Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στο Nagorno Karabakh - Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά του Αζερμπαϊτζάν

Συναγερμός στο Nagorno Karabakh - Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά του Αζερμπαϊτζάν
Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν
Τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Nagorno Karabakh, ανακοίνωσαν οι αρχές του διαφιλονικούμενου θύλακα.
«Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ εναντίον αρμένικων θέσεων» σε περιοχές του Μαρτούνι και του Μαρτακέρτ στη διάρκεια τη νύκτας με το πυροβολικό και drones, επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας των αυτονομιστικών αρχών του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Twitter.
«Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν έπειτα από αυτή τη νέα πρόκληση του Αζερμπαϊτζάν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται την ώρα που η Ουάσινγκτον φιλοξενεί από χθες Τρίτη νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με στόχο την εξεύρεση λύσης για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken συναντήθηκε ξεχωριστά χθες με τους ομολόγους του της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν και του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ προτού συναντηθούν και οι τρεις άνδρες μαζί.
Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να διαρκέσουν ως αύριο Πέμπτη.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ειρήνη βρίσκεται κοντά και ότι ο άμεσος διάλογος αποτελεί κλειδί για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και την επίτευξη βιώσιμης και αξιοπρεπούς ειρήνης» και για τις δύο πλευρές, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο Μάθιου Μίλερ εκπρόσωπος του State Department.
Στις αρχές Μαΐου είχαν συναντηθεί και πάλι στην Ουάσινγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ συνομιλίες διεξήχθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα.
Η Ρωσία ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα από το Αζερμπαϊτζάν να αποκαταστήσει την πρόσβαση μέσω της Αρμενίας στο  Nagorno Karabakh, αφού παρατηρήθηκαν ελλείψεις προϊόντων στον θύλακα. Από τον Δεκέμβριο το Γερεβάν κατηγορεί το Μπακού ότι εμποδίζει τον ανεφοδιασμό της διαφιλονικούμενης περιοχής, κλείνοντας τον διάδρομο του Λατσίν.
Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τη δεκαετία του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Nagorno Karabakh που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.
Στον πρώτο πόλεμο, που προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων, οι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Nagorno Karabakh και περιοχές γύρω από τον ορεινό θύλακα.
Στον δεύτερο πόλεμο διάρκειας έξι εβδομάδων, που κόστισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη ελεγχόμενα από την Αρμενία για δεκαετίες και μεγάλο μέρος του θύλακα.
Υπό την αιγίδα της Μόσχας υπεγράφη εκεχειρία και ακολούθησε η αποστολή ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης. Ωστόσο η ένταση παραμένει οξυμένη και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας δεν προχωρούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης