Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας αποτυγχάνει, ο στρατός της καταστρέφεται – Τα «σούπερ όπλα» της Ρωσίας διαλύουν το σχέδιο της Δύσης

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας αποτυγχάνει, ο στρατός της καταστρέφεται – Τα «σούπερ όπλα» της Ρωσίας διαλύουν το σχέδιο της Δύσης
Οι ουκρανικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με απροσδόκητες και δυσάρεστες εκπλήξεις εξαπολύοντας την αντεπίθεση
Σχετικά Άρθρα
Η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας καταρρέει και αυτό οφείλεται στην εξαιρετική  τακτική του ρωσικού στρατού και τα όπλα αιχμής που διαθέτει.
Οι ουκρανικές δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες με απροσδόκητες και δυσάρεστες εκπλήξεις που περιελάμβαναν καλά διαμορφωμένα ναρκοπέδια, ρωσικά όπλα για πλήγματα ακριβείας και τη χρήση του επιθετικού ελικοπτέρου Kamov Ka-52 Alligator.
Όπως παρατηρείται, τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα πλήττουν με συντριπτικό τρόπο τα ουκρανικά άρματα μάχης με όλες τις καιρικές συνθήκες, μέρα και νύχτα.
Επιχειρούν με ασφάλεια εκτός της εμβέλειας των ουκρανικών αντιαεροπορικών πυρών MANPAD και προστατεύονται από επιθέσεις ουκρανικών αεροσκαφών από τα μαχητικά Su-35S και Su-30MS των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (RuAF), οπλισμένα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς RVV-BD, που πετούν πάνω από το μέτωπο της μάχης
Τα καμένα συντρίμμια των ουκρανικών τεθωρακισμένων οχημάτων που κατακλύζουν το πεδίο της μάχης ανάγκασαν τους Ουκρανούς αξιωματούχους, που συνήθως αρνούνται τις επιτυχίες των Ρώσων, να εκφράσουν ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του Ka-52.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν ακόμη και τα δυτικά κράτη πώς δεν εξοπλίζουν επαρκώς τις ουκρανικές δυνάμεις.
Το διάβημα της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για την προμήθεια μαχητικών F-16 έχει γίνει ακόμη πιο έντονο.
Ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν μάλιστα επιβεβαιώσει ότι οι Ουκρανοί πιλότοι ξεκίνησαν εκπαίδευση F-16 σε ένα κράτος της ΕΕ που δεν κατονομάζεται.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι με το F-16 στα αποθέματα του ουκρανικού στρατού, το Ka-52 δεν θα μπορούσε να συντρίψει τις ουκρανικές δυνάμεις με την ευκολία που το κάνει τώρα.

Χαρακτηριστικά του Ka-52 που το κάνουν πολύ αποτελεσματικό

Υπάρχουν μερικοί καλοί λόγοι για τους οποίους το Ka-52 έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει το παιχνίδι, αν και δεν έχει διαφημιστεί.
Τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της τελευταίας παραλλαγής του Ka-52M, είναι:

Είναι ενσωματωμένο σε ένα νέο σύστημα διοίκησης και ελέγχου πεδίου μάχης που διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων με drones και άλλα ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Διαθέτει το ραντάρ AESA που μπορεί να ανιχνεύσει στόχο μεγέθους αεροπλάνου από απόσταση 15 χιλιομέτρων

Επίγειοι στόχοι τύπου «τανκ» εντοπίζονται από τα 12 χιλιόμετρα

Παρέχει υποστήριξη για 20 επίγειους και εναέριους στόχους.

Αναβαθμισμένο οπτοηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης και αναγνώρισης στόχων μεγαλύτερης εμβέλειας – GOES-451M.

Η ικανότητα ανίχνευσης του οπτικού συστήματος είναι εφάμιλλη με την ικανότητα του ραντάρ.

Το Ka-52 μπορεί να μεταφέρει αρκετούς πυραύλους αέρος-εδάφους μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς για την εμπλοκή με αντίπαλα τανκς ή επίγειους στόχους.

Ο συνδυασμός δικτυοκεντρικής ικανότητας και επικοινωνίας υψηλού εύρους ζώνης επιτρέπει στο Ka-52 να βρίσκεται στο σημείο όπου χρειάζεται περισσότερο.

Παρέχει επίσης άμεση ανατροφοδότηση σχετικά με το αποτέλεσμα της επίθεσης στους διαχειριστές του πεδίου μάχης.
ka_52.JPG


Οι πύραυλοι του Ka-52

Ο πιο θανατηφόρος συνδυασμός αισθητήρων μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς καθιστά το Ka -52 αήττητο.
Το Ka-52 φέρει πυραύλους για αντιαρματικές αποστολές, όπως οι Vikhr.
Για την εμπλοκή με άρματα μάχης μπορεί να φέρει έως 12 αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους.
Τα όπλα αυτά έχουν εμβέλεια 10.000 μέτρων και μπορούν να διεισδύσουν σε έως 1.000 χιλιοστά σιδερένια θωράκιση πίσω από εκρηκτικά αντιδραστική προστασία.
Δεδομένου αυτού, οι Vikhr πύραυλοι είναι ικανοί να καταστρέψουν και τα καλύτερα εξοπλισμένα τανκς, αναφέρουν οι Eurasian Times.

Οι πύραυλοι που έχουν τελειοποιηθεί για εμπλοκή με επίγειους στόχους είναι οι:

Kh-25M: Πύραυλος κατευθυνόμενος με λέιζερ εμβέλειας 10 χιλιομέτρων που μπορεί να καταστρέψει αποθήκες, γέφυρες, σταθμούς ραντάρ και οχήματα.

Kh-29: Πύραυλος κατευθυνόμενος με λέιζερ εμβέλειας 12 χιλιομέτρων που μπορεί να καταστρέψει στόχους, όπως καταφύγια από σκυρόδεμα, γέφυρες και πλοία.

Οι δύο πύραυλοι Ka-52 που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικοί λόγω του βεληνεκούς και της ακρίβειάς τους είναι οι πύραυλοι Vikhr και Izdeliye 305.

izdeliye.JPG
Εν συντομία, η εξαιρετική απόδοση του Ka-52 μπορεί να αποδοθεί στον συνδυασμό αισθητήρων μεγάλης εμβέλειας και πυραύλων επίθεσης μεγάλου βεληνεκούς.
Μαζί, δίνουν τη δυνατότητα σε ένα Ka-52 να εμπλακεί σε αντιπαράθεση με άρματα μάχης χωρίς να εισέλθει στην εμβέλεια των MANPADS.
Το γεγονός ότι τα Ka-52 λειτουργούν χωρίς φόβο ότι θα καταρριφθούν από ουκρανικό μαχητικό προσθέτει περισσότερους πόντους στη φονικότητα του ελικοπτέρου.

Η Ρωσία εξουδετέρωσε τους πυραύλους Storm Shadow

Η Ρωσία πλήττει συστηματικά τις ουκρανικές αεροπορικές βάσεις για να καταστρέψει πυρομαχικά αέρος-εδάφους που παρέχονται από τη Δύση, όπως πυραύλους cruise Storm Shadow και HARM.
Πιο πρόσφατα, τη νύχτα της 26ης Ιουνίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν θαλάσσιο και αεροπορικό χτύπημα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας σε εγκαταστάσεις ξένων πυρομαχικών που εστάλησαν στην Ουκρανία από δυτικές χώρες.
«Ο στόχος του πλήγματος έχει επιτευχθεί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τη νύχτα της 23ης Ιουνίου, η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική επίθεση με όπλα μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακριβείας σε κέντρα αναγνώρισης ραδιομηχανικών και αεροπορικών συσκευών της ουκρανικής αεροπορίας κοντά στο αεροδρόμιο Kanatovo (περιοχή Kirovograd) και το αεροδρόμιο Dnepr.
Η εφεδρική αεροπορική βάση Kanatove χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις των Su-24MR και το αεροδρόμιο Dnepr, μια αεροπορική βάση της 40ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας που εδρεύει στο Vasylkiv της Περιφέρειας Κιέβου, υποστηρίζει τις επιχειρήσεις των MiG-29.
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων Storm Shadow και HARM πιθανότατα ήταν στόχος.
Μετά την επίθεση της 23ης Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται: «Στις 23 Ιουνίου, μια αποθήκη πυραύλων cruise Storm Shadow καταστράφηκε σε μια ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στο Starokonstantinov (περιοχή Khmelnytskyi), ως απάντηση σε μια επίθεση σε οδική γέφυρα στην Στενά Chon .
Είναι ενδιαφέρον ότι δεν έχουν αναφερθεί εκτοξεύσεις Storm Shadow από τις 23 Ιουνίου.
Στις 29 Μαΐου 2023, η Ρωσία χτύπησε το Αεροδρόμιο Viysk κοντά στο Khmelnytskyi, την έδρα της 7ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας από όπου απογειώνεται το Sukhoi Su-24 MR, την πλατφόρμα εκτόξευσης για τους Storm Shadows.
Μετά το πλήγμα οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι πέντε αεροσκάφη και αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών τέθηκαν εκτός λειτουργίας.
Οι εκτοξεύσεις Storm Shadow της Ουκρανίας παρέμειναν υποτονικές για μερικές ημέρες μετά το χτύπημα.

Επιχειρησιακή παύση από τους Ουκρανούς, δεν έχουν νόημα οι επιχειρήσεις

Η Ρωσία τον τελευταίο καιρό περιορίζει τη χρήση των πυραύλων της Kinzhal και Iskander.
Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να καταστρέψουν υπόγειους στόχους υψηλής θωράκισης.

kinzhal.jpg
Η Ρωσία τους χρησιμοποιεί για να καταστρέψει εγκαταστάσεις πυρομαχικών όπου η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία αποθηκεύει δυτικούς πυραύλους και βόμβες.
Εάν τελικά η Ουκρανία λάβει τα F – 16 θεωρείται πιθανό η Ρωσία να αλλάξει την τακτική της που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις των Ka-52.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, η αεροπορική κυριαρχία της Ρωσίας στο μέτωπο της μάχης και η αποδεδειγμένη φονικότητα του ελικοπτέρου Ka-52 θα συνεχίσουν να αποτελούν σοβαρές προκλήσεις για την επιτυχία οποιασδήποτε ουκρανικής αντεπίθεσης.
Μετά τις αρχικές αποτυχίες, η Ουκρανία έθεσε την επίθεση σε επιχειρησιακή παύση.
Τώρα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η επίθεση έχει ξαναρχίσει.
Ωστόσο, μια πλήρης επανέναρξη της επίθεσης δεν έχει νόημα έως ότου η Ουκρανία μπορέσει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα αδυναμία της στον αεροπορικό πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης