Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Αποκλείεται ο Bolsonaro από κάθε δημόσιο αξίωμα ως το 2030 - Παραμένει «πολιτικό κεφάλαιο» για τη δεξιά

Βραζιλία: Αποκλείεται ο Bolsonaro από κάθε δημόσιο αξίωμα ως το 2030 - Παραμένει «πολιτικό κεφάλαιο» για τη δεξιά
Δεν υπάρχει ακόμα εναλλακτική στη δεξιά ή την κεντροδεξιά με τη δύναμη του Jair Bolsonaro, αναφέρουν οι αναλυτές
Σχετικά Άρθρα
Tο Ανώτατο Εκλογοδικείο της Βραζιλίας αποφάσισε τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου Jair Bolsonaro από κάθε δημόσιο αξίωμα έως το 2030, με την κατηγορία ότι ο ακροδεξιός πολιτικός έκανε κατάχρηση εξουσίας στις εκλογές του περασμένου έτους, τις οποίες και έχασε από τον πολιτικό του αντίπαλο και υποψήφιο της κεντροαριστέρας Lula Ignacio da Silva.
Πέντε στους επτά δικαστές ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του 68χρονου πρώην προέδρου για κατάχρηση εξουσίας και κατάχρηση των μέσων ενημέρωσης για τις ενέργειές του τον Ιούλιο του 2022, πριν από τις εκλογές, όταν κάλεσε πρεσβευτές για να διατυπώσει αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας.
Ο εισαγγελέας δήλωσε κατά την έναρξη της δίκης ότι η ρητορική του πρώην προέδρου «υπερέβη κατά πολύ την ελευθερία της έκφρασης».
«Οι ισχυρισμοί του Bolsonarο δεν ήταν απλώς απερίσκεπτοι - ήταν γνωστό ότι ήταν αβάσιμοι», πρόσθεσε.
Η απόφαση, αν δεν καταπέσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημαίνει ότι ο 68χρονος Bolsonaro δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος μέχρι τις εκλογές του 2030, όταν θα είναι πια 75 ετών.
Αποτελεί επίσης μια τεράστια ανατροπή για τον Bolsonaro, που έχασε έχασε οριακά τις τελευταίες εκλογές της Βραζιλίας.

Γιατί παρά την απαγόρευση, παραμένει πιθανή η επιστροφή Bolsonaro

Είναι η πρώτη φορά στην 90χρονη ιστορία του θεσμού που το Εκλογοδικείο της Βραζιλίας εξαντλεί την αυστηρότητά του και εφαρμόζει μια τέτοια απαγόρευση σε εκλεγμένο πρώην πρόεδρο της χώρας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τύπου της Βραζιλίας, η απόφαση του Εκλογοδικείου ενδέχεται να σχετίζεται με τους προβληματισμούς για το ρόλο του Bolsonaro στη δημιουργία ενός πανεθνικού κινήματος για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος από οπαδούς του, το οποίο κορυφώθηκε με την εισβολή χιλιάδων υποστηρικτών του ηγέτη της άκρας δεξιάς σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια στις 8 Ιανουαρίου.
Ο Bolsonaro αρνήθηκε την ενοχή του και οι δικηγόροι του είπαν ότι να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.
«Το όνειρό μας είναι πιο ζωντανό από ποτέ», έγραψε στο Instagram ο πρώην πρόεδρος μετά την απόφαση.
Παρά τη σε βάρος του απόφαση του Εκλογοδικείου όμως, η επιστροφή του Bolsonaro στην προεδρία της Βραζιλίας είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. 
Ο Lula ήταν στη φυλακή έως το 2019, όταν ανατράπηκε η καταδίκη του για διαφθορά.
Τώρα είναι πρόεδρος της Βραζιλίας.
Αναλυτές της Arko Advice είπαν ότι ο Bolsonaro συγκεντρώνει πολλά ισχυρά πολιτικά στοιχεία.
«Δεν υπάρχει ακόμα εναλλακτική στη δεξιά ή την κεντροδεξιά με τη δύναμη του Jair Bolsonaro», έγραψαν σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες.
«Ως αποτέλεσμα, ο πρώην πρόεδρος παραμένει ο κύριος ανταγωνιστής του Προέδρου Lula».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης