Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επεκτείνει τους εποικισμούς το Ισραήλ - Βαθιές ανησυχίες εκφράζουν οι ΗΠΑ

Επεκτείνει τους εποικισμούς το Ισραήλ - Βαθιές ανησυχίες εκφράζουν οι ΗΠΑ
Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός προχωράει σε 5.700 νέους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, αλλά η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εκφράζει προβληματισμό 

Η Ισραηλινή κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση 5700 εποικισμών στη Δυτική όχθη με νέα σπίτια, παρά τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ, ως διαχρονικοί σύμμαχοι, θεωρώντας το σχέδιο αυτό εμπόδιο για την ειρηνευτική διαδικασία με την Παλαιστίνη.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε άνθρωπος του Λευκού Οίκου, η διοίκηση Biden είναι «βαθιά προβληματισμένη» από αυτή την εξέλιξη. Άλλωστε μόλις την περασμένη εβδομάδα τέσσερις Ισραηλινοί έποικοι πυροβολήθηκαν από Παλαιστίνιους προκαλώντας ένα νέο κύκλο βίας, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την επανεκλογή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου κι εντεύθεν.
Τούτο διότι αποτελεί διακυρηγμένο στόχο του νέου κυβερνητικού συνασπισμού να επεκτείνει την ισραηλινή παρουσία στη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με την ισραηλινή ομάδα κατά των εποικισμών Peace Now, τους τελευταίους έξι μήνες έχουν προηγηθεί περισσότεροι από 13.000 εποικισμοί στην επικράτεια - περίπου τρεις φορές περισσότερα από ό,τι ολόκληρο το περασμένο έτος.
Capture_32.JPG
«Η ισραηλινή κυβέρνηση μας ωθεί με άνευ προηγουμένου ρυθμό προς την πλήρη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
Η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας θεωρεί τους οικισμούς, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα σε γη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, ως παράνομους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αν και το Ισραήλ προσπαθεί να αντικρούσει τους εν λόγω ισχυρισμούς.
Ακόμα και ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ κατήγγειλε την επέκταση των εποικισμών, λέγοντας ότι «υπονομεύει τη γεωγραφική βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών, επιδεινώνει τις εντάσεις και βλάπτει περαιτέρω την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο μερών».
Η επέκταση των εποικισμών έρχεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ που προσπαθεί να ρίξει γέφυρες διαλόγου με ορισμένους από τους διαχρονικούς του αντιπάλους αλλά και να προσεγγίσει τη Ρωσία, παραχωρώντας της προξενικά γραφεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης