για τη λήψη εγγυήσεων από το κράτος».
Επιπλέον, ο στρατός ξεπέρασε τη χρηματική αμοιβή που έδινε ο Prigozhin στους  Wagner, δεδομένου του πρόσφατου «απεριόριστου» αμυντικού προϋπολογισμού και της διαφημιστικής εκστρατείας του Putin, όπως αναφέρουν οι EurAsian Times.
Αυτά τα δύο «γεγονόταν» έκαναν τον Prigozhin να γίνει φαίνεται ως…απατεώνας γράφει ο Korybko σε άλλο άρθρο.
Υποδεικνύει ότι ο επικεφαλής των Wagner αισθάνθηκε μια απειλή για την ίδια του την ύπαρξη.
«Με την απαίτηση όλων των μαχητών να υπογράψουν συμβόλαια και την πρόθεση του Putin να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με την Δύση, εάν διασφαλιστεί η ασφάλεια της Ρωσίας, αισθάνθηκε ότι δεν υπάρχει πλέον ρόλος για τον ίδιο», σημειώνει.
Και αυτό οδήγησε τον Prigozhin στο …απονενοημένο διάβημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης