Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή ΕΚΤ: Θα χρειαστούν χρόνια για να μειωθεί ο πληθωρισμός - Πρόωρες οι προβλέψεις για τον Σεπτέμβριο

Παραδοχή ΕΚΤ: Θα χρειαστούν χρόνια για να μειωθεί ο πληθωρισμός - Πρόωρες οι προβλέψεις για τον Σεπτέμβριο
Ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κηρυχθεί νίκη
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει πιθανότατα να αυξήσει και πάλι το κόστος δανεισμού τον επόμενο μήνα, αν και είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί αν θα χρειαστούν περισσότερα μετά από αυτήν του Ιουλίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Philip Lane.
"Βρισκόμαστε αρκετά κοντά στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ώστε είναι λογικό να πούμε ότι, εκτός αν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, μια ακόμη αύξηση επιτοκίων φαίνεται λογική ", δήλωσε ο Lane στο CNBC σε συνέντευξή του στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
"Δεν σκέφτομαι καν τον Σεπτέμβριο - υπάρχουν τόσα πολλά δεδομένα που θα μας έρθουν από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο", σημείωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν χρόνια για να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, πέριξ του 2%.

Lagarde: Δεν έχουμε κερδίσει τη μάχη

Ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κηρυχθεί νίκη, παραδέχθηκε άλλωστε την Τρίτη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde.
«Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πολύ υψηλός και αναμένεται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό ακόμα. Αλλά η φύση της πρόκλησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αλλάζει» δήλωσε μιλώντας σε εκδήλωση στην Πορτογαλία.
«Αυτή η επιμονή οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός διαπερνά την οικονομία σταδιακά, καθώς οι διάφοροι οικονομικοί παράγοντες προσπαθούν να μετακυλήσουν το κόστος ο ένας στον άλλον», πρόσθεσε. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο στόχος της ΕΚΤ είναι να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%.
«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά -αντιμέτωποι με μια πιο επίμονη διαδικασία πληθωρισμού- δεν μπορούμε να αμφιταλαντευόμαστε και δεν μπορούμε να κηρύξουμε ακόμη τη νίκη», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα κατά 400 μονάδες βάσης. Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και εξετάζουν μια ακόμη κίνηση για τον Σεπτέμβριο.
Ορισμένοι οικονομολόγοι εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το πότε η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιστρέψει αυτή την αυστηρότερη πολιτική, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν σημαντικά την οικονομία.
Ωστόσο, η Lagarde άφησε να εννοηθεί ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους εκτιμήσεις. «Πρέπει να επικοινωνήσουμε με σαφήνεια ότι θα παραμείνουμε "σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί". Αυτό θα διασφαλίσει ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν θα προκαλέσει προσδοκίες για μια πολύ γρήγορη αντιστροφή της πολιτικής και θα επιτρέψει να υλοποιηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των προηγούμενων ενεργειών μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Είναι απίθανο ότι στο εγγύς μέλλον η κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να δηλώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι τα ανώτατα επιτόκια έχουν επιτευχθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πολιτική μας πρέπει να αποφασίζεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και πρέπει να παραμείνει εξαρτώμενη από τα δεδομένα» επεσήμανε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Νέες αυξήσεις προανήγγειλε ο Kazaks

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μετά την επόμενη συνεδρίασή της, ακόμη και όταν η οικονομία επιβραδύνεται επειδή ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός, δήλωσε την Τρίτη o αξιωματούχος της ΕΚΤ Martins Kazaks.
Οι τελευταίες οικονομικές έρευνες έχουν αποτυπώσει μια επιδεινούμενη εικόνα για το ευρώ  ζώνη και την οικονομική της ατμομηχανή, τη Γερμανία, οι οποίες αρχίζουν να αισθάνονται την επίδραση του υψηλότερου κόστους δανεισμού και της Κίνας που είναι ασθενέστερη από ό,τι ελπίζαμε
οικονομικές επιδόσεις της Κίνας μετά το τέλος των περιορισμών της COVID.
Ωστόσο, ο Kazaks, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομία της ζώνης απλά θα επιβραδυνθεί ή θα μείνει στάσιμη, παρά θα συρρικνωθεί, και αυτό δεν θα πρέπει να σταματήσει την ΕΚΤ στον αγώνα της κατά του υψηλού πληθωρισμού.
"Η ηπιότητα της οικονομίας είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, με ισχυρούς κινδύνους επιμονής", δήλωσε στο Reuters.

Γεράκι ο Λετονός

 O Kazaks προσχώρησε στην ομάδα των hawkish αξιωματούχων, που προβλέπουν ότι η αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα δεν θα δεν θα είναι η τελευταία, υποστηρίζοντας ότι οι κίνδυνοι από το να κάνει κανείς πολύ λίγα αντισταθμίζουν εκείνους του να κάνουν πάρα πολλά.
"Κατά την άποψή μου, θα χρειαστεί ακόμη να αυξήσουμε τα επιτόκια και δεν νομίζω ότι τον Ιούλιο θα είμαστε αρκετά άνετοι ώστε να πούμε: "τελειώσαμε'".
"Νομίζω ότι τα επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν και μετά τον Ιούλιο, αλλά το πότε και κατά πόσο θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης