Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοφανές - «Αγνοούνται» μετοχές της Deutsche Bank στη Ρωσία - Το απόλυτο χάος

Πρωτοφανές - «Αγνοούνται» μετοχές της Deutsche Bank στη Ρωσία - Το απόλυτο χάος
Τα DRs είναι πιστοποιητικά που εκδίδονται από μια τράπεζα και αντιπροσωπεύουν μετοχές μιας ξένης εταιρείας που διαπραγματεύονται σε τοπικό χρηματιστήριο
Η Deutsche Bank ανακοίνωσε στους πελάτες της ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί πλήρη πρόσβαση σε ρωσικές μετοχές που της ανήκουν, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιοι επενδυτές για την ανάκτηση παγιδευμένων επενδύσεων σε εταιρείες της χώρας.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανέφερε σε σημείωμα με ημερομηνία 9 Ιουνίου, το οποίο επικαλείται το Reuters, ότι αποκάλυψε έλλειμμα στις μετοχές που καλύπτουν τα αποδεικτικά καταθέσεων (depositary receipts - DRs) που είχε εκδώσει η τράπεζα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι μετοχές αυτές έχουν διακρατηθεί στη Ρωσία από διαφορετική τράπεζα - θεματοφύλακα.
Στην εγκύκλιο, η Deutsche απέδωσε το έλλειμμα σε απόφαση της Μόσχας να επιτρέψει στους επενδυτές να μετατρέψουν ορισμένα από τα DRs σε τοπικές μετοχές.
Η μετατροπή πραγματοποιήθηκε χωρίς τη "συμμετοχή ή την εποπτεία" της γερμανικής τράπεζας και η Deutsche δεν μπόρεσε να συμβιβάσει τις μετοχές της εταιρείας με τις καταθετικές αποδείξεις.
Είναι η πρώτη μεγάλη τράπεζα που ενημερώνει επίσημα τους κατόχους καταθετικών αποδείξεων ότι μπορεί να μην πάρουν στην κατοχή τους ακριβώς όλες τις μετοχές που δικαιούνται, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που συμβουλεύουν επενδυτές που συνεχίζουν να κατέχουν ρωσικά DRs.
Τα DRs είναι πιστοποιητικά που εκδίδονται από μια τράπεζα και αντιπροσωπεύουν μετοχές μιας ξένης εταιρείας που διαπραγματεύονται σε τοπικό χρηματιστήριο.
Η ανταλλαγή των DRs με μετοχές της ρωσικής εταιρείας είναι ένα πρώτο βήμα προς την προσπάθεια ανάκτησης των χρημάτων τους.

Ποιες μετοχές επηρεάζονται

Οι μετοχές που επηρεάζονται περιλαμβάνουν εκείνες της εθνικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot, της κατασκευαστικής εταιρείας LSR Group, της εταιρείας εξόρυξης και χάλυβα Mechel και της Novolipetsk Steel. Η Mechel αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλια.
Οι δυτικές κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα έχουν εγκλωβίσει περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν πολίτες και εταιρείες και στις δύο πλευρές.
Η Μόσχα απαιτεί επίσης συνεισφορά 10% στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, που χαρακτηρίζεται "φόρος εξόδου" από την Ουάσινγκτον.
Το Κρεμλίνο έχει επίσης θέσει περιουσιακά στοιχεία υπό προσωρινό έλεγχο, κατάσχοντας τον Απρίλιο τις ρωσικές θυγατρικές δύο ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών, υπογραμμίζοντας μια στρατηγική μείωσης της ξένης επιρροής σε εταιρείες που ασκούν κριτική στα οικονομικά και πολιτικά του συμφέροντα.
Ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών, από μικρά hedge funds έως μεγάλους παγκόσμιους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, εξακολουθούν να κατέχουν καταθετήρια έγγραφα, ανέφεραν πηγές επενδυτών.
Οι περισσότεροι επενδυτές έχουν μηδενίσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να τρέφουν ελπίδες ανάκτησης της αξίας τους στο μέλλον.
Η Irina Tsukerman, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων γεωπολιτικού κινδύνου Scarab Rising, δήλωσε ότι τα νέα δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη.
"Κυριολεκτικά τα πάντα στη Ρωσία ήταν ευάλωτα, είτε πρόκειται για αυτά τα DRs, είτε για μετοχές, είτε για ακίνητα, είτε για οποιαδήποτε άλλη μορφή χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου", δήλωσε στο Reuters.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας δεν σχολίασε.
Το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών της Ρωσίας δήλωσε ότι η μετατροπή των μετοχών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία και ότι δεν ήταν το λογιστικό ίδρυμα που ήταν υπεύθυνο για την εφαρμογή αυτού του μηχανισμού.

Το απόλυτο χάος

Δικηγόροι και άλλοι σύμβουλοι έχουν περιγράψει τη διαδικασία μετατροπής ως "πλήρες χάος".
"Σε κάποιο βαθμό, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διπλή καταμέτρηση, διότι, χωρίς τη συμφιλίωση μεταξύ της Ρωσίας και των ξένων τραπεζών, ένας επενδυτής θα μπορούσε να αποκτήσει ρωσικές μετοχές και να εξακολουθεί να κατέχει τα DRs στην ξένη τράπεζα", δήλωσε ο Grigory Marinichev, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Morgan Lewis.
Η Deutsche Bank επιτρέπει τώρα στους επενδυτές να ανταλλάσσουν DRs με μετοχές στο πλαίσιο των σχεδίων της να αποχωρήσει από όλες τις επιχειρήσεις της Ρωσίας, ανέφερε μια πηγή.
Η τράπεζα διαπίστωσε επίσης ότι οι πελάτες θα μπορούσαν να είναι σε καλύτερη θέση εάν μπορούσαν να μετατρέψουν τα DRs τους τουλάχιστον εν μέρει.
Οι JPMorgan & Chase, Citigroup  και BNY Mellon ενεργούν ως τράπεζες θεματοφυλακής για τα περισσότερα άλλα ρωσικά προγράμματα καταθετικών αποδείξεων, σύμφωνα με την Clearstream.
Και οι τρεις τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν αν είχαν επίσης εντοπίσει ελλείψεις.
Η Deutscheπροειδοποίησε ότι τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις των μετοχών που μπόρεσε να επιστρέψει στους επενδυτές θα είναι πιθανότατα "σημαντικά χαμηλότερα" από την τρέχουσα τιμή αγοράς.
Η τράπεζα δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται ότι η Κυβερνητική Επιτροπή Ελέγχου Ξένων Επενδύσεων της Ρωσίας απαιτεί οι μετοχές αυτές να πωλούνται "με discount τουλάχιστον 50% από την εκτιμώμενη αγοραία αξία τους", αναφέρεται στην εγκύκλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης