Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα όρια της πείνας ένας στους επτά Βρετανούς - 12,8 εκατ. νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς

Στα όρια της πείνας ένας στους επτά Βρετανούς - 12,8 εκατ. νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς
Μεγάλος αριθμός Βρετανών στο φάσμα της φτώχειας, προειδοποιεί η οργάνωση Debt Justice
Έχει ξεπεράσει το ποσοστό του 60% ο αριθμός των Βρετανών οι οποίοι είτε αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς συσσωρεύοντας οφειλές είτε η πληρωμή τους είναι πραγματικά ένα τεράστιο βάρος, όπως προκύπτει από την έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Debt Justice, η οποία ζητάει από την κυβέρνηση της χώρας να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών.

Η εκτόξευση του κόστους ζωής για τους Βρετανούς στα στοιχεία των ερευνών.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2017, 7,7 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν υπερχρεωμένοι, πράγμα που σήμαινε ότι είχαν συσσωρεύσει περισσότερες από 3-4 δόσεις πληρωμής δανείων ή ένιωθαν ότι οι λογαριασμοί ήταν ένα ασήκωτο βάρος.
Το αντίστοιχο νούμερο αυξήθηκε στα 9,6 εκατομμύρια στην έρευνα του Μαΐου 2022 και εκτοξεύτηκε στα 12,8 εκατομμύρια τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Τα ευρήματα έρχονται αφού η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια στο 5% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια, με τις αγορές να αναμένουν ότι η Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 6,25% έως το τέλος του έτους.
Η Heidi Chow, εκτελεστική διευθύντρια της Debt Justice, δήλωσε: «Η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στην κολοσσιαία κρίση χρέους των νοικοκυριών που λυγίζει εκατομμύρια ανθρώπους με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αντί να αγνοεί το πρόβλημα, πρέπει να αυξήσει τα εισοδήματα, να ενισχύσει την προστασία ΑμΕΑ και να διαγράψουν τα απλήρωτα χρέη για να δώσουν σε όλους όσους το χρειάζονται μια νέα αρχή».
Μία από τις επιλογές για άτομα που παλεύουν με χρέη είναι μια ατομική εθελοντική συμφωνία (IVA), η οποία είναι μια επίσημη και δεσμευτική συμφωνία για την εξόφληση των χρεών προς τους πιστωτές για μια ορισμένη περίοδο.

Το 2022, 87.967 IVA καταγράφηκαν στην Αγγλία και την Ουαλία, ο υψηλότερος αριθμός από το 1990, γράφει ο Guardian.

Υπήρξαν ανησυχίες ότι αδίστακτες εταιρείες στοχεύουν άτομα με μεγάλα χρέη για να προωθήσουν IVA.
Η Citizens Advice έχει προειδοποιήσει για τέτοιες εταιρείες που επωφελούνται από την ανάγκη ανθρώπων που δίνουν μάχη με τα χρέη τους.
Σε έναν άστεγο συνέστησαν τέτοια συμφωνία, κόστους 6.000 λιρών, ενώ θα μπορούσαν να έχουν απαλλαγεί από χρέη σε ένα χρόνο για 90 λίρες με διαταγή ελάφρυνσης χρέους, μια χαμηλού κόστους διόρθωση χρέους που απευθύνεται σε άτομα με σχετικά χαμηλά επίπεδα χρεών.
Η Debt Justice προειδοποιεί ότι η κρίση κόστους ζωής και τα υψηλά επιτόκια τείνουν να καταδικάσουν τα νοικοκυριά στη φτώχεια και να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην οικονομία για τα επόμενα χρόνια. Ζητά μια νέα στρατηγική από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος όλων των εξώσεων και των δικαστικών αποφάσεων για την είσπραξη των απλήρωτων λογαριασμών των νοικοκυριών.

Στα όρια της πείνας 1 στους 7

Την ίδια στιγμή, ένας στους επτά ανθρώπους στη Βρετανία βρέθηκε στα όρια πείνας το 2022 καθώς δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες μέρες από τη φιλανθρωπική οργάνωση Trussell Trust.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, αυτό αντιστοιχεί σε 11,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ εκτιμάται ότι η κατάσταση οφείλεται σε ένα δυσλειτουργικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας καθώς και στην κρίση κόστους ζωής.
Το δίκτυο του Trussel Trust, που διαχειρίζεται 1.300 τράπεζες τροφίμων σε όλη τη Βρετανία, προσέφερε αριθμό ρεκόρ 3 εκατομμυρίων πακέτων με τρόφιμα από τον Μάρτιο του 2022 ως τον φετινό Μάρτιο, αύξηση κατά 37% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα.

www.bankingnew.sgr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης