Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz: Η ανταρσία Prigozhin αποδυνάμωσε τον Putin – Δεν θέλουμε να τον ρίξουμε

Scholz: Η ανταρσία Prigozhin αποδυνάμωσε τον Putin – Δεν θέλουμε να τον ρίξουμε
Μας αιφνιδίασε η εξέγερση του Prigozhin είπε ο Scholz - Πυρά στις ΗΠΑ για το ότι γνώριζαν και δεν ενημέρωσαν
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση πως η ανταρσία του Prigozhin αποδυνάμωσε τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin διατύπωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο οποίος έκανε λόγο για ρωγμές στο σύστημα εξουσίας του Putin.
Σε δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Scholz υποστήριξε ότι ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο Putin είχε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχείς επαφές με στρατιωτικούς και αποφάσισε να σπάσει την απομόνωση του και να πάρει την σπάνια απόφαση να επισκεφθεί πόλεις του Dagestan, στη νότια Ρωσία όπου και συναντήθηκε με Ρώσους πολίτες, βγάζοντας μαζί τους φωτογραφίες, ανταλλάσσοντας χειραψίες και κάνοντας δημόσιες ομιλίες.
«Πιστεύω ότι είναι αποδυναμωμένος.
Οι αυταρχικές δομές εξουσίας έχουν ρωγμές και δεν είναι τόσο σταθερός στη σέλα όσο πάντα ισχυρίζεται ότι είναι» υπογράμμισε ο Scholz, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει καμία εικασία ή πρόβλεψη για το πόσο καιρό ο Putin θα παραμείνει ή όχι στην προεδρία της Ρωσίας.

Δεν είναι στόχος μας να ρίξουμε τον Putin

Όπως είπε ο Scholz, ο στόχος της Δύσης είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί και όχι να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα με την εξέγερση Prigozhin ως εσωτερική διαμάχη στη Ρωσία για την εξουσία, στην οποία η Δύση δεν είχε καμία ανάμειξη.
Μάλιστα ο Scholz ανέφερε ότι τις πρώτες ώρες της εξέγερσης του Prigozhin, συμφώνησε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Μ. Βρετανίας να μην έχουν την οποιαδήποτε ανάμειξη, καθώς όπως είπε «δεν έχουμε καμία σχέση με τη σύγκρουση στη Ρωσία».
Ερωτηθείς εάν σε κάποιο φάση των γεγονότων του περασμένου Σαββάτου ήλπιζε ότι η ανταρσία, μπορεί να σήμαινε το τέλος της διακυβέρνησης του Putin, είπε ότι δεν θα είχε νόημα, καθώς δεν ήταν σαφές εάν αυτό που θα συνέβαινε μετά από αυτόν θα ήταν καλύτερο.

Δεν γνωρίζαμε τίποτα

Μάλιστα ο Scholz ανέφερε ότι η ανταρσία της Wagner κατέλαβε εξαπίνης τηn ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, τη BND.
«Ασφαλώς η BND δεν γνώριζε κάτι εκ των προτέρων.
Ωστόσο, υπέβαλε συνεχώς αναφορές για όσα παρατηρούνταν» υποστήριξε ο καγκελάριος της Γερμανίας, αναφέροντας πως εάν τα δημοσιεύματα είναι ορθά και όντως οι ΗΠΑ γνώριζαν εκ των προτέρων για την επικείμενη ανταρσία και δεν μοιράστηκαν τα στοιχεία αυτά, τότε όπως είπε ο Scholz, θα πρέπει να επανεξεταστεί η ανταλλαγή πληροφοριών στο πλαίσιο του NATO.
«Αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί να κουβεντιάσουμε, όπως και το ποια είναι η κατάσταση τώρα και τις υποθέσεις που γίνονται» είπε ο Scholz.

Θα κρατήσει ο πόλεμος

Ερωτηθείς για το εάν η ανταρσία του Prigozhin θα επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Scholz υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για επιτυχείς ειρηνευτικές συνομιλίες είναι η Ρωσία να αποδεχθεί να αποσύρει τα στρατεύματα της.
«Το εάν αυτό έγινε πιο εύκολο ή πιο δύσκολο κατόπιν αυτών των γεγονότων δεν είναι ξεκάθαρο» υποστήριξε ο Scholz, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία, αναφέροντας ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης